0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

我b頭6個月係人奶加奶粉,一直食開金裝都唔錯,日日都有便便,見佢食得唔錯體重又👌,所以都一直食到以家

別墅

樓主,你bb食邊隻奶粉?太水嘅便便唔係咁好~如果再係咁,應該去睇吓醫生,有時可能唔關奶粉事。不過我仔飲都係飲美素,日日都有便便,軟身。

別墅

Joey1088 發表於 21-5-20 15:18
但食金裝冇痾架…. 唔通…. 食番轉頭 ?!

你可以考慮再試下俾返金裝睇睇佢是否唔會痾到咁. 如果之後BB才3-4天便便, 留意會不會好硬或谷得好辛苦.
如果唔係, 佢都固定3-4天一次, 其實可以保持俾住先. 擔心你又轉第三款, 唔知小朋友會有D什麼新反應.
之後去到加固的時候, 你可以加多些不同的食物或高少少纖維幫助腸胃.

大宅

Maggie_Buzz 發表於 21-5-20 15:43
樓主,你bb食邊隻奶粉?太水嘅便便唔係咁好~如果再係咁,應該去睇吓醫生,有時可能唔關奶粉事。不過我仔飲 ...

由美素金裝 轉左 aptamil 白金版

大宅

鯊魚家 發表於 21-5-20 16:29
你可以考慮再試下俾返金裝睇睇佢是否唔會痾到咁. 如果之後BB才3-4天便便, 留意會不會好硬或谷得好辛苦.
...

係囉 , 我就係怕佢轉黎轉去又唔係咁好 ! 最多一開始唔轉啦

禁止訪問

別墅

Joey1088 發表於 21-5-20 17:10
係囉 , 我就係怕佢轉黎轉去又唔係咁好 ! 最多一開始唔轉啦

唔好咁傷心啦。 你都想給BB適合食物。
如果你確定轉返之前的話,咁留意一下身體情況。

別墅

回覆 Joey1088 的帖子

其實如果食金裝無問題 唔應該轉啦
就算3-4日先一次但痾得唔辛苦係regular咁有便便都ok架囉

大宅

Joey1088 發表於 21-5-20 15:16
改善到 ?

開稀左幾餐奶就慢慢屙翻正常便便啦,當然你最好去睇醫生睇下醫生點講先

大宅

Maggie_Buzz 發表於 21-5-20 17:53
回覆 Joey1088 的帖子

其實如果食金裝無問題 唔應該轉啦

佢係唔願食奶 同 3-4 日先一次便便 ! 我以為佢係唔鍾意食果隻奶粉 / 冇屎痾 頂住 唔想食

大宅

Carman5 發表於 21-5-20 18:09
開稀左幾餐奶就慢慢屙翻正常便便啦,當然你最好去睇醫生睇下醫生點講先
...

OK , thanks

禁止訪問

別墅

Joey1088 發表於 21-5-20 18:54
佢係唔願食奶 同 3-4 日先一次便便 ! 我以為佢係唔鍾意食果隻奶粉 / 冇屎痾 頂住 唔想食
...
BB唔鍾意飲呢隻就真係唔好迫佢, 而且幾日先一次便便好可能係奶粉唔夾佢,
便便去唔到係幾辛苦, 脾氣都差D

不過你新呢隻D 便便好似都太水, 總好過無便便既
或者再觀察下, 如果係唔舒服/跌磅/長期好水, 先再考慮會唔會再轉其他奶粉會好D

有時飲奶粉真係要試過先知夾唔夾, 有機會真係會轉幾次, 但急唔黎既

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 爸B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Joey1088 發表於 21-5-20 18:54
...
你bb幾大? 佢之前唔想食係厭奶定成日好累想訓所以先唔食?如前者過些時間就冇事,如果後者就要睇下醫生,bb之前有冇黃疸?有的話會較累
如果之前你話食金裝奶粉便便唔硬都ok既,你可以幫佢按摩肚仔刺激腸道,同餐與餐之間俾些水佢飲,希望幫到你

禁止訪問

大宅

kik.S 發表於 21-5-21 10:25
BB唔鍾意飲呢隻就真係唔好迫佢, 而且幾日先一次便便好可能係奶粉唔夾佢,
便便去唔到係幾辛苦, 脾氣都差D

佢冇唔舒服 , 同埋好奇怪⋯⋯ 佢痾水 但都唔係日日有屎痾 ! 都係隔 1-2 日先一次, 不過就水囉 !
我諗真係唔夾架喇 !

而家係諗轉番之前果隻 定 又試隻新啫 …. 之前消費者委員會又驗左咁多有問題, 可以揀嘅都唔多

大宅

poepoe 發表於 21-5-21 11:08
你bb幾大? 佢之前唔想食係厭奶定成日好累想訓所以先唔食?如前者過些時間就冇事,如果後者就要睇下醫生,b ...

或者再睇下醫生先…. 唉….

別墅

Joey1088 發表於 21-5-21 15:11
佢冇唔舒服 , 同埋好奇怪⋯⋯ 佢痾水 但都唔係日日有屎痾 ! 都係隔 1-2 日先一次, 不過就水囉 !
我諗 ...
之前果隻你話無便便, 咁轉返都無意思
要試就試新
如果你擔心既話, 你簡D不在LIST 既奶粉就無問題
既然試左兩款既便便都唔係幾好, 咁可惜腸道本身麻麻, 再試新既話可以考慮搵D有HMO/益菌既奶粉, 呢兩個成份都對腸道好既
如果你新呢隻試左唔係好耐, 可以再觀察下先
如果試左一排都仲係咁, 就可能真係要考慮轉第三款

大宅

Joey1088 發表於 21-5-20 17:08
由美素金裝 轉左 aptamil 白金版

我bb反而係轉咗食aptamil白金版之後便便去得好咗,唔會好似之前咁幾日先poo一次~
不過奶粉都真係要試過先知同bb夾唔夾

別墅

Joey1088 發表於 21-5-18 20:31
已經轉第二隻 , 唔敢再轉! (之前佢唔肯食奶 同 3-4 日先有便便所以試下轉)

轉左之後 隔日有便便 , 但 ...
BB呢段時間狀態OK? 有無成日想訓少郁? 活動量同平時差唔多?

飲到第三罐都係咁既情況, 如果唔係身體唔舒服, 咁應該白金唔岩飲

唔放心既話最好睇一睇醫生, 睇下有無唔舒服
如果無唔舒服試可以試完其他奶粉
我仔飲緊A+ NEURO PRO, 佢有HMO 同三重益菌素, 見佢便便日日都有, 而且軟身, 不過唔會咁水
咁水可能係奶粉唔夾/食手指有細菌唔舒服等等既原因

首頁

尾頁

跳至