想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

jmbk2 發表於 21-6-11 11:08
哈哈笑通常會持續約一日, 因為你的LH hormone 升高左都會持續一段時間. 所以通常做法係一日test一次, 有哈 ...

新手一問,我11號早上驗到哈哈笑,果晚同12號早晚都安排佐,今朝再驗又有哈哈笑,啫洗唔洗又安排,已連續安排佐三日攰(emoji)

大宅

immat 發表於 21-6-12 18:11
回覆 蘋果姐姐^_^ 的帖子

Clearblue 係寫明要用晨尿架,同埋一日只驗一次直到出哈哈笑就唔洗再驗。 ...

原來我一直都驗錯咗,原來要用晨尿㗎?!
我仲之前中午先驗,但又真係有出現到哈哈笑喎⋯⋯

別墅

回覆 yansammi 的帖子

中午應該會低啲,咁都出哈哈笑就都係準備排卵啦,總之一日只驗一次,出左哈哈笑就唔洗再驗啦,等下個月佢提你先再開始。

複式洋房

其實哈哈笑做完過後仲有啲咩可以做去幫忙令到成事呢?我都啱啱完成咗哈哈笑兩日

珍珠宮

immat 發表於 21-6-13 21:25

中午應該會低啲,咁都出哈哈笑就都係準備排卵啦,總之一日只驗一次,出左哈哈笑就唔 ...

除佐笑哈哈第一日就安排一次,然後隔日再安排一次嗎?即係笑哈哈頭一日安排同第三日安排

別墅

如果預計到,最好哈哈笑前2日一次清一清先,我bingo嗰個月係哈哈笑第一日下午交左一次功課,之後嗰晚交一次。喺哈哈笑出現嗰48小時交到2次會好啲,如果安排唔到先隔一日啦,你始終唔知自己幾時排同游入去都要五六個鐘。

珍珠宮

immat 發表於 21-6-14 00:17

如果預計到,最好哈哈笑前2日一次清一清先,我bingo嗰個月係哈哈笑第一日下午交 ...

原來游入去要咁耐我以為好快添
希望黎近咁啱星期日先哈哈笑啦,咁都可以好似你教咁安排

大宅

如果預計到,最好哈哈笑前2日一次清一清先,我bingo嗰個月係哈哈笑第一日下午交 ...

游到相遇仲要著床到,真係好難

大宅

immat 發表於 21-6-13 21:25

中午應該會低啲,咁都出哈哈笑就都係準備排卵啦,總之一日只驗一次,出左哈哈笑就唔 ...

我今個月驗到哈哈笑時係下午五點幾。當晚即做一次啦。

別墅

回覆 lovedogsgirl 的帖子

應該係用晨尿呀

複式洋房

但係我個中醫叫我話唔洗咁密一日兩次,隔日就得,因為精子復原要時間,重質緊要d,但我都有聽過個幾日日日做

侯爵府

請問你指清一清係bingo嗰月,哈哈笑前兩日你都有做功課?之後哈哈笑當日又做嗎?

大宅

你地留意下clearblue張instructions
我睇左2次 (不過我自己係用第二代)
其實驗到有實笑哈哈之後,個個笑哈哈會留係個display 48小時
原因就係唔需要再test,因為出左笑哈哈已經代表48小時會排卵
所以再驗結果都一樣,基本上如果你今日早上有笑哈哈
聽日早上就再驗都無用,因為個display上面嘅笑哈哈未消失。

我理解係咁~

大宅

Ashley_x 發表於 21-9-14 16:04
其實驗到有實笑哈哈之後,個個笑 ...

如果係咁,係咪應該有實笑哈哈就48小時內行埋就得?

大宅

lovedogsgirl 發表於 21-9-14 16:13
如果係咁,係咪應該有實笑哈哈就48小時內行埋就得?

理論上係·· 不過我上個月係咁,但都無bingo···
所以今個月會盡量排卵早少少就開工,唔等到笑哈哈出現
(我自己係CB+紅d一齊用)

別墅

回覆 oioioioi 的帖子

因為我地唔係長期隔日交功課,黎完m可能到排卵先開工,如果係咁,隔左咁耐啲精子都未必係最好狀態,而精子又需要兩三日重新制造,咁我就預排卵前兩三日交一次功課先,確保排卵日有最好狀態嘅精子囉。我當時係排卵前2日交左功課,出哈哈笑當日中午同第二日夜晚都有交,就bingo左,希望你都快啲成功啦!

侯爵府

immat 發表於 21-9-15 02:43

因為我地唔係長期隔日交功課,黎完m可能到排卵先開工,如果係咁,隔左咁耐啲精子都 ...

多謝你解答我係用第二代,第一次用就見到實笑哈哈,就即刻做功課喇,只係一次,因為我想生仔仔先,所以想睇下咁嘅時間正唔正確

侯爵府

Ashley_x 發表於 21-9-14 16:04
其實驗到有實笑哈哈之後,個個笑 ...

如果mok左條試紙岀嚟,都仲有笑哈哈?

大宅

oioioioi 發表於 21-9-15 11:56
如果mok左條試紙岀嚟,都仲有笑哈哈?

yes,我重複睇左幾次說明書真係咁寫
而我自己試過都係
因為佢唔系紅d咁可以日日check去睇有無轉淺色,
基本上佢嘅用意係比你test到實笑哈哈,
就已經確定左你24-48小時排卵,就唔需要再浪費test strips

所以我自己就會紅d/CB一齊用
叫知道自己已經排左咁咯

別墅

你嘅諗法係正確,不過,嗱,我喺哈哈笑範圍做左2次功課,中左囡囡呀

首頁

尾頁

跳至