自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

CassandraYoung 發表於 21-8-15 03:11
x 2

x3

珍珠宮

好媽媽勳章

KILW 發表於 21-8-15 03:37
唔贊成還唔贊成,事實上呢個世界係有呢d家庭,又唔係犯法,當增加常識,了解各地民情都未嘗不可,你唔啱睇 ...

系,其實細路仔都要知道世界上有各種各類的人

男爵府

圖書館係提供不同類型嘅書籍供人閱讀(當然唔包括色情書籍),而讀者可選擇有需要,或有興趣嘅書籍便可。

特別係領養,記得有次去外國公幹,剛巧有一團外國夫婦安排領養嬰兒回國,這正正就是書本其中一個情況。而同性家庭,殘障家庭確實存在在社會上,這都是長智識。至於接受與否,就個人喜好。書本嘅圖畫好客觀,好好啊!

公爵府

waterlilymonet 發表於 21-8-15 04:12
當然是代孕借精啦

顯而易見,同性婚姻正式合法化了後,呢個勢必成為這個族群向政府爭取商業化/常態化的議 ...

當我們下一代被成功洗腦,接受生命不需由男女共同孕育這個觀點,下一步的計劃是什麼?
更瘋狂的設想—-如果將來有一天,科學發展到胚胎不用再靠女性子宮也能成長為人,並被法律接受為「人」,那時人類還有什麼存在價值?
不斷推動同性戀合法化、同性婚姻合法化,甚至同性家庭,背後有沒有其他動機?

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

男爵府

回覆樓主:

其實動物世界都有同性關係……
如果怕影響到心志未成熟嘅小朋友,最好有家長指引……

珍珠宮

開心吸收勳章

capricornbb 發表於 21-8-15 00:25
我有bias,

同性婚姻不應領養小孩或搵代孕延續下一代!

特別是代孕。代孕就是把女性當生育機器!不接受!就算係奧運銅牌都係咁話!

侯爵府

Mrs.Luckycat 發表於 21-8-15 06:47
當我們下一代被成功洗腦,接受生命不需由男女共同孕育這個觀點,下一步的計劃是什麼?
更瘋狂的設想—-如 ...

我唔反對同性戀,但係好反對現今社會不斷推廣呢種文化思想,你所諗嘅嘢並唔係天謊夜談,甚至恐怕有朝一日,反對嘅人會變成異類,被人排斥。

水晶宮

回覆樓主:

其實, 不贊成同性戀的, 可選擇不借本書返屋企同小朋友睇。
而呢類書在公共圖書館係佔好少好少, 小朋友自己遇上這類書的機會亦係相對地低, 怕呢類館藏可洗小朋友腦就太過慮。

反而, 到佢地大d, 自己去逛書店、上網, 呢類書藉相比在公共圖書館多 好多, 到時家長未必知自己仔女有冇睇、睇咗d咩, 呢類書及相關資訊在市場上流通而可洗到子女腦的機會大好多啦!

珍珠宮

同性戀嘅couple只要思想成熟一樣係好嘅parents。
相反,見太多不及格嘅父母,甚至虐殺自己子女,重慶就有個為小三把一對1-2歲嘅仔女從15樓推落街,惡魔竟然是親爹!
我們家庭有同性戀朋友,小朋友剛開始會問為什麼兩個都係uncle但又係couple,我同老公解釋一下關係就OK了,小朋友嘅價值觀基本都係從父母嚟。

珍珠宮

同性戀嘅couple只要思想成熟一樣係好嘅parents。
相反,見太多不及格嘅父母,甚至虐殺自己子女,重慶就有個為小三把一對1-2歲嘅仔女從15樓推落街,惡魔竟然是親爹!
我們家庭有同性戀朋友,小朋友剛開始會問為什麼兩個都係uncle但又係couple,我同老公解釋一下關係就OK了,小朋友嘅價值觀基本都係從父母嚟。

子爵府

其實如果覺得有問題,可以不借,直頭立刻還書未得囉

而我會解釋比小朋友知,世上可以有不同性別的couple ………, 價值觀由細到大父母灌輸,唔會睇一,兩書便可以改變

珍珠宮

小馮 發表於 21-8-14 23:44
我絕對反對同性戀,我什至覺得變態,男男搞菊花,好玩嗎?不正常

其實果度吾系甘用的,佢地系違反自然

珍珠宮

所以多左人試戀童捉幼童玩,社會風氣自由度無限加大中,後生仔血氣方剛好多乜都想試

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

佢地同性喜歡唔緊要,但係生或領養小朋友就好亂黎 養狗養貓味好囉,有時啲野唔係有錢就可以亂黎。
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

珍珠宮

唔贊成咪唔好借嗰本書囉,圖書館入面一樣有好多小說有殺人或者自殺情節,唔通又要禁咩

珍珠宮

zxyggp 發表於 21-8-15 09:50
佢地同性喜歡唔緊要,但係生或領養小朋友就好亂黎 養狗養貓味好囉,有時啲野唔係有錢就可以亂 ...

但係社會口號同潮流係替他們平權,
即是一般你地子女同你地互動嘅歡樂,而家社會有好大呼聲話同性配偶都應享有,好多大學生及後生都強烈要求比到佢地啊

伯爵府

captainmama 發表於 21-8-15 00:17
只說他們是同性戀的父母,領養/代母/借種,因為小朋友高小,所以同佢解釋個事實,但都有補充不贊成有下一 ...

我覺得男男收養一個小朋友做自己仔女係超級變態嘔心同不道德,有冇問過小朋友佢想唔想要兩個基佬爸爸?佢地識唔識照顧小朋友?小朋友身心會否正常發展?

珍珠宮

whyyou 發表於 21-8-15 09:59
唔贊成咪唔好借嗰本書囉,圖書館入面一樣有好多小說有殺人或者自殺情節,唔通又要禁咩 ...

幼童d書原來有殺人自殺?咁又幾自由,其實如果有少部份人中意,大家都要接受好d

男爵府

captainmama 發表於 21-8-14 23:34
其實關於同性父母的編幅不多,主要內容是想帶出不同家庭對即將為人父母的喜悅,包括同性戀家庭。個人接受到 ...

既然違反自然,但又接受同性婚姻,好矛盾!

珍珠宮

回覆樓主:

同性戀議題一向極具爭議
但我着眼點係…..
香港同性戀婚姻未合法,公共圖書館身為政府機構,竟然幼兒館藏有同性戀書籍
如果係書店,商業機構有自由選擇
政府機構應該要按機制去選擇書籍
世界上係有同性戀家庭,但係咪有需要由細向幼兒灌輸同性戀家庭係正常家庭狀態?

*本人有同性戀嘅朋友

首頁
12345...6

尾頁

跳至