自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

而家有呀,叫咩life and 唔知咩鬼

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

仲有呀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

我中學讀女校, 有家政堂. 當年係一個cycle 上 cookery 一個 cycle 上 needle work 咁輪住上. 中一最辛苦, 上學期的 needle work 好努力地自己車自己條圍裙, cookery 堂就慘, 堂堂都係講書, 點分餐具, 讀好多好悶的 common sense 嘢. 挨到條圍裙車好喇, 下學期先有得真正煮. 真係有得煮時, 就發現有啲同學連爐都唔識開, 刀又唔識用. 我初中時考試主要係筆試, 平時就煮緊時老師嚟望吓比平時分囉. 我哋會考都有半班讀家政架, 要自己設計食譜的.

到仔女讀書要選中學, 我都主力選有家政的中學, 而家仔女讀緊的都係家政, 男仔都要上, 反而而家冇咗木工堂. 講開又講, 一路以為女校一定有家政堂, 出嚟做嘢後識一個同事讀女校, 佢話佢間學校只得 needle work, 冇 cookery 的. 不過早幾年參觀中學, 同事的母校都開返 cookery 喇.

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

我女中一至中三有家政

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我當年呢科考會考的

水晶宮

回覆樓主:

我中學時家政堂仲分2科,cookery和needlework! 2個考試,cookery考煮餸,needlework仲要考筆試

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

exocy 發表於 21-10-5 11:57
同朋友講開家政堂,唔知幾時開始依家中學已經無左呢樣野。
記得中學時好鍾意上烹飪,會帶一個飯盒返學,食 ...

上過

1個星期烹飪, 1個星期針黹.
針黹仲要整自己有名既圍裙, 又試過織冷襪 (唔明點解要織襪, 1隻點著呢?).
烹飪整過曲奇, 蝦餃, 布丁.
果陣最鍾意就係上家政堂

男仔就去上木工, 要揹把T尺返學.

子爵府

好媽媽勳章

Kuri 發表於 21-10-5 12:05
唔係間間學校有

冇留意添,因為之前睇學校間間都有家政,仲有一間有好多部brother衣車
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

珍珠宮

2024年龍年勳章 hashtag影視迷勳章

記得從前家政堂學車咗件風褸,好勁
另外,第一堂烹飪好似係整三文治

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我記得以前家政室啲用具好污糟,我地整完啲野食會留比男生食 佢地不知幾開心

伯爵府

我啲同學大部分都唔鍾意做 needle work, 功課一係比亞媽做, 一係比幾蚊對面屋村啲亞婆幫佢哋做.

大宅

Charlotte_mom 發表於 21-10-5 12:07
我當年呢科考會考的

呢樣真係唔知喎

大宅

chanwendy 發表於 21-10-5 12:11
我啲同學大部分都唔鍾意做 needle work, 功課一係比亞媽做, 一係比幾蚊對面屋村啲亞婆幫佢哋做. ...

我都係,功課全比阿媽做,包括編織

但我好鍾意cooking class

公爵府

回覆樓主:

我都唔喜歡上家政
而家又話男女平等
有些學校要女生上埋DT
男生學埋家政

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

通常煮完會塞俾啲男同學食

大宅

回覆樓主:

有呀,中一,但衹得半個學期課堂
烚蛋菜色自由發揮,沙律/三文治之類
蒸排骨
水菓拼盆

公爵府

2024年龍年勳章

cy101 發表於 21-10-5 11:58
依家冇咗啦?

有,我仔中一至中三都有

珍珠宮

好媽媽勳章

當年一星期一堂家政堂,有煮野食有縫製,仲有好多,當年學校是工廈,要搭校車去上家政堂

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

exocy 發表於 21-10-5 11:57
同朋友講開家政堂,唔知幾時開始依家中學已經無左呢樣野。
記得中學時好鍾意上烹飪,會帶一個飯盒返學,食 ...

有上家政堂同烹飪
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

無左d&t,男女都要上家政,我知有學校係同電腦堂對分,一人上半個學期

首頁
12345...10

尾頁

跳至