時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

wlea 發表於 21-10-19 16:32
放監出嚟已係中女將來會係另一個女長毛

五年後再算啦, 可能變天

伯爵府

Glau 發表於 21-10-19 16:59
段九, 睇下你教出咩學生. 當日好威撐學生, 宜家就吾見人, 千其千其吾好同佢續約, 仲有欠警隊一個道歉. ...

珍珠宮

回覆樓主:

又輕判!又話暴動罪十年起跳,家陣冇一單有十年,律政署係咪要review下

男爵府

Apple011 發表於 21-10-19 16:26
特別係那個符凱晴,表明不感到後悔,重判悉隨尊便.... 法官點解唔判佢坐10年,這件垃圾出返黎都只會繼續搞 ...

咁講明自己無悔意唔求情
都好過賣慘扮病求輕判嘅

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

無藥可救
是非不分,枉為大學生

子爵府

睇埋符凱晴封垃圾求請信就更加覺得佢哋痴線

符凱晴陳情信全文:

法官閣下:

首先表明,我無意以這封求情信來博取法官閣下的憐憫。

在還押期間,感化官向我索取背景報告時,我坦言對於自己的行為並無後悔,亦沒有說話要向法官閣下求情,因為我並不認同法例本身,亦不覺得自己有做錯的地方。簡單而言,我不認為這是合理的判決。

在某部分人眼中,示威者「犯法就係犯法,就係要負責」,有些人亦可能認為法庭的裁決證明了示威者的行為是錯誤的,是徒勞無功的。但我認為,權威並不代表正確。

首先,香港現時的法律並非由人民共同認可,社會並沒有空間討論現行法律合理與否。其次,暴動條例的定義本來就模糊不清,以便政權靈活解釋和操控。2019 年後暴動案件急升,法庭因時而重新詮譯暴動定義,令更多行為被列為「法律不認可的行為」,從而令更多人入罪,令政權得以打壓異見者。

極權下的法律只是政權用以規範人民行為的不流血暴力手段,而法庭也不是一個彰顯公義的地方。這裏只會流於表面地關注社會秩序,並不會著眼社會撕裂的根本原因。

當政治案件的刑罰日益加重,有些被告會選擇認罪或向法官求情,以減輕刑期,但或許並不代表他們認同現行法律具有道德正當性。法官閣下可能會指出,若不滿閣下裁決,大可以申請上訴。然而,本人已不再相信香港的司法制度,再高級的法庭亦不見得會聆聽異見者的聲音。

我只是希望藉此機會表達我的不滿。如果法庭聽畢本人以上的言論,認為可以用重判形式令本人從而後悔及反省,那便悉隨尊便。

符凱晴

珍珠宮

開心吸收勳章

特別係那個符凱晴,表明不感到後悔,重判悉隨尊便.... 法官點解唔判佢坐10年,這件垃圾出返黎都只會繼續搞 ...

打人坐7年,暴動坐4年幾

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

個法官都癈癈地,犯人唔認罪,態度囂張,主動要求加監,正常應該還佢心願,最小判10年以上先合理,仲判得輕過認罪藤條7年

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

InkCartridge 發表於 21-10-19 17:19

法官立場就係香港法治 ,中意點判就點判,法律面前人人平等,已經係笑話

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

冇得救
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

無可救藥~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

InkCartridge 發表於 21-10-19 17:19

好明顯元朗黃白混戰、判刑的是黃屍法官~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

janice_cat 發表於 21-10-19 17:17

符凱晴陳情信全文:

簡單問問她,現時法律系唔係大英帝國以前所訂立包括暴動罪?她所不滿請她問大英啦!

SU213    發表於 21-10-19 17:34

侯爵府

條路自己揀,唔好後悔。

識個中大學生未畢業已被僱明年已入大行做management trainee.
行到水窮處 坐看雲起時

公爵府

2024年龍年勳章

Glau 發表於 21-10-19 16:59
段九, 睇下你教出咩學生. 當日好威撐學生, 宜家就吾見人, 千其千其吾好同佢續約, 仲有欠警隊一個道歉. ...
有人最近叫我捐款俾中大、我心諗有段九一日都咪使旨意我會

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

符凱晴陳情信全文:

法律唔得到人民認可, 所以就唔洗遵守?

咁我想知道有邊個國家嘅法律係要人民認可? 英國美國法律係咪得到人民認可? 咁學校校規係咪又得到學生認可?

咁公司規則係咪又得到員工認可?

如果人民認可偷嘢殺人放火唔需要負上法律責任, 咁係咪就唔需要用法律規管呢啲行為?

法律係要嚟遵守, 唔係要嚟認可. 係大多數人嘅共識, 唔係攞嚟歪曲.

本末倒置, 不知所謂

男爵府

中毒太深

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

珍珠宮

佢地以為...佢地覺得... 坐完出黎...離開香港...會有其他國家收留 ... 拭目以待~
應該學習,奮鬥既黃金時間,俾咗監倉~ 睇下5年後佢仲有無咁輕佻吧!

伯爵府

符凱晴陳情信全文:

佢係痴線,個腦壞晒 訂立法律要得到佢認可先得

首頁

尾頁

跳至