自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

HoshiSora 發表於 21-6-12 15:34
識,但唔會做。我估計因為做唔到咁多!
因為一般牙科矯正的醫生好忙,每日覆診人數衆多。如果連呢樣都做埋 ...

但cool牙係ㄧ件覆雜嘅事,cool牙醫生點解連剝牙都唔做,而且唔識剝牙點做醫生,

珍珠宮

nielteentop 發表於 21-6-12 15:45
但cool牙係ㄧ件覆雜嘅事,cool牙醫生點解連剝牙都唔做,而且唔識剝牙點做醫生,
...

我可以這樣說:
簡單例如:
做一個大手術,又或者醫治重症內科病,這都當然是一件複雜的事。但絕大部份的醫生一般都唔會做量血壓丶量體溫等等的基本數據工作,這些工作都會安排給護士或康復助理去做。但醫生們都是懂得量血壓和體溫等等的基本數據工作的。

這就是分工。
令病人都可以快一點可以讓醫生針對性地診症,其餘的分支工作則交由其他部門處理。

你可以嘗試代入一吓,想一想整件事情的流程⋯⋯

大宅

HoshiSora 發表於 21-6-12 16:00
我可以這樣說:
簡單例如:
做一個大手術,又或者醫治重症內科病,這都當然是一件複雜的事。但絕大部份的 ...

唔係喎,睇醫生會幫你量血壓同體溫喎

珍珠宮

nielteentop 發表於 21-6-12 15:05
我係cool透明牙套,開始帶才發現前排一隻要剝先,要另约剝牙醫生剝咗佢,唔係個cool牙醫生,事前又唔講清楚
...

透明牙套牙齒矯正,都是先印牙模才有一套屬於你的牙模,
我不知道⋯⋯
可能你本身的牙齒問題不大?只有少少不整齊?所以牙醫認為可以以牙套矯正得到些許的排列。
但之後才發現位置不夠,有些牙醫可能會磨少許牙,增加牙縫空隙來偷點空間來排列牙齒。
不過如果要脫牙才夠位,這種大動作,正常應該在印牙模之前的檢查已經會有察覺及決定。一般不會已經有牙套,再脫牙。
當然,可能你的情況比較特殊,更加可能就是我對事情不理解吧。
但這些都是你的牙醫的診斷事情,與牙齒矯正專科牙醫不負責做脫牙工作沒有關係。

珍珠宮

nielteentop 發表於 21-6-12 14:14
我唸唔到就係覺得做得cool 牙,連剝牙基本手工都唔識做

做得專科,由普通牙醫讀上去,點會唔識剝牙,只是做到箍牙專科,會叫你自己出去剝,佢哋專做箍牙,個個都剝的話,佢會好唔得閒,倒不如將剝牙時間去做多單箍牙仲好

珍珠宮

nielteentop 發表於 21-6-12 16:12
唔係喎,睇醫生會幫你量血壓同體溫喎

說真的,這真的不多。專科醫生更不多。

如果你這樣說,
我可以告訴你,你若要求替你矯正牙齒的牙醫包辦你脫牙的工作,
其實這是有的。
但絕對不可能要求這個牙醫是牙齒矯正專科。
據我所知,坊間有不少普通科牙醫,他們都做牙齒矯正工作,但不是專科。他們當然一條龍包辦脫牙服務。
你可以硏究一下選擇與否。

珍珠宮

減齡達人勳章

cattz288 發表於 21-6-12 14:51
如果箍牙前要剝牙,點會唔做?

箍牙醫生會寫封轉介信,寫明要剝邊幾隻牙的, 普通牙醫睇到信就會剝。

珍珠宮

hellomiki 發表於 21-6-12 16:17
做得專科,由普通牙醫讀上去,點會唔識剝牙,只是做到箍牙專科,會叫你自己出去剝,佢哋專做箍牙,個個都 ...

因為似乎樓主只看到自己已經坐在醫生面前,既然自己已經坐在醫生面前,為什麼不能一次過做好工作,自己不用走多趟。
但樓主沒有想及在外面等覆診的所有人⋯⋯
亦沒有想及將來樓主自己都會是在外面等覆診的其中一個人⋯⋯

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

nielteentop 發表於 21-6-12 14:14
我唸唔到就係覺得做得cool 牙,連剝牙基本手工都唔識做

唔係唔識,做咗專科係唔可以做返普通科。 好似律師同大狀咁。

大宅

HoshiSora 發表於 21-6-12 16:24

因為似乎樓主只看到自己已經坐在醫生面前,既然自己已經 ...

但我覆診可能5至10分鐘,又不會阻它時間,而且已預約好,我又沒遲到,點解要理出面等覆診的人...

男爵府

nielteentop 發表於 21-6-12 15:45
...

好多jm已經答咗你,唔係唔識,而係唔做,你唔好咁萌塞啦。話俾你聽佢識剝牙定唔識剝牙又點呢?佢係唔幫你剝就唔幫你剝。
其實絕大部分專科矯齒都係轉介俾其他牙醫剝牙,冇人覺得有問題,睇你寫d嘢係你不滿你個牙醫嘅服務,你一係轉醫生(當然都冇乜醫生肯執手尾),如果唔係都要硬食㗎啦,都洗濕咗個頭。

珍珠宮

nielteentop 發表於 21-6-12 16:30
但我覆診可能5至10分鐘,又不會阻它時間,而且已預約好,我又沒遲到,點解要理出面等覆診的人...
...

不要緊,您若有空,不妨多參詳我給您的回覆。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ChloeMa 發表於 21-6-12 16:27
唔係唔識,做咗專科係唔可以做返普通科。 好似律師同大狀咁。

唔會喇
放下自在

大宅

HoshiSora 發表於 21-6-12 16:33
不要緊,您若有空,不妨多參詳我給您的回覆。
...

當你覆診遇到個醫生走來走去,沒法坐定定解答你問題,你又怎樣做??

珍珠宮

nielteentop 發表於 21-6-12 16:46
當你覆診遇到個醫生走來走去,沒法坐定定解答你問題,你又怎樣做??

這個當然有點怪,但醫生為什麼在覆診病人的時候要走來走去沒法坐定定?

水晶宮

回覆樓主:

我女岩先搵專科打算開始cool牙,佢地有另一醫生做,不過唔建議,因為排都排到8月,佢建議出去搵人剝。我話擔心出面醫生剝錯,佢話唔會因為會寫信比佢出去剝,會清清楚楚講明剝邊4隻。專科其實好多野做,檢查,照360度xray, 印模加電腦度位....etc.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

梗識
每人都有自己生存空間
吾好搶人飯碗
自己做返自己果份

水晶宮

YY1101 發表於 21-6-12 16:54
梗識
每人都有自己生存空間
吾好搶人飯碗

呢句岩聽 錢賺唔晒,自己做專科都大把客。濕碎野如洗牙剝牙,比返出面做啦。

琥珀宮

nielteentop 發表於 21-6-12 16:46

可以怎樣做?一係唔再幫襯,一係忍受。
個醫生唔會改變自己做法。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

其實你咁唔滿意個牙醫, 趁早轉另一個啦, 箍牙要大約2年。你而家連剝牙都未剝,即係仲未開始箍, 仲可以考慮轉牙醫。一開始咗箍,就無得轉㗎啦

首頁

尾頁

跳至