自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

yurijm 發表於 21-7-25 11:06
左行右企係港鐵好多年前宣傳口號
聽講就係跟英國地鐵文化
而家好明顯就係香港人生活節奏快

日本台灣好似都係咁喎
企埋右邊,左邊讓人行

水晶宮

MiMicc南 發表於 21-7-25 11:22
其實已經一早改左唔准行只可以企,拖住個小朋友再讓人行對大人小朋友都危險。
點可以話人估用?
...

對,地鐵改左口號好耐,企定定,握扶手

帶住細路,細的唔拖實,突然急停大人細路都好危險,有人話1前1後企,究竟有冇諗過有d年齡未到佢好穩陣自己企1格

見過有好多,叫人借借,行上去,只行前人1,2格就企定唔行同好多看似急到死叫人借借,上到去又係慢慢行,快這幾秒作用係邊?

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

Kuromi1127 發表於 21-7-25 11:23
乜唔係有樓梯可以上落架咩?!
咁突然好難叫人成排移動就你架喎

我講上落係講緊向上或者向下嘅扶手電梯呀!

我講嘅情形係我已經企喺電動扶梯度,突然間有事想盡快離開扶梯。 當然冇可能要成條二邊企滿啲人 嘅電動扶梯 就你啦, 唯有乖乖地等電動扶梯行到最後個級囉!

我夠知喺電動扶梯上落係唔安全,但係 大部分人 趕時間嘅人 都係咁做㗎!
一係港鐵規定,以後乘客用電動扶梯,只可以企,唔準上落 。

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得唔應該畀人行

公爵府

回覆樓主:

因爲係近年先宣傳跟本唔好行,正如去麥當奴堂食完要自己清枱一樣,有排先會改變到咁多年ge“習慣”
我諗除左真係捉人罰錢or俾人影相上網公審(行果d,唔係企果d),可能要等到我地死曬,依家初小以下同未出世果d佔人口大比數就可能得ge

珍珠宮

開心吸收勳章

observer 發表於 21-7-25 11:35
第一我講緊佢係突然間有急事,即係已經企咗係電動扶梯。 我自己試過咁樣中途行過隔籬,空嘅自動扶梯去上落 ...

左行右企條規則out咗啦!而家嘅規則係緊握扶手,企定定。

子爵府

InkCartridge 發表於 21-7-25 11:49
左行右企條規則out咗啦!而家嘅規則係緊握扶手,企定定。

我冇係 繁忙時段 搭港鐵好幾年了, 真係唔知佢已經改咗規例, 五月去海洋公園搭過一程, 因為係非繁忙時段 所以唔需要行上行落 自動扶梯。
既然已經改咗規例, 咁點解仲會出現樓主講嘅情況呢? 一層梯級只准站一人, (陪同小朋友例外) 搞到大排長龍,阻慢疏散人潮速度。

承認錯誤 ,我依家撐樓主呀, 我要求喺繁忙時段,自動扶梯一個梯級可以左右 同時企人。

水晶宮

而家係話企定唔郁㗎
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

observer 發表於 21-7-25 11:46
我講上落係講緊向上或者向下嘅扶手電梯呀!

我講嘅情形係我已經企喺電動扶梯度,突然間有事想盡快離開扶 ...

唔好意思,咁突然既事,其他人真係無可能幫你既~

明知行扶手電梯上落唔啱規距無用架,一句(趕時間)幾唔安全咪又係違規行扶手電梯!

人地港鐵一向有廣播:企定定,緊握扶手,真係唔識聽咩,根本就係本末倒置,仲要講到好有道理 仲要講到好有道理

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

mmya 發表於 21-7-25 11:47
我覺得唔應該畀人行

認同

珍珠宮

開心吸收勳章

hasting 發表於 21-7-25 11:44
日本台灣好似都係咁喎
企埋右邊,左邊讓人行

日本都呼籲企定定好耐架啦!

侯爵府

InkCartridge 發表於 21-7-25 11:58
日本都呼籲企定定好耐架啦!

好多年啦
香港起碼五至八年前以上

子爵府

Kuromi1127 發表於 21-7-25 11:55
唔好意思,咁突然既事,其他人真係無可能幫你既~

明知行扶手電梯上落唔啱規距無用架,一句(趕時間)幾 ...
請問企定定,握扶手呢樣嘢,係咪一開始地鐵運行就係咁啦, 因為我同大多數上班族一樣 ,趕時間就唔理嚟! 同埋我唔知,原來呢樣係違反咗地鐵條例!

咁我以後絕對會遵守地鐵規則,唔會喺自動扶梯度上落,我仲會 勸喻啲人,唔好咁做,咁做先係好嘅市民呢?

侯爵府

Kuromi1127 發表於 21-7-25 11:26
無錯~
根本就本末倒置,守規距既人就反而唔正確咁

大家好善忘,忘了朗豪坊果次電梯意外,叫左人唔好在扶手電梯行,都係唔聽。

有事,又鬧政府鬧商場

侯爵府

青青河邊草 發表於 21-7-25 12:01

大家好善忘,忘了朗豪坊果次電梯意外,叫左人唔好在扶手 ...

明顯係忘記了,個次意外真係大劑

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

如果左邊冇人行,我會照企㗎

侯爵府

observer 發表於 21-7-25 12:01
請問企定定,握扶手呢樣嘢,係咪一開始地鐵運行就係咁啦, 因為我同大多數上班族一樣 ,趕時間就唔理嚟! ...

算啦,港鐵成五年定八年前改既規距嚟架啦!照話唔知無問題既。

識解釋講,咁多突然急既 case,但又講無乜搭港鐵,真心睇帖都知咩事,再講已經無意思。

子爵府

Hailey_Lam 發表於 21-7-25 11:22
唔知你有無理留意我有句就算隔離有行人樓梯呢句, 我都試過見到條人龍塞住哂就去行行人樓梯咖

你好似理解 ...

我都係㗎, 見啲人塞曬喺自動扶梯度排隊,趕時間咪係行樓梯囉, 我再講一次,我係話已經企咗喺自動扶梯嘅時候,又突然 要趕時間 連等自動扶梯行完 都覺得囉睇咗十幾秒嘅時間, 譬如下一班接駁嘅車輛就嚟到站, 只有係嗰個時候,先至會想盡快離開自動扶梯,同埋後悔點解唔去 行樓梯。

不過,依家知道,原來自動扶梯 只可以企 ,唔可以行嘅, 咁我會遵守規則, 唔趕時間嘅就會用自動扶梯, 唔係就係行樓梯級啦~

公爵府

2024勳章

回覆樓主:

我聽一個物業管理既朋友講, 長期單邊企人係會令電梯更易壞, 原因係2邊唔平衡

子爵府

Kuromi1127 發表於 21-7-25 12:07
算啦,港鐵成五年定八年前改既規距嚟架啦!照話唔知無問題既。

識解釋講,咁多突然急既 case,但又講無乜 ...

我承認我資訊落後, 仲有我唔記得西鐵都係港鐵 , 我只不過同好多香港人一樣, 以為電動扶梯上落 係合法嘅!

我所講嘅急事 係以前我自己經歷嘅,嗰時我係尖東返工 ,試過幾次喺西鐵兆康站想轉輕鐵,就係因為前面嘅人企曬喺度搞到我miss左班車。
依家先知原來係我自己資訊落後,人哋係有權企喺度㗎~

至於你覺得真係咩事嘅,隨你囉, 我咁嘅年紀睇得好化了, 我第一個post回覆只不過 係因為一個我以為係正確嘅原因, 我都冇諗到,會搞到我回覆咁多個post, 我唔再回覆啦, 隨便啲人點話我啦 ,虛擬網絡上,又入唔到肉嘅。

首頁

尾頁

跳至