自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

我同你一樣, 辭左份做左20年既工, 做到6月底, 不過我無搵新工, 係提早退休, 宜家日日早睡早起, 做家務, 運動, 學日文, 做十未繡, 零壓力, 真係幾爽

公爵府

circleda 發表於 21-7-5 12:57
8月有工返就唔係裸辭啦

我遞左信先搵工,當初無乜把握搵到我好彩咋,我本來預半年至1年

公爵府

pi0219 發表於 21-7-5 13:17
我同你一樣, 辭左份做左20年既工, 做到6月底, 不過我無搵新工, 係提早退休, 宜家日日早睡早起, 做家務, 運 ...

你仲爽可以退休,我大洗,睇怕要做到瓜柴果日

公爵府

vivibabyvivi 發表於 21-7-5 12:59
如果有得去旅行仲好呀

我好想好想去日本如果吾係疫情,我會自己一個試下去日本、韓國、台灣,有成個月,一次過走曬…..不過吾緊要,可以下次再自製一次咁樣的假期

伯爵府

Bibibut 發表於 21-7-5 12:43
剛裸辭份工,6月尾己last day, 接住8月會返另一份工,而家有一個月假期休息,真好c6吾係到,無人行來 ...

好開心呀
好好享受人生吧

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

Bibibut 發表於 21-7-5 13:23
你仲爽可以退休,我大洗,睇怕要做到瓜柴果日

可能下一份工你做得好開心呢, 又有錢賺工作又醒神 !

侯爵府

伯爵府

pi0219 發表於 21-7-5 13:17
我同你一樣, 辭左份做左20年既工, 做到6月底, 不過我無搵新工, 係提早退休, 宜家日日早睡早起, 做家務, 運 ...

你幾多歲呀? 我都好想提早退休
職場太唔適合我了

公爵府

flowerbabe 發表於 21-7-5 13:28
你幾多歲呀? 我都好想提早退休
職場太唔適合我了

我45歲, 份工人工幾好, 但上司太賤, 令我患上抑鬱症, 就算已停藥幾年情緒仍然上期低落, 一同上司講野心跳勁快同流汗, 決定要將呢隻魔鬼永遠逐出我既生活, 辭職 !

男爵府

剛裸辭份工,6月尾己last day, 接住8月會返另一份工,而家有一個月假期休息,真好c6吾係到,無人行來 ...

8月咁快就搵到另一份工

伯爵府

回覆樓主:

我都係8月返新工,但要做到要7月中,有半個月

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

circleda 發表於 21-7-5 12:57
8月有工返就唔係裸辭啦

係喎

男爵府

嚟緊有新工,咁唔叫「裸辭」喎!
anyway, enjoy

大宅

回覆樓主:

公爵府

2024年龍年勳章

可以慢活一排

水晶宮

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

幸福
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

伯爵府

pi0219 發表於 21-7-5 13:33
我45歲, 份工人工幾好, 但上司太賤, 令我患上抑鬱症, 就算已停藥幾年情緒仍然上期低落, 一同上司講野心跳 ...

我都係細你些小,同樣受緊人渣上司同下屬氣,果種感覺好委屈好難受。

我人工唔錯,但這兩年做到情緒低落,都驚自己有問題,所以計劃緊提早退休了。

珍珠宮

回覆樓主:

我都計劃隨時提早退休

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

一個月休息剛剛好
放下自在

首頁

尾頁

跳至