時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ar_mak 發表於 21-6-24 10:29
假如係想認真討論,就要先放低過去印象,從功過兩方面一齊去睇;假如係想打落水狗,我自己就覺得冇咩意思, ...

仲記得二十幾年前蘋果一出嘅風月版,肥龍叫雞指南,當時我只係讀緊中學

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

呢份報紙由創刊,嗰陣報紙冇標準價錢,佢買報紙可以有優惠券減兩蚊,頭嗰幾日仲有真「蘋果」送。
我記得嗰陣揭起香港報紙嘅割喉戰,大家鬥減價。
因為咁先至set咗報紙同一價錢,唔准減價賣。
之後壹週刊出,第一期係許冠文封面,由嗰陣我已經有睇,我最後悔冇留嗰一期係葉玉卿嘅訪問,佢訪問入邊嘅相都係裸照,但真係拍得佢好靚好有性格,由嗰陣開始我喜歡咗葉玉卿。
嗰陣覺得佢報道嘅方法同傳統嘅報業唔同,唔多膳稿嘅型式。
但係慢慢覺得佢開始有少少走火入魔,壹週刊A册成日都講住樓市冧、股市冧,黑社會大佬點點點,B册就走去偷影藝人揭人私隱。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

到忽然一周竟然夠膽死長鏡頭去影人哋屋企,將人哋屋企嘅生活報道,真係已經挑戰道德底線。
我先至開始離棄呢堆雜誌同報紙!
我以前逢親去外地探親朋戚友,蘋果同埋壹週刊忽然一周飲食男女直情係手信。
諗返有好多年都俾佢嘅新聞誤導,真係覺得自己好蠢!
亦好彩叫做醒得快,早10年已經冇再睇佢

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

iriswy 發表於 21-6-24 09:13
只係有啲唸唔明。我印象中剛出黎做事,壹傳媒俾我既印象係作新聞,揭人私隱;好多好多年我已經無睇佢嘅「作 ...

佢從來冇成為過正義代表喎,你冇miss 野,你有冇誤會左? 反而方向成日懶正義。

侯爵府

baby1628 發表於 21-6-24 10:33
點解破產,願聞其詳
太私隱, 一講啲有心人一定搵到呢則做假新聞, 最後毒刊只用放大鏡先睇得到既字體道歉了事, 但家人嘅事業就俾佢哋攪到雞無鴨血

子爵府

丁丁媽媽 發表於 21-6-24 09:23
完全認同,今曰大巴果粉排隊買報,真係白痴冇極限

係電視睇到呢班人排隊買, 再睇埋受訪者個樣就完全明哂, 真係一個個白痴仔樣

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

狗仔隊是佢哋帶頭先?

男爵府

回覆樓主:

我今日都諗緊呢個問題,我成個fb同公司都充斥咩香港以後冇真相
我匪夷所思,一向都好多人鬧甚至學者聲討歪風,我唔明幾時變左真相良知?

珍珠宮

iriswy 發表於 21-6-24 09:13
只係有啲唸唔明。我印象中剛出黎做事,壹傳媒俾我既印象係作新聞,揭人私隱;好多好多年我已經無睇佢嘅「作 ...

所以咪就係叫毒果囉

男爵府

最初由明報轉睇蘋果,貪佢內豐富,有娛樂性,佔中個時,俾佢洗咗腦,好彩之後清醒返,少睇咗,直到黑暴時,直頭覺得好討厭,日日播毒。宜家執埋,真你咎由自取,仲有d心涼

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

以前成日睇佢報紙(公司有提供), 同雜誌, 睇左幾年覺得雜誌冇初初咁好睇就冇再買
點解咁多人覺得佢好? 咪因為佢係某顏色囉, 正如好多食店咁, 就算幾難食, 但只要係同色點都有人幫襯, 最搞笑係啲人真係出post時講既

其實由佔中開始, 我一份報紙都冇再去睇(就算免費都冇睇), 最多係返6299到就望下咋

大宅

我都唔認同佢哋報導手法

子爵府

假如係想認真討論,就要先放低過去印象,從功過兩方面一齊去睇;假如係想打落水狗,我自己就覺得冇咩意思, ...

佢要執,我第一時間諗起慈善基金d病人點

男爵府

唔明白點解一間垃圾公司執笠,值得其他傳媒大肆報道。聽緊港台,佢哋電台新聞報道引述訪問嘅市民全部都係撐毒果,相信電台都係選擇性報道。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

成功把A1,B1,全部變成C1。一句:摺得太遲。

珍珠宮

虎到金來勳章

小平媽媽 發表於 21-6-24 09:37
佢地嘅真相,就係了藍店嘅丁點錯放大,捉官員錯處,捉政府部門蛇王……
...

捉錯處都小事,作野先離譜

男爵府

我唔認同你ps嗰句,冇毒果,香港唔會日日只有好消息,當然我十分希望香港前途一片光明,少啲政治,人人安居樂業⋯但係冇左毒果,至少香港少咗一啲污煙漳氣,少咗一份做假新聞嘅報紙。

男爵府

虎到金來勳章

呢份報紙,從來都係作文,初時只係覺得佢為左嘩眾取寵,之後就開始利用揭人私隱取悦大家八卦的心態,這幾年仲不停帶風向,煽動個班捧場客,執笠都係小事,可惜的係個班粉絲究竟可以醒番嗎?社會可以變回昔日的安穩嗎?

水晶宮

回覆樓主:

我都唔明,以前我老師非常唔鼓勵我地睇,直情屬違禁品唔比帶返學。宜家老師睇埋一份重會做「教材」

有人話香港再容納唔到異見,但香港很多媒體,電視都係反政府,但別人報導係有根有據,而唔係亂吹同煽動。我唔相信任何一個地方或國家,係可以「包容」到一個媒體係鼓吹別人推翻現有政權。

連「最自由民主」的台灣,一樣唔同親中媒體續牌。但香港政府其實廿幾年都無阻一仔,係佢地用埋d污穢錢攪公司先比人查先比自己停辦。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至