心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

misslittleeye 發表於 21-6-9 00:05
個個都同我講,做語言訓練有用㗎
但做左幾個月,只係好小進步。。。。
我日日返工都好攰

我個仔都係2歲幾,有發展遲緩問題……宜家6299成日逼我辭職,話因為我唔係親自湊佢所以搞到遲緩……付出左的心力只有自己先知

男爵府

misslittleeye 發表於 21-6-5 21:46
我喜歡我嘅工作,有發揮機會
做左人媽咪後,我都係好愛個仔
不過個仔學野慢,比起身邊嘅朋友,彷彿要比多幾 ...

小朋友有佢哋自己既speed. 急吾嚟。明白你既感受,我哋個situation 同你差唔多。但做媽咪嘅,心態係需要調整。佢哋慢並不代表佢哋吾得。反而要多啲鼓勵,放下我哋嘅pride 去接受佢哋嘅進步。睇住佢哋慢慢成長,學習過程先係重要。加油

複式洋房

如果將小朋友鎖死喺自己嘅固定意識形態度去塑造佢,可能得不償失. 不妨多d觀察小朋友自己真實嘅興趣,再去引導佢啦, 雖然我都知大家望仔女成龍鳳,但其實未必個個都想作龍成鳳.Btw,加油.

別墅

小冬姑 發表於 21-9-3 22:57
小朋友有佢哋自己既speed. 急吾嚟。明白你既感受,我哋個situation 同你差唔多。但做媽咪嘅,心態係需要調 ...

有同路人明白係好緊要!多謝你

別墅

熱可可 發表於 21-8-29 23:03
我個仔都係2歲幾,有發展遲緩問題……宜家6299成日逼我辭職,話因為我唔係親自湊佢所以搞到遲緩……付出左 ...

你肯定已經擺好多心機。。。6299仲要咁怪你
做人老母甚艱難

別墅

yuqqbzi 發表於 21-9-4 00:12
如果將小朋友鎖死喺自己嘅固定意識形態度去塑造佢,可能得不償失. 不妨多d觀察小朋友自己真實嘅興趣,再去引 ...

thx

首頁

尾頁

跳至