夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

與其用忍這消極方法,不如你襯大家都未出現第三者,段婚姻仲有得補救(相信你仍想補救,否則你不會忍),去找第三者做中間人幫忙勸他,如共同朋友,社工,婚姻輔導等,看看大家的問題根源是什麼?如何解決。如他不想離婚,仲想個家齊齊整整,你先悉出善意,對方可能肯聽/去輔導也不奇。

雙方關係的導火線不去撲滅,就算一直沒第三者,一生婚姻也不叫美満

別墅

soso1227 發表於 21-9-20 15:20
你唔開心,講俾C6聽,佢聽完,你就會開心?還是你想佢幫你解決?如果佢聽完,冇辦法解決,豈不是大家都唔開 ...

唔係要佢解決, 只係想佢明我點解唔開心, 但佢每次都會鬧我...佢覺得呢個世界冇嘢值得唔開心...總之就從來唔會有任何安慰說話

男爵府

男人覺得女人好多嗰啲芝麻綠豆嘅小事,可能佢覺得呢啲事搵辦法解決咗就算啦,做咩要咁煩姐。我老公都唔鍾意聽呢啲,但呢啲就係我嘅生活嘛,同你分享下姐,你聽下咪得囉,但成日都話我多餘,慢慢我就搵其他人講,唔再同佢講了。少咗呢啲磨擦,生活就好啲。

別墅

4ponymum 發表於 21-9-23 10:03
男人覺得女人好多嗰啲芝麻綠豆嘅小事,可能佢覺得呢啲事搵辦法解決咗就算啦,做咩要咁煩姐。我老公都唔鍾意 ...

係呀, 我而家都好似你咁...我咩都唔同佢講. 大家嘅話題只係今晚食咩

別墅

唔好因為想個仔有老豆而勉強依段婚姻,你等小朋友大左同佢慢慢解釋返點解就ok啦,佢會明白的

男爵府

我老公直頭犯賤,我唔再同佢講之後,多數係WhatsApp 同朋友,家人傾談或問野,一來一往,電話訊息會響,佢見到就會八卦,問我,我答佢同人傾計,問野,普通野,少事嗰啲,但我唔講內容俾佢聽,佢就開始想聽。

複式洋房

離左婚你個小朋友個爸爸會係到架
如果去婚姻輔導都攪唔掂既
應該唸下其他的路

別墅

4ponymum 發表於 21-9-24 09:40
我老公直頭犯賤,我唔再同佢講之後,多數係WhatsApp 同朋友,家人傾談或問野,一來一往,電話訊息會響,佢見 ...

同我老公咁似嘅!總之我同人哋講乜佢都要知, 但又要多多批評.

4ponymum    發表於 21-9-24 10:43

侯爵府

Hoyizi 發表於 21-9-19 22:15
回覆 Rilakkuma312 的帖子

佢好自私,唔會理我感受。總之我任何心事同佢講佢都唔會想聽。 佢淨係想要求我 ...

咁你又諗吓,開心又一日唔開心又一日,有乜嘢令到你覺得唔開心?我以前就成日唔開心就因為自己「諗太多」同埋將重心擺錯咗係一啲人和事上

總之做乜都好,唔係叫你自私,對人唔好,係你要對自己「最好」,將重心擺返係自己度,日日都要令到自己開心,咁就唔會放負,唔好「太重視」其他人和事,包括父母,老公,仔女,任何人,因為有時「太重視」,別人都會有壓力或者「利用」你的「太重視」去「傷害」到你,嗰種「傷害」未必係故意,可能係不得以要「離開」你,例如移民

我老公都係一個好自私的人,我以前會將「好的」都俾晒佢先,然後才自己,而家我會佢點對我,我點對佢的方法對佢
慢慢佢就對我好咗如果佢對你好對你壞你都對佢咁好,咁佢洗乜對你好

8-)

別墅

二小姐 發表於 21-9-24 10:38
咁你又諗吓,開心又一日唔開心又一日,有乜嘢令到你覺得唔開心?我以前就成日唔開心就因為自己「諗太多」 ...

你講嘢好有道理呀, 我而家都係用呢種態度!我唔會再對佢好...

但有時我又喺度諗
會唔會係惡性循環呢?
我需唔需要係首先要對佢好啲
咁佢先會對我好番呢?

侯爵府

0030 發表於 21-9-20 10:26
小孩2歲,18歲先離婚,仲有16年,能忍甘耐

世處 好多媽媽都係咁 不怪

侯爵府

Hoyizi 發表於 21-9-24 12:21
你講嘢好有道理呀, 我而家都係用呢種態度!我唔會再對佢好...

但有時我又喺度諗

將愛 放嚮值得既人身上 不要浪費

別墅

同路人超級憎呢個object,佢明知但仲晚晚黎求歡,超級討厭,諗起想嘔
已暗示請佢離開,但一諗到細路s 冇老豆既生活,就唔敢講到咁硬
我忍左廿幾年了
或者我提供一d 可以忍落去既方法 :
1.) 提升自己EQ, 入廁所暗裡鬧佢 (因為父母鬧交,對小朋友傷害真係好大)
2.) 叫對家如果仲想同一屋簷下既, 就叫佢收下把口

如果想來個了斷既, 打開話題, 問下對家 : 其實你咁鬧我, 你係咪好憎我,
如果係既, 大家分開住都唔係一件壞事, 唔好再打擾彼此既生活

有d JM 可能會覺得離婚冇咩大不了,點解要咁委屈.
我個人認為對大人係,但對小朋友其實同父母相處開,而又同爸爸感情唔錯既話,
突然冇左一個父既角色,真係唔多唔小有傷害到既.
認識長大左既單親,或缺愛既子女, 總係冇咁開心...

侯爵府

Hoyizi 發表於 21-9-24 12:21

但有時我又喺度諗

首先愛自己多啲,自己開心啲先,之後的隨自己心啦
自己唔開心,迫自己對佢好都無用,你迫咗自己對佢好,但係達唔到預期效果,你咪又係繼續更多唔開心

8-)

男爵府

陪月勳章

唔係你肯忍就可以唔使離

對方也可以忍,唔出去偷食

即係忍係解決唔到問題,
問題遲早會爆
早爆或遲爆咁解

大宅

Hoyizi 發表於 21-9-19 21:59
我同丈夫已如同屋主。沒有溝通亦沒感情。亦常常要受佢氣,少少事就大罵。我唔想嘈,只可忍氣吞聲。
但因為 ...

其實點解一定覺得要啞忍唔離婚先對小朋友係好?
兩個人嘅關係唔健康到一個地步,小朋友係會感受到,無形中都會對佢心智,性格等造成一定影響
我真心唔覺得強行維持一個“完整家庭”對小朋友係好事!
再者你自己真係可以再忍多16年嗎?

複式洋房

回覆 二小姐 的帖子

你講得好好。性格真係好難有得改。你嘅辦法應該係冇辦法之中最好嘅辦法。我而家只係希望我太太自私嘅性格唔會遺傳/傳俾小朋友。自私嘅人真係令身邊人辛苦。

複式洋房

回覆 Hoyizi 的帖子

你唸緊:我需唔需要係首先要對佢好啲
咁佢先會對我好番呢?

係因為佢對你嚟講仲係好重要。如果你已經覺得佢無關痛癢,你應該就會冇呢個煩惱了。

複式洋房

回覆 Hoyizi 的帖子

小朋友見大人面左左,或者家暴咁,都吾係好事,對成長都不利。勉強係一齊,但吾係一條心,影響比分開重嚴重,你想下係唔係?

大宅

Hoyizi 發表於 21-9-19 21:59
我同丈夫已如同屋主。沒有溝通亦沒感情。亦常常要受佢氣,少少事就大罵。我唔想嘈,只可忍氣吞聲。
但因為 ...

我曾經跟你一模一樣,冇溝通,同屋主關係,希望孩子18 歲成年先離婚

首頁

尾頁

跳至