婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

1@1 發表於 21-10-12 17:26
你老公知唔知你唔鐘意?我99又係一上黎我屋企就黎足全日,我老公成日以為佢阿媽好幫得手,其實佢唔知自己阿 ...

我試過同老公講,但佢會覺得我地應該要做一個孝順嘅人,因為我地都想第時個仔都係孝順。我當然唔係想個仔唔孝順啦…但我覺得係兩回事黎。

我仔雖然未學講野,但佢又係成日問佢識唔識叫嫲嫲呀係咪叫嫲嫲呀成日都嫲嫲,我媽嘅話佢係會同佢講叫媽咪啦,唔會淨係得婆婆

複式洋房

KARORO1030 發表於 21-10-12 21:39

有時就係要好好同老公溝通

好啦…我嘗試下同老公講下先

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

starjai 發表於 21-10-12 10:44
係呀~有時想攤下做下自己鍾意嘅野或者喺屋企做下運動,好似都好唔方便咁佢成日話驚我一個人湊b ...

中午食飽後,帶B入房閂門訓,等奶奶係廳慢慢坐。坐多幾次就唔會來㗎喇

別墅

starjai 發表於 21-10-13 11:52
我試過同老公講,但佢會覺得我地應該要做一個孝順嘅人,因為我地都想第時個仔都係孝順。我當然唔係想個仔 ...

孝順同愚孝係一線之差,你既回覆已經睇到99同婆婆既分別,頭先我99同小朋友video call又不停同個孫講,叫嫲嫲。。。

別墅

衰婆 發表於 21-10-13 14:15
中午食飽後,帶B入房閂門訓,等奶奶係廳慢慢坐。坐多幾次就唔會來㗎喇
...

唔會架,好似我99咁,佢會喺playmat瞓,有時會自己走入房瞓,又有時唔眼瞓咪喺度打機囉,打到電話冇電就自己入我房叉電,當正自己屋企咁

複式洋房

1@1 發表於 21-10-13 17:16
孝順同愚孝係一線之差,你既回覆已經睇到99同婆婆既分別,頭先我99同小朋友video call又不停同個孫講,叫 ...

點解啲嫲嫲唔會諗下其實媽咪咁辛苦生bb,一定會係想聽到bb嗌自己先佢地都做過媽咪,點解唔會諗到嘅呢

男爵府

衰婆 發表於 21-10-13 14:15
...

唔會囉,我試過同老公同阿B入咗房瞓晏覺,為咗空氣流通冇閂門,我瞓瞓下聽到有聲擘大眼睇吓,見到奶奶入左房企喺BB床邊睇阿B,當堂嚇咗我一跳諗住佢只係嚟望一望出返去,點知過咗5分鐘佢又入嚟睇吓從此我一定閂門先瞓覺

別墅

starjai 發表於 21-10-13 22:26
點解啲嫲嫲唔會諗下其實媽咪咁辛苦生bb,一定會係想聽到bb嗌自己先佢地都做過媽咪,點解唔會諗到嘅 ...

佢地會咁諗就好啦,有次喺我面前不停講: 嗌嫲嫲,嗌嫲嫲,叫我先,叫我先啦,我真係好唔開心,自己阿媽都唔會不停同BB講嗌婆婆啦

大宅

starjai 發表於 21-10-13 22:26
點解啲嫲嫲唔會諗下其實媽咪咁辛苦生bb,一定會係想聽到bb嗌自己先佢地都做過媽咪,點解唔會諗到嘅 ...

遲啲bb識發"mama"嘅聲,佢仲會當係叫嫲嫲添呀媽媽真係要內心強大先得

複式洋房

siuyingdy 發表於 21-10-14 03:14
遲啲bb識發"mama"嘅聲,佢仲會當係叫嫲嫲添呀媽媽真係要內心強大先得
...

係呀好彩有你地安慰我,我以為自己咁諗係心理唔平衡

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

starjai 發表於 21-10-14 10:35
係呀好彩有你地安慰我,我以為自己咁諗係心理唔平衡

你有咁既感覺正常不過,我估冇人個媽媽想自己個B叫嫲嫲先

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

太平公主 發表於 21-10-14 00:32
唔會囉,我試過同老公同阿B入咗房瞓晏覺,為咗空氣流通冇閂門,我瞓瞓下聽到有聲擘大眼睇吓,見到奶奶入左 ...
我在老人家面前出入鎖門添啦。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

starjai 發表於 21-10-11 13:01
我99份人其實好好, 我同我老公都好尊敬佢。未生bb之前有時上黎我地屋企打下牌食下飯, 相處融洽。但我生左bb ...

再試吓同你老公講,我對我62都麻麻地因為曾經發生過D事,有時候佢上離我屋企又得我一個我都會心態崩潰,之後我都會直接同我老公攤牌表示不滿,千祈唔好收收埋埋

男爵府

回覆樓主:

真係同人唔同命。 我生完後,奶奶愛理不理,直頭無理過我同 BB。 可能係咁仲好。

洋房

回覆 starjai 的帖子

好明白呀, 生完頭半年, 因為99住得近, 近到我地係唔係屋企佢都會知
佢日日都會來睇下BB, 有時老公返左工, 得我一個對住99真係好唔自在
其實心係明白99都係想睇孫, 但始終唔係自己媽媽, 99一上黎就會就好難放鬆
我都有諗係咪自己問題, 點解咁介意99上黎
之後堅決同老公講想搬遠小小, 起碼要搭車既距離, 衣家搬走左自己心態改變左,
每次見99佢做咩都算啦, 一星期先見一次, 只要唔係太影響BB 既事就隻眼開隻眼閉

珍珠宮

starjai 發表於 21-10-11 13:01
我99份人其實好好, 我同我老公都好尊敬佢。未生bb之前有時上黎我地屋企打下牌食下飯, 相處融洽。但我生左bb ...
當然會啦!叫你老公同99講啦!屋企無端端多個人真係會周身唔自

複式洋房

Karlie321 發表於 21-10-21 15:12
回覆 starjai 的帖子

好明白呀, 生完頭半年, 因為99住得近, 近到我地係唔係屋企佢都會知

完全同一感受呀!我覺得真係因為唔係自己呀媽。我最後都同老公講左我嘅感受,好彩99都明白事理,依家佢上黎前都有問下我地先同埋冇咁密,感覺舒服左

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

咁米好囉,解決左個問題。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

1@1 發表於 21-10-12 17:26
你老公知唔知你唔鐘意?我99又係一上黎我屋企就黎足全日,我老公成日以為佢阿媽好幫得手,其實佢唔知自己阿 ...

我發現個個奶奶都係咁,當個仔屋企係自己屋企,鍾意嚟就嚟,嚟到又阿吱阿咗諸多意見,問呢樣問果樣,兼且幫唔到手淨係喺度玩,喺度抱、un BB。有陣時真係好想講,奶奶你咁想幫手不如你幫我做晒全屋家務, BB我湊得啦,不過佢聽到佢肯定掉頭走

男爵府

1@1 發表於 21-10-13 17:16
孝順同愚孝係一線之差,你既回覆已經睇到99同婆婆既分別,頭先我99同小朋友video call又不停同個孫講,叫 ...

做咗人阿媽,一聽到嫲嫲係咁係你面前同BB講「叫嫲嫲叫嫲嫲」就無明火起

首頁

尾頁

跳至