1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問小朋友幾大呀?
我小朋友宜家25m, 語言一直健康院跟進中,返左n 班一個月老師叫提早些評估,所以改早左唔等2歲半先再返健康院,我諗住政府照排,私人又做。
私人問左協康等3個月,等得黎都差唔多28個月,其實會唔會仲細,可以睇多1-2個月先呢

大宅

sylingcccc 發表於 21-9-4 08:50
反而我地做完評估後,排政府訓練大約排左1個月多啲,政府訓練真係平好多
...

請問小朋友幾大? 咁自費評估好似都值得比呀

大宅

sasa_cat 發表於 21-9-7 09:44
請問小朋友幾大? 咁自費評估好似都值得比呀

我仔做評估時20個月大,家下26個月大,因為做左自費評估可以直接排政府訓練服務,自費訓練好貴,一堂$800起,排到政府訓練會平好多,因為言語唔得,會影響到社交,呢啲早啲訓練對小朋友有好處,加上又要報k interview

大宅

sasa_cat 發表於 21-9-7 09:42
請問小朋友幾大呀?
我小朋友宜家25m, 語言一直健康院跟進中,返左n 班一個月老師叫提早些評估,所以改早左 ...

另外有啲機構會快啲,邁步,耀能,你可以問下有冇期同價錢,評估唔耐,係排服務耐

大宅

sylingcccc 發表於 21-9-7 12:18
我仔做評估時20個月大,家下26個月大,因為做左自費評估可以直接排政府訓練服務,自費訓練好貴,一堂$800 ...

咁你地真係好早就評估,想問下評估係唔係標準化果種?
要 1 take 過無得比小朋友慢慢試?
要坐到好定?
我個仔佢坐得唔定,如果要好標準咁評估我怕樣樣都話唔達標準

大宅

sylingcccc 發表於 21-9-6 21:56
有未好羅,我仔間n仲未覆到我幾時有到校服務比我仔,不過我都係會揀E位,自己帶去上堂
...

想問下你小朋友依家有冇返n 班?
開始左訓練未呀? 有冇成效?

大宅

sasa_cat 發表於 21-9-8 13:53
咁你地真係好早就評估,想問下評估係唔係標準化果種?
要 1 take 過無得比小朋友慢慢試?
要坐到好定?

評估有佢一套既標準,我想信唔係好多評估係唔洗坐信做,評估係睇小朋友做唔做到個tasks,坐唔定可能有佢既問題都唔定,小朋友除左父母睇到既問題,有啲問題係要靠評估出左至知

大宅

sasa_cat 發表於 21-9-8 13:55
想問下你小朋友依家有冇返n 班?
開始左訓練未呀? 有冇成效?

我仔有返n班,剛開學,訓練唔係1/2個月可以見效,我地排到中心個治療師都講過預左訓練係以年計,我地8月已經開始有訓練

大宅

sylingcccc 發表於 21-9-8 14:02
我仔有返n班,剛開學,訓練唔係1/2個月可以見效,我地排到中心個治療師都講過預左訓練係以年計,我地8月 ...

政府到訓練嗎?
請問收費幾錢?
因為我小朋友都剛上n 班,你地係去中心做訓練? 可唔可以分享下一星期要上幾堂上幾多個鐘?

大宅

sasa_cat 發表於 21-9-8 14:04
政府到訓練嗎?
請問收費幾錢?
因為我小朋友都剛上n 班,你地係去中心做訓練? 可唔可以分享下一星期要 ...

我地排到政府訓練,我地係出去中心上堂果啲,要收費,一個月$55,間間中心唔同,上幾多堂都因應小朋友既需要要定,我仔大約一星期1到3堂,唔同既訓練

大宅

sylingcccc 發表於 21-9-7 00:52
哦,即係未派到服務,係自費訓練但有津貼果啲,我地申請唔到津貼,不過都係自費訓練左一個月,就派到政府 ...

未派、我九月一號開學二號請假評估!咁就叫我繼續上n班,對bb有幫助,要等學校 醫院培訓老師安排時間,暫時要排隊今年五月份申請的已經開始培訓了。即係六月到九月份嘅申請排隊緊!呢個日子未知幾時可以申請補貼金!如果協康有位置培訓未多舊錢囖!

大宅

Cindy曾 發表於 21-9-8 23:25
未派、我九月一號開學二號請假評估!咁就叫我繼續上n班,對bb有幫助,要等學校 醫院培訓老師安排時間,暫 ...

我地冇响醫院到排言語訓練,之前問過醫院醫生講過醫院既言語治療要排好耐,有位都會比醫院做完手術或者嚴重啲既病人先,就算派到,都好大機會1個月1次或者幾個月1次,明顯用途不大,所以我地係响社處到排自己區既訓練服務,當然我唔知其他醫院做法係唔係一樣

大宅

sylingcccc 發表於 21-9-7 00:52
哦,即係未派到服務,係自費訓練但有津貼果啲,我地申請唔到津貼,不過都係自費訓練左一個月,就派到政府 ...

請問係邊度做自費訓練?收費係幾多呀?

大宅

Cherrylsx 發表於 22-1-27 15:22
請問係邊度做自費訓練?收費係幾多呀?

我地响荔枝角扶康會做過訓練,$1700/4堂,一堂50分鐘, 特殊教育老師堂, 不過睇下小朋友係需要邊方面訓練,會有唔同既機構同地點可以考慮,有部分機構都係家長谷啲家長上過

大宅

回覆 Cindy曾 的帖子

$38000 月薪係計兩公婆total?

大宅

18babycome 發表於 22-1-30 23:51
回覆 Cindy曾 的帖子

$38000 月薪係計兩公婆total?

四人家庭以上 我當時以為有得拎、肯定社工講漏字,最後打電話去問佢話我三人家庭只有二萬三千月薪以下、嘔血差一萬多,當初叫我去申請浪費信封囖嘥精神!我理解係一個家庭只要月薪三萬八以下就能申請了。

首頁

尾頁

跳至