夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆樓主:

無話咩方法最適合既

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mrs.chan:) 發表於 21-9-5 10:19
單親 好過一個縱壞ge父親

咁其實你都決定左
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

畀面勳章

mrs.chan:) 發表於 21-9-5 09:29
老母光環令人感到好攰

從來都係,做咗老母之後所有決定已經唔係你一個人嘅事,係關係到小朋友嘅命運,而家先知都唔會太遲,搵辨法解決啦~ 做乜嘢決定都好,你自己接受到個結果就得啦,又唔需要同人交代...

男爵府

回覆樓主:

其實你面對緊嘅問題,我諗90%家庭都面對緊喎,兩個人傾下邊個係主力教,教緊果時另一個最好唔好出聲,同埋好多都一個做好人一個做衰人,都係教法嘅一種,我覺得你壓力大左啲,所以將你認為唔好嘅野,怪責晒落你老公度,記住,只係你認為唔好,你就憎左佢,同埋唔係無解決方法,咁樣就離婚,你覺得唔會害左個仔?

複式洋房

回覆 mrs.chan:) 的帖子

我覺得我明白你心情。兩個人方向唔一致,係好辛苦。仲要明明自己付出成副心機,怎解反而要做醜人。

大宅

mrs.chan:) 發表於 21-9-5 10:19
單親 好過一個縱壞ge父親

冇用的。分開咗,佢仍是爸爸,更不用理你感受地縱。情況只會更差更失控。
你哋好好溝通下教小朋友方向更實際
加油(emoji)(emoji)

子爵府

mrs.chan:) 發表於 21-9-4 22:21
c6工作好忙 我諒解 因為佢都係為個屋企 我自己都有工作
我地有2個小朋友 大仔p1 細女未夠一歲
想分開ge主因 ...

我覺得管教小朋友要一硬一軟,兩個都強硬,其實小朋友好大壓力

男爵府

就算分開左,除非你或老公唔會見仔女,結果都係一個縱一個管,咁分開為乜呢?

大宅

爸爸這樣唔一定縱壞個仔,但離婚就一定害左個仔。學校多數人都有父母一起倍,他無會唔開心,啲仔女將來會對婚姻有懷疑,離婚後可能大家都再婚再生,咁依家個仔就更加無人愛,不就是害了他嗎?你們也身教,想想可行方法吧!you are not alone. 好多父母都是一個林,一個惡的!世上不會有兩個人一樣的,想想方法, 也找些me time比自己relax 下。其實小朋友將來是他們自己的,你點做都未必適合他發展你遲多幾年就知,見招拆招囉!辦法總比困難多

子爵府

見樓主細女未夠一歲,會唔會有產後抑鬱?老公買玩具就會害死仔仔仲要離婚,會唔會偏激咗少少
或者香港雙職家庭壓力大,放鬆唔到不如考慮吓去睇醫生

soso1227    發表於 21-9-7 04:14

複式洋房

有冇同佢認真傾過? 或者佢完全唔想傾?
小朋友完全唔可以驕縱,遲早會害死佢,行為舉止談吐如果細個已經冇教,大小小更加教唔到,性格定型後就真喺會變到目中無人. 大家成年人應該懂得分寸先喺

侯爵府

mrs.chan:) 發表於 21-9-5 00:34
買左數盒玩具係生日禮物 (未拆) 之後經過玩具店又話今日我生日wo 我要買 我話你有好多生日禮物 唔買啦 我 ...

其實好少事啫,買多盒玩具都要離婚單親?

子爵府

我覺得你係老公唔聽你講,條氣唔順先想離婚,有冇諗過離婚仲對小朋友影響仲大!唔好將你嘅感覺放在小朋友身上!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 mrs.chan:) 的帖子

其實你又唔講多D事例大家都好難幫你分析﹐淨睇玩具事件﹐真係芝麻咁小事﹐學D JM話頭﹐買D 再大小小岩玩既就可以啦﹐咪返去拆左舊個D先LOR。你自己又已經諗埋一邊諗定要分開﹐其實分開先係害左個仔.......教仔從來都係一個好人一個衰人﹐點解唔係同老公傾下有時佢做下衰人而係第一時間諗分開呢?

大宅

呢種情況都係傾下好, 同埋妳個想法太過自我, 有時候妳覺得不合理的地方換個角度去想可能會有意想不到的結果.

男爵府

mrs.chan:) 發表於 21-9-5 00:34
買左數盒玩具係生日禮物 (未拆) 之後經過玩具店又話今日我生日wo 我要買 我話你有好多生日禮物 唔買啦 我 ...

如果真係咁妳真係要同老公傾傾喎,我會覺得咁係縱,更重要係雖然小朋友仲係細,但佢真係講大話(或者係藉口)去得到佢想得到既野而大人亦迎合佢,咁會扭曲佢既做人價值觀,覺得“講大話就可以得到想要既野”,呢個時期既小朋友好需要灌輸正確嘅價值觀俾佢哋,否則長大左就會變成一個周街扭計大喊要買玩具既頑童,到時先教都無用⋯⋯
我都係個“努力換獎勵”既爸爸,我錫小朋友但從來唔會縱,我贊成妳做法,但要記住唔好逼得太緊,會有反效果,要放鬆佢就要放鬆佢,唔好令小朋友有一個唔開心既童年⋯⋯
不過,樓主唔需要因為咁而要離婚,坐低慢慢傾下先啦

renewdanny    發表於 21-10-21 10:42
cathngai    發表於 21-9-7 13:08
cathngai    發表於 21-9-7 13:08

男爵府

Heman2001 發表於 21-9-6 11:02
如果真係咁妳真係要同老公傾傾喎,我會覺得咁係縱,更重要係雖然小朋友仲係細,但佢真係講大話(或者係藉口 ...

咁多留言你係最中肯

男爵府

mingmama 發表於 21-9-6 11:23
咁多留言你係最中肯

我做人最重視小朋友價值觀,佢讀唔讀到書、將來有無大成就、係咪嫁個有錢人,全部唔係最重要,我只緊張佢會成為一個點思考是非黑白既人,只要價值觀正確,無乜成就唔緊要,至少唔好做一個壞人、害人既人就得

男爵府

想分開ge主因 ...
夫妻二人,本身就來自不同嘅原生家庭,你們亦只是初為人父母,所有本身教育概念都是來自本身原生家庭,有衝突不一致是正常的,要睇你們兩夫妻如何如商討配合,互相爭吵嘅夫妻,小朋友亦成長得不會快樂,夫妻相處,要一同成長是一門非常高深嘅學問,要不然就沒有那麼多人選擇離婚,兩夫妻要比較嘅話,就要比誰更愛誰吧

複式洋房

想分開ge主因 ...

其實你老公唔係有第3者,又唔係去賭去嫖,只係縱下個仔同你教養方法有出入,呢d其實好小事。
建議你放鬆自己先,同個仔搞返好個關係再同佢講道理,小朋友仲細仲可以教,冷靜d自己輕鬆下,唔好諗埋一邊。

Ftmagic    發表於 21-9-8 16:26

首頁

尾頁

跳至