自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

借位問下,如果個老師補得都幾好,不過成日都遲到,每次遲5~10分鐘,家長會唔會出聲呢?

別墅

elderberry 發表於 21-7-24 20:51
借位問下,如果個老師補得都幾好,不過成日都遲到,每次遲5~10分鐘,家長會唔會出聲呢?
...

老師係咪全職補習、full schedule ? 有時候遲尚可、當當遲不如問下老師冼唔冼改時間、改遲15 分鐘。老師太急趕來的話也不太好

男爵府

LGarden 發表於 21-7-24 21:01
老師係咪全職補習、full schedule ? 有時候遲尚可、當當遲不如問下老師冼唔冼改時間、改遲15 分鐘。老師太 ...

係呀,佢全職補習的,補完一家再去下一家,好似好趕咁。

別墅

elderberry 發表於 21-7-24 21:09
係呀,佢全職補習的,補完一家再去下一家,好似好趕咁。

叫佢改遲15分鐘、咁趕,上氣都未接下氣就來補

侯爵府

tungking 發表於 21-7-24 14:37
正常佢要覆你,因為要良好溝通(當然吾系日問夜問)。功課做完又吾洗特別影比佢嘅,但吾識做都可以問吓嘅(但又 ...

咁樓主小朋友zoom上堂,咁做完練習/功課都要send俾姐姐對架,唔係點知識唔識/做得岩唔岩

侯爵府

sf81 發表於 21-7-24 14:50
呢個姐姐我網上搵的,平時我要返工睇唔到佢地點上堂, 我問我小朋友佢又話好似個姐姐身邊有小朋友唔知係咪 ...

可以係教育王國『誠徵老師』果度出post, 講底你既要求,咁會有人pm應徵,我女之前個補習姐姐都係咁搵。e家果個係apps "Stapps" 果度搵,補左兩堂,暫時睇都ok, 姐姐主動話有咩唔識可以whatsapp問佢,做完佢俾既練習可以whatsapp俾佢睇左先,仲主動叫我女whatsapp add佢。

侯爵府

sf81 發表於 21-7-24 14:50
呢個姐姐我網上搵的,平時我要返工睇唔到佢地點上堂, 我問我小朋友佢又話好似個姐姐身邊有小朋友唔知係咪 ...

咁你不如搵日專登放假,聽下佢地補成點。不過我自己就唔會揀zoom補習,硬係覺得隔個mon無咁好。

伯爵府

esther_fong 發表於 21-7-24 22:51
咁樓主小朋友zoom上堂,咁做完練習/功課都要send俾姐姐對架,唔係點知識唔識/做得岩唔岩
...

補習功課是在"補習完後的功課【家課】"不是堂課。等下一堂再看,…當然她們可以好快對得出答案,吾識的再重點解釋,然後再開新一課題。當然我吾知每個補習和家長開始的要求,如大家達到共識就OK。
補習:又吾系補你一個,個個問幾條,又要馬上睇功課/改功課(私人時間)…24小時候命甘…揾笨咩。(我自己都有事要做架)
家長:補習可以24小時問功課/改功課…仲用私人時間再指導,導師真系好盡責/不計較…好導c~好低用…。(家長標準)
換換角色諗下,可能可以揾到平衡呢~
*岩网上功課系要sd,不過…不要祈望補習馬上有改卷的反應。

男爵府

LGarden 發表於 21-7-24 22:17
叫佢改遲15分鐘、咁趕,上氣都未接下氣就來補

睇來都要同佢傾下改時間,謝謝意見

wcpcelia    發表於 21-7-26 15:32

子爵府

回覆樓主:

我常請私補, 冇人會唔覆我。我FTM, 每次落堂會問仔女學咗乜,老師教得如何,下次上課前會提提老師"明天有課/需否先印notes/可減慢授課速度......" 將問題一次過提出。當然過了一段時間,大家已磨合,問題越來越少。當老師見我着緊及跟得貼,佢哋都不敏怠慢,

侯爵府

我女有中文同數學私補,基本上都冇點溝通,但佢地會有本簿寫下每堂教咩,有咩功課咁,功課下堂老師會對,所以我唔會特別問。

大宅

wtcys 發表於 21-7-25 00:46
我常請私補, 冇人會唔覆我。我FTM, 每次落堂會問仔女學咗乜,老師教得如何,下次上課前會提提老師"明天有 ...

係囉,我就係好似你咁諗,有咩需要我可以喺上下一堂前準備(如果要print notes)同埋我係想俾個姐姐知我唔係唔理囉…

大宅

esther_fong 發表於 21-7-24 22:59
咁你不如搵日專登放假,聽下佢地補成點。不過我自己就唔會揀zoom補習,硬係覺得隔個mon無咁好。
...

搵zoom補習原因係屋企唔容許補習老師上嚟… 我都知一對一面授會好D

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

sf81 發表於 21-7-24 13:54
因為屋企地方唔容許補習老師上嚟,現在搵咗個zoom補習姐姐跟下(將升P5),我隔幾堂會whatsapp姐姐問小朋友上 ...

佢收得貴唔貴?用zoom唔係咁好。你有無去啲正式補習社問吓1:1價錢?如負擔到,去補習社1:1上實體好啲。我仔初中補英文嘅數,我上一堂1:1,一堂小組1:3。

首頁

尾頁

跳至