自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

伯爵府

vivibabyvivi 發表於 21-9-26 00:07
我唔會理人咁多,不過搭車都要串字,你地係咪喺屋企完全冇時間串?

咁有無諗過有啲小朋友係當遊戲玩咁呢?點解坐地鐵串生字就係怪獸家長呢?

如果喺車度睇書又係怪獸家長嗎?

珍珠宮

虎到金來勳章

wtcys 發表於 21-9-26 00:12
以前細個仔女都會同我玩接龍, 而家大咗我就帶本書比佢哋,始終公眾場所無謂騷擾人。我個姪女高中時,次次出去 ...

原來玩接龍都會俾人覺得怪獸?我仔成日迫我玩架喎

琥珀宮

回覆樓主:

我細個阿媽又係好鍾意爭取時間同我串生字

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我今日坐地鐵有對父母不斷叫兩個女背乘數表,我心諗要溫書就返屋企啦,出街時就比佢哋輕鬆吓唞吓啦

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

同感,而且也會滋擾其他人!

珍珠宮

esmehouse 發表於 21-9-26 00:19
我今日坐地鐵有對父母不斷叫兩個女背乘數表,我心諗要溫書就返屋企啦,出街時就比佢哋輕鬆吓唞吓啦 :igiveu ...

部份怪X會話子女背野好好玩好 enjoy,所以在車廂練習好好玩,仲話係d子女追住佢地叫練

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

可能你讀錯晒,仲好似表演咁…所以佢啤住你搖頭

Lilyforest    發表於 21-9-26 07:19
happylife28    發表於 21-9-26 02:27

男爵府

香港人壓力大,人又多,好多時小小事就會觸動到反應。俾我就當見唔到佢搖頭,我有我串字。只要小朋友自己唔反感,又唔大聲嘈到人,話知佢搖到頭甩

侯爵府

回覆 arjarnbuddha 的帖子

怪獸家長, 我見到都搖頭, 小朋友好慘, 連去玩都唔放過

伯爵府

牛年勳章

polliebb 發表於 21-9-26 00:17
原來玩接龍都會俾人覺得怪獸?我仔成日迫我玩架喎

唔好意思jm, 我笑咗

子爵府

虎到金來勳章

有好多人唔明,其实,我仔小时候,我们的親子时间,就系在港铁車箱讀書。

伯爵府

回覆樓主:

試過塔巴士,阿媽全程教阿仔出面有乜有乜,我知你係好媽媽,但我塔車真係想靜下

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

唔使理會別人嘅眼光, 只要無影響別人 ,自己覺得冇問題就可以, 好多人好鍾意係教仔上加插意見,我嘅態度就係睬佢都傻, 每個小朋友嘅特質唔一樣,每人嘅家庭環境亦都有好多唔同嘅問題, 做返自己

carolwongmama    發表於 21-9-26 07:45

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

我女好鍾意坐地鐵同我玩中英文串字遊戲,有時我女會睇下書打發時間,幣,咁樣會唔會俾人覺得我係怪獸家長?事實上我唔係

男爵府

宜家d人真係多餘,人哋喺街串字就搖頭覺得有問題,我反而覺得搭車就係無嘢做,先去串下字消磨時間,我自己做學生時最鍾意喺地鐵睇書溫習。
只要唔騷擾到人,點解要返屋企先溫書?一返到屋企就玩唔得咩?

複式洋房

回覆樓主:

而家啲人下下就話人地怪獸,唔同一定要同小朋友做無聊野先唔係怪獸?
樓主只是話同小朋友安靜地串下字,消磨時間,又唔影響他人,有何不可?

玩 Scabble 要串字,怪獸嗎?
玩魔力橋要計數,怪獸嗎
玩成語接龍要識字,又怪獸嗎?
睇書恐怕都唔得,又怪獸吧?

家長有責任教小朋友。搭車玩下串字,跟教下車站名、教下禮儀有咩不同呢? 都是一種學習。

子爵府

天真B 發表於 21-9-26 00:03
我仔都好喜歡坐車時串字,玩接龍遊戲,計數,作故事,由其是港鐵,巴士的士都還可以看風景,港鐵以小朋友 ...

玩串字遊戲唔同,感覺係你同仔仔玩緊親子遊戲

但有啲係家長唔係同仔女玩,係攞住張紙,讀一個字,仔女就串,感覺係坐車都唔可以輕鬆一下,而且我好多時見到既係仔女一串唔到就比家長鬧,鄧佢哋慘

伯爵府

小朋友地鐵串字會好滋擾,同講電話煲劇聽歌一樣,若係我旁邊會bear住佢地:

男爵府

jamesbond007 發表於 21-9-26 00:12
完全明白,我曾经都好似你咁,但小朋友系開心嘅

始終每個小朋友不同,有些小朋友可能在家串字都很難,甚至可能連個大人自己兒時都不喜歡學習,而會覺得人地好辛苦,所以都係細細聲不騷擾到人就好
現在我仔都2年級了,我都準備左2塊電子畫板,同佢出一個主題,然後2個站內鬥寫得多,然後很快就到站,不過我哋係好少會搭公共交通工具,可能都因為咁而未玩厭

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

mommyli 發表於 21-9-26 00:16
咁有無諗過有啲小朋友係當遊戲玩咁呢?點解坐地鐵串生字就係怪獸家長呢?

如果喺車度睇書又係怪獸家長嗎 ...

你係咪回錯人呀?我邊隻字話人怪獸家長?

首頁
12345...19

尾頁

跳至