自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

yingwong 發表於 21-11-6 14:15
我依家隻手麻痹,坐底一陣再起身,雙腳無乜力,有時啲腳趾會痛

你好似幾嚴重咁喎

男爵府

2024年龍年勳章 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

amazing 發表於 21-11-6 11:04

同我一樣喎、我都係屁股直插落地下、照咗磁力共振發現椎間 ...

我就係越做越唔好,又唔知揾咩醫生睇

男爵府

2024年龍年勳章 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

bufferzone 發表於 21-11-6 14:16
你好似幾嚴重咁喎

依家左腳趾尾唔知幾時扭到,痛到行唔到
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

公爵府

yingwong 發表於 21-11-6 10:32
油尖旺區有邊位脊骨神經科醫生好? 收費如何本身由高處跌落來, pat pat 直插落地下, 住咗1星期醫院, 照過無 ...

你有冇照過MRI?屋企人腰痛左好多年,又係做左好多治療都唔好,照MRI先搵到係咩問題。

男爵府

littledot 發表於 21-11-6 14:46
你有冇照過MRI?屋企人腰痛左好多年,又係做左好多治療都唔好,照MRI先搵到係咩問題。
...

我無照,請問去邊度照
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

公爵府

yingwong 發表於 21-11-6 15:00
我無照,請問去邊度照

你去睇骨科醫生,佢吔會安排。
屋企人都後悔冇一早去照,晒左好多錢做治療之餘仲要痛左咁多年!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

cheung2000 發表於 21-11-6 12:54
我只睇過骨科,n年前有次踩完單車好痛,之後睇高永文,佢話我尾椎傷左,話有啲地方好難傷,但一傷就好難好 ...

唔好意思唔係好明,其實即係要做邊樣嘢先呢, 請問係咪要先照咗先好做物理治療呢 ,唔該你先
總有離別的時候

男爵府

littledot 發表於 21-11-6 15:17
屋企人都後悔冇一早去照,晒左好多錢做治療之餘仲要痛左咁多年! ...

我去睇中醫骨科,佢又無叫我去照。
下星期我約咗脊醫神經科,照xray$450
睇要$850,定係揾骨科西醫照MRI呢?

伯爵府

yingwong 發表於 21-11-6 16:00
睇要$850,定係揾骨科西醫照MRI呢 ...

你係睇脊醫定神經科?係2樣嘢黎喎,神經科係醫生,脊醫就跟本唔係醫生,係香港執業唔使監管,佢哋既執業資格比物理治療師更低,即係等於按摩師,如果睇脊醫不如慳返的錢好過

男爵府

RT 發表於 21-11-6 16:50
你係睇脊醫定神經科?係2樣嘢黎喎,神經科係醫生,脊醫就跟本唔係醫生,係香港執業唔使監管,佢哋既執業資 ...

佢個title 係 脊骨神經科醫生, 香港註冊脊醫,張卡片喺咁寫

伯爵府

littledot 發表於 21-11-6 15:17
屋企人都後悔冇一早去照,晒左好多錢做治療之餘仲要痛左咁多年! ...

咁請問發現係咩問題?
應該睇咩科去要求照mri?
我又係腰痛左半年

我腰痛在先, 之後頸扭親
物理治療左4個月都只係好dd
10月睇中醫類似骨傷果d, 條頸正骨好翻好多好多, 但條腰都係進展不太

伯爵府

yingwong 發表於 21-11-6 17:03
佢個title 係 脊骨神經科醫生, 香港註冊脊醫,張卡片喺咁寫

佢地唔係醫生, 你可以當係外國人既跌打咁囉

脊醫正確名稱為整脊神經科專家,他們不是註冊西醫,不是醫生,因此他們在香港不能開藥,不能替病人做手術。 在香港,沒有整脊神經科的訓練

男爵府

RT 發表於 21-11-6 18:12
佢地唔係醫生, 你可以當係外國人既跌打咁囉

脊醫正確名稱為整脊神經科專家,他們不是註冊西醫,不是醫生 ...

唔怪得姑娘話無藥食

男爵府

honthont 發表於 21-11-6 17:14

咁請問發現係咩問題?

我睇咗咁醫生,條腰同你一樣都係無任何進展,真係唔知要睇邊科

買藥膏貼都貼咗幾盒又係唔得

珍珠宮

Chowying 發表於 21-11-6 15:31
唔好意思唔係好明,其實即係要做邊樣嘢先呢, 請問係咪要先照咗先好做物理治療呢 ,唔該你先
...

我意思係搵骨醫斷症先決定做咩治療,照x光定mri,做咩treatment應該由骨醫建議

珍珠宮

yingwong 發表於 21-11-6 16:00
睇要$850,定係揾骨科西醫照MRI呢 ...

如果你咁嚴重,照x光睇唔到,要照mri先得

播道醫院骨科診金$600,佢網有mri收費(我一邊膊頭原價$5000,有政府轉介信7折)

男爵府

cheung2000 發表於 21-11-6 18:39
如果你咁嚴重,照x光睇唔到,要照mri先得

播道醫院骨科診金$600,佢網有mri收費(我一邊膊頭原價$5000, ...

咁我去睇政府叫醫生轉介唔知肯唔肯

珍珠宮

yingwong 發表於 21-11-6 18:41
咁我去睇政府叫醫生轉介唔知肯唔肯

我都係去普通科門診叫佢寫紙俾我出去照,後悔唔一早照搵個原因,雖然而家都係back to basic做翻物理治療(我骨醫話西醫都係用藥同做物理治療),但起碼知道係咩原因痛

男爵府

cheung2000 發表於 21-11-6 18:43
我都係去普通科門診叫佢寫紙俾我出去照,我都後悔唔一早照搵個原因

係,使咗好多錢,仲要痛

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

cheung2000 發表於 21-11-6 18:31
我意思係搵骨醫斷症先決定做咩治療,照x光定mri,做咩treatment應該由骨醫建議
...

感激回覆 現腰痛中
總有離別的時候

首頁

尾頁

跳至