自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

我覺得你做得好好!支持!
之前就係唔理唔理,有啲電影仲標榜 粗俗文化,攪到呢十幾年間粗口成為咗香港一種文化。我以前啲大學男同學都唔講粗口(起碼喺大家面前唔會講),但睇下依家社會變成點? 男男女女,讀中學大學返緊工嘅寫字樓OL,粗口都琅琅上口, 普通傾下偈都加幾句粗口。 佢哋以為咁樣就係啱,咁樣就係型,咁就係社會進步, 查實真係好冇文化好核突,好倒退囉。 係要撥亂反正至得㗎。

侯爵府

回覆樓主:

另外我想講歐美啲歌而家成日都好咸濕……
佢地文化係咪都變到好誨淫誨盜……
係咪唔止香港人變多左粗口,外國都係呢?

侯爵府

imlcc 發表於 21-6-1 07:50
之前就係唔理唔理,有啲電影仲標榜 粗俗文化,攪到呢十幾年間粗口成為咗香港一種 ...

同意
好似由2019年開始粗口塑造到好有型咁
咩我地好__鍾意香港,又寫個粗口字係個利是封

大宅

唉~教育真係有問題

子爵府

好多人都覺得fxxk 呢個字冇問題,但係一邊食嘢、一邊聽住,其實真係唔舒服。

大宅

Siwah 發表於 21-6-1 07:01
我覺得執著,
小朋友成長階段會吸收唔同資訊,包括粗口,問題係佢地學到後作為家長要點教。麥當勞不是一間 ...

即係小朋友得3歲及5歲食住開心樂園餐唱fuxking都無問題 我接受唔到,如果13,15歲我都ok..

珍珠宮

好媽媽勳章

imlcc 發表於 21-6-1 07:50
之前就係唔理唔理,有啲電影仲標榜 粗俗文化,攪到呢十幾年間粗口成為咗香港一種 ...

我都覺得而家d後生傾偈係唔係都加幾個粗口,真係肉酸

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

老麥有放歌咩?咁大機構顧客有意見都可以提出,完全冇問題。其實呢個字係句中係加強語氣,雖然係好低俗,不過係好普遍咁用,其實可以教小朋友用freaking取代。

大宅

Protea 發表於 21-6-1 08:31
老麥有放歌咩?咁大機構顧客有意見都可以提出,完全冇問題。其實呢個字係句中係加強語氣,雖然係好低俗,不 ...

唔係間間都放,但裝修得靚d果d分店會放。

我自己係教小朋友:「媽媽都識得講,但媽媽識控制自己唔講,講好易控制好難,學識控制先至叻。」

大宅

回覆 Protea 的帖子

絕對認同,唉,小朋友如何看一件事,同父母的看法有直接關係。因為一個fxxking lonely 字眼要被投訴,真係唔識講

珍珠宮

立夏 發表於 21-6-1 07:13
好多人講嘢如果撇除咗粗口其實根本無內容,佢地個腦同內心空洞,要用到粗口先表達到自己嘅喜怒哀樂,而唔 ...

同意,詞窮所以搵粗口填入去

公爵府

回覆樓主:

覺得冇問題嘅, 如果你仔女句句都有呢個字, 不論中英文, 不論年紀, 你接受到?

公爵府

牛年勳章

Siwah 發表於 21-6-1 07:01
我覺得執著,
小朋友成長階段會吸收唔同資訊,包括粗口,問題係佢地學到後作為家長要點教。麥當勞不是一間 ...

唔覺樓主執著,呢個係風氣問題!

至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

公爵府

牛年勳章

dimdimfafa 發表於 21-6-1 00:53
周末帶幼稚園小朋友去麥當當食野,背景音樂播Justin Bieber-lonely,係未消音版本.. 隔幾句就that's just f ...

樓主,我支持你!

呢個根本就係風氣問題,唔通呢樣野係成年世界係普通,就要小朋友都要接受?如果果度係酒吧,我覺得好正常;如食客講我覺得係控制唔到人地,但麥當勞係親子定位嘅餐廳,公司播呢類歌就唔適合。
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

珍珠宮

好媽媽勳章

ocarebear 發表於 21-6-1 08:45
覺得冇問題嘅, 如果你仔女句句都有呢個字, 不論中英文, 不論年紀, 你接受到?
...

咁呢個世界有d父母,真係對仔女講粗口,咁咪無所謂囉

珍珠宮

好媽媽勳章

dimdimfafa 發表於 21-6-1 08:34
唔係間間都放,但裝修得靚d果d分店會放。

我自己係教小朋友:「媽媽都識得講,但媽媽識控制自己唔講,講 ...

以前多數播Eason d歌,而家轉咗代言無歌播嗎?

大宅

回覆樓主:

上星期某經過間Bossini都大聲地播Araina Grande 34+35

“Fxxk me'til the daylight ”

大宅

回覆 Carol999 的帖子

或者係香港仲未係好受外國文化影響,其實有些字當你用中文講既時候,係真係幾低俗,比如好 X 悶,好 X 孤獨。但轉為英文時,fxxking lonely 其實唔係咁嚴重既字眼,有時聽英文唔係真係要直譯,比如中文好難講出口既「我愛你」,但英文講 I love you 係好普通既事。
不好意思如果有得罪,但我在外國生活多年,聽到家長為了一首咁既歌要投訴,只是想講不要太緊張吧

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

dimdimfafa 發表於 21-6-1 00:53
周末帶幼稚園小朋友去麥當當食野,背景音樂播Justin Bieber-lonely,係未消音版本.. 隔幾句就that's just f ...

唔係執著如果係去左酒吧聽到呢啲歌無問題。但麥當勞呢啲大眾餐廳唔應該播。
至於餐廳經理用粗口鬧員工,我都試過投訴。你私下鬧一回事,客人係黎用餐唔係黎聽埋你啲高壓說話。
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

Siwah 發表於 21-6-1 09:08
回覆 Carol999 的帖子

或者係香港仲未係好受外國文化影響,其實有些字當你用中文講既時候,係真係幾低俗, ...

如果fuxxing 唔係嚴重字眼,Fox movie入面個啲電影唔會消音啦!
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

首頁

尾頁

跳至