婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Ckk123 發表於 21-10-15 01:42
回覆 kwhkwh 的帖子

多謝你祝福🙏🏼🙏🏼🙏🏼其實作為媽咪或是 ...

Wa 兩場都係你出錢仲好意思咁多呢樣嗰樣!你仔幫晒老婆仲要黑你面,睇嚟你呢個新抱公主好難搞。你好好就晒佢地,但我諗將來都唔會"相處愉快"得去邊。。。

大宅

Nbs 發表於 21-10-15 06:10

Wa 兩場都係你出錢仲好意思咁多呢樣嗰樣!你仔幫晒老婆仲要黑 ...

擺酒同打牌差唔多,會睇到好多人性真面目,貼錢買難受,又或者後生的根本不想擺酒,一個婚宴傷了感情得不償失

公爵府

話之佢

大宅

回覆樓主:

我建議你換顏色,但今次要問清楚亞囝有咩色唔好揀~佢唔答就照舊著番原本個條。
作為新抱既我,如果搞婚宴我都唔想99同我撞色。(利申:我冇擺酒)不過如果我唔想有人同我撞色,一係我就讓長老揀顏色先,一係我就早早揀定,然後再係長老揀之前通知定,免得改來改去傷腦筋。

伯爵府

99咁條裙留番第2時去饮時着,咪買個條or耝條-费事個仔難做.佢難相處,系個仔受曬,老婆系佢自已簡,佢都成家啦,呢D嘢佢自己承擔噃囉.香港結婚真系好多麻煩嘢.娶個港女,唔識大體,佢身邊又有好多食花生既閨蜜.我都嫁娶咗2個.不過我地在外國,冇咁多煩嘢.新娘全日只穿一條裙.淨系親家問下我着咩款?!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

恭喜奶奶
結婚當日其實奶奶同我有粉紅色。
好似係咁,隔左好耐啦
我冇乜所謂,又唔同款

只可以話你新抱都係麻煩嘅人
粗略睇過,件衫係咪無得退?
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

回覆樓主:

男爵府

樓主,你大方多一次,換色當豪比佢地啦,費事個仔難做。親生仔不如近身錢,有錢自己使好過啦,做乜要貼比人,攪兩次真係曬錢又無謂。

珍珠宮

jojocatjojo 發表於 21-10-15 00:56
撞色就是攪事的諗法是想食花生無事生非的人才會這樣諗,真係好無謂。我就不介意同99或媽咪穿同一顏色,講真 ...

同意,唔覺晚裝同色有咩問題
敬酒指定要着紅色,當年奶奶都係揀紅色晚裝,我陪奶奶揀嘅,奶奶晚裝同新娘晚裝個款完全唔同,唔覺晚裝同色有咩咁大件事
唔明點解有搶風頭、宣示主權嘅諗法

不過樓主…..
你都要明白年輕一代普遍較自我中心,既然呀仔都開聲想你轉晚裝,租過條晚裝裙其實都唔難,唔需要有hard feeling
始終辦喜事都係開心事,恭喜你榮升奶奶

美國網站買衫出名易退貨,send email問一問cs

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

擺酒錢係老人家出。
咁就係後生既冇家教唔識做。
奶奶拎長輩氣度,唔好同後生一般見識。
錢財要近身,唔好俾後生打主意。
我認我小氣。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

唔知撞色係唔好嘅事。新娘房唔比奶奶用都幾霸道,對呢個新抱印象都唔好。阿仔似係妻寶啦咁。
咁既然係自己理虧無問人顏色,潛規則又是不應撞色,唯有蝕d, 再租過套喜歡的。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

民房

多謝大家意見,我會同新抱傾下計,了解件事可唔可以解決,好多時亞仔太錫老婆,多咗佢自己意思,令大家誤會,怪錯對方!大家都係屋企人,唔想日後婆媳關係唔好😊

cathngai    發表於 21-10-15 19:04

大宅

恭喜榮升奶奶。
我個人認為件衫顏色依d野冇嘜所謂。
當年我99朝早件衫都係紅當當。夠喜慶(emoji)(emoji)。 佢化妝仲要mark住幫我化妝既化妝師。晚宴果陣我換裝都要排佢後面。連化妝師都話99依個人惡啃。我當時雖無奈。但都回應化妝師。話今日佢囝大日子嘛。正常都想靚靚。
我想講既係。每個人著緊既野都吾同。互相磨合下。但吾好下下得寸進尺(你新抱。)。就睇下你自己想點樣同佢相處。

祝生活愉快。身體健康

男爵府

呢d新袍好麻煩,叫兩公婆出錢比你租衫買衫又好,了左件事,又要貼錢受氣,俾我就嬲。
要自己出錢買過第二件衫好無面。

大宅

Ckk123 發表於 21-10-15 14:46
多謝大家意見,我會同新抱傾下計,了解件事可唔可以解決,好多時亞仔太錫老婆,多咗佢自己意思,令大家誤會 ...

都結咗婚兩年,其實我諗你同新抱的關係不算太親近,否則也不用要兒子代替開口叫你轉顏色。
我是善意建議你就不要搵新抱傾,意見不合關係不好的人走埋一齊沒有好結果的,最終只會煩到你的兒子,又令新抱更加遠離你,之後又覺得自己受委屈,沒完沒了…..正如我之前留言所說真係有幾多99心甘情願為個仔為場婚禮轉一轉顏色? (得把口成日話想家庭和諧,當新抱係自己個女看待),新抱又以為贏咗條裙咁就贏咗99,其實之後慢慢長路有排受!

民房

多謝各位關心!下午再問多次亞仔,佢叫我照著件黃色裾,佢話我又買咗,新抱又租咗,冇辦法啦!佢話新抱有唔開心,不過佢哋商量完後,應該有共識!

大宅

Ckk123 發表於 21-10-14 23:01
同色不同款晚裝撞色,亞仔叫亞媽不要著,作為99嘅我,是否不要穿呢?我提意,不如新娘迎賓時穿我就係敬酒時 ...

甘呀仔有冇好識做甘,叫你唔好著之餘,再話買過一件比你呀?比佢知道,解決問題有好多方法唔好一味靠黑面....

同埋你係咪後生奶奶?

其實.......我係新娘,就算我唔係話特別靚女好身材.....我都會有信心,當晚全場一定係我最出眾....我唔會介意撞色.....又唔會拎自己同呀媽或奶奶黎比較.....唔會唔開心...所以答唔到你而家年輕人到底咩思想
anyway 其實想大家開心 就叫佢地再租或買過件比你著,一齊簡,唔好怕浪費佢地既金錢....

男爵府

係咪你一早買左,之後新抱先揀中條同色嘅晚裝裙先?另外,每人都換幾次衫,唔撞出場時間咪得

珍珠宮

Ckk123 發表於 21-10-16 00:03
多謝各位關心!下午再問多次亞仔,佢叫我照著件黃色裾,佢話我又買咗,新抱又租咗,冇辦法啦!佢話新抱有唔 ...
你新抱梗系唔靚同埋冇自信,先會吾鍾意。
我媽當年比人話,奶奶靚過新抱,又如何,但呢個系事實。
我系你,我會照著,佢小氣,執著之碼

水晶宮

kwhkwh 發表於 21-10-15 11:39
擺酒錢係老人家出。
咁就係後生既冇家教唔識做。
奶奶拎長輩氣度,唔好同後生一般見識。

我認我都小氣,仔女有本事就自己比錢搞婚禮,我不會出錢。佢哋沒錢就咁註冊算。我不會拿錢買難受,比人話自私都算。

首頁

尾頁

跳至