潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

大宅

babyivyfei 發表於 21-11-16 09:43
少少經驗分享,冷門珠寶有機會等得仲耐,因為熱門款式佢地鋪頭可能keep住有訂貨,但冷門款真係要有客訂舖 ...

原來係咁,又學到野,謝謝你 JM

大宅

lomilolo 發表於 21-11-16 09:46
回覆 katie_f588 的帖子

實際上係大家新入坑都預咗1:1出唔到,大家一齊推高咗,如果間舖第一個QB比到25其實 ...

謝謝你呀!呢個係好有用嘅分享,我都訂咗野未到,我諗你呢個方法好可行,繼續 keep 住買少少野,到訂貨到(唔知會唔會係2022 年中或尾了 )再睇個 pool 有乜揀,希望到時開番關大家唔使再喺香港廝殺累鬥累 我冇望聖誕節出到袋,因為我知好多 JM 會用聖誕禮物嚟同 SA 講想出袋,我新仔實唔夠爭,仲要臨近12月通常大家購買慾高漲,會再推高啲個 rate

大宅

katie_f588 發表於 21-11-15 23:55
溝通咁耐,我都有問到重點,例如 spending 幾時到期(佢話佢就冇一定要一年清)同配比。同埋有咩係唔計。
...

其實配比要睇埋對手,我SA話每個袋可以掛3個客名比經理批,如果另外兩個客都高配,你夠1:1都唔會中,我估1:1係最低門檻,可以試申請,但實情係over 1:1大有人在,咁SA都控制唔到

男爵府

katie_f588 發表於 21-11-16 09:36
多謝以上各位JM ,由第一日 walk in H 買到袋開始上嚟呢個平台學野,分享;上面每位姊妹之前嘅教路、回應、 ...

就咁睇jm嘅sa都好坦誠又幫到你手啊,唔好咁灰心今年的確係少貨嘅,我都有訂貨未到手,我sa主動話可以用訂貨做分隔,之後嘅spending撥落下個袋,訂貨一到就出之前傾咗嘅袋,或者jm可以問下你sa可唔可行?

大宅

我舊客仔黎之前出過C,依家買買下買到都差不多1:1.5,未計訂貨個啲。SA都好明確話唔會年尾清spending ,應該今年內都唔會有K。不過買落啲野中意,咁咪等下,如果佢有交帶其實唔使咁擔心

wcpcelia    發表於 21-11-18 10:09

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

katie_f588 發表於 21-11-16 09:36
多謝以上各位JM ,由第一日 walk in H 買到袋開始上嚟呢個平台學野,分享;上面每位姊妹之前嘅教路、回應、 ...

店長都有時會換,定期和sa溝通最實際。
work hard PLAY hard

別墅

唔好意思新手想借個位搭單問一問
我配L26 買左兩對鞋一條頸巾一條手繩一隻clic H 手鈪
其實以大家經驗係咪都仲係唔夠
定係我應該等多陣再落去問
新手小薯有d 迷茫 求大家指點(emoji)

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

15055296g 發表於 21-11-16 13:19
我配L26 買左兩對鞋一條頸巾一條手繩一隻clic H 手鈪
其實以大家經驗係咪 ...

如果當本港得五隻L26,你覺得得要配幾多先有?H貨存量客人唔會知,如果sa肯幫手都冇就係冇。

依家H入場人多,袋量就係有限。如果鐘意呢個品牌就買隻其他野開心下先,定期同sa溝通講你的期望,緣分係你就自然係你的。

大宅

15055296g 發表於 21-11-16 13:19
其實以大家經驗係咪 ...

唔好介意,唔係想話你,我突然諗起我SA剛剛先呻完話比啲新客煩到就嚟死不如試吓patient啲~ 遇到自己鍾意嘅周邊嘢就買,買買下個袋就會出現架喇。為左個袋而買嘅話,買嗰個辛苦、賣嗰個都辛苦~

別墅

lilycheunglily 發表於 21-11-16 14:06
唔好介意,唔係想話你,我突然諗起我SA剛剛先呻完話比啲新客煩到就嚟死不如試吓patient啲~ 遇到自 ...

唔緊要呀
其實配個d 貨我都鍾意嘅
不過個人性格比較心急
想知係咪我配唔夠係咪應該要買多d
定係我要落多d 舖問多d 個sa
所以想問下大家意見姐(emoji)

複式洋房

回覆 lilycheunglily 的帖子

見到你呢個分享,我內心笑咗出嚟,因為我係一個好心急嘅人!我都係啱啱開始想學JMspending買自己心儀嘅袋。其實我個內心都好心急好想知道究竟條formula係點,不過喺呢度爬咗好多文都知道只能夠用佛系心態先可以戰勝一切,所以你哋每一個分享都提醒咗我要學你哋千祈唔好急,唔好為買嘢而買嘢,學習欣賞除咗袋以外嘅嘢,真係自己鍾意嘅嘢先好買,咁樣先係正確嘅態度!有你哋啲分享個心會踏實好多,同埋會提醒自己千祈唔好心急否則真係好難堅持落去

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

回覆樓主:

愛[馬仕]是恆久的忍耐~~

伯爵府

katie_f588 發表於 21-11-16 09:21
Gzilla JM, 我係你 IG 小fans 嚟 都成日俾你啲野毒到,因為我鍾意你揀的色系!

我有問過呀, ...

多謝捧場

老實講如果冇個數我自己會覺得好唔舒服,如果有心水嘢想買我通常會問SA買埋呢個係咪差唔多,然後就等,我試過等成四個月不過因為通常我係俾一兩隻色SA幫我搵所以比較耐,如果你顏色方面flexible嘅話應該好快搞掂嘅

你可以再落鋪同SA傾吓睇吓有冇方向,現階段都唔使太過擔心

伯爵府

bbg9 發表於 21-11-16 02:32
同樣事件發生喺我身上,我冇問仲差幾多,同埋比咗個信息佢我係唔開心嘅,佢而家都係同我講唔介意可以再等 ...

根據我朋友嘅經驗,所謂”唔介意再等吓”係會唔知等到幾時,最有效真係再買嘢

大宅

vlui55 發表於 21-11-16 14:23
回覆 lilycheunglily 的帖子

見到你呢個分享,我內心笑咗出嚟,因為我係一個好心急嘅人!我都係啱啱開始想 ...

無錯,佛系最好

大宅

jenniferK 發表於 21-11-16 14:33
愛[馬仕]是恆久的忍耐~~

啱呀班長

大宅

lilycheunglily 發表於 21-11-16 14:06
唔好介意,唔係想話你,我突然諗起我SA剛剛先呻完話比啲新客煩到就嚟死不如試吓patient啲~ 遇到自 ...

可能講緊我….

大宅

chromehearts 發表於 21-11-16 15:51
可能講緊我….

如果真係你,你唔洗擔心呀,放心買(配),袋嘅嘢交比SA幫你鋪路就ok

買左幾年都明白到,其實SA去同manager爭取時,都係靠我地平時買野個profile,profile夠靚佢咪易啲申請成功,正所謂你幫佢時亦係幫緊自己。。。阿彌陀佛~

大宅

Miyazaki 發表於 21-11-16 07:19

其實我講得實際D,SA係不可能無時無刻地對客「老實」,唔 ...

Jm正解。分析好清楚
其實在於佢哋角度,講得越模糊對佢哋越有利。但而家漸漸顧客要有知情權、透明度。所以都好難平衡

洋房

SHARON0503 發表於 21-11-16 12:47
我舊客仔黎之前出過C,依家買買下買到都差不多1:1.5,未計訂貨個啲。SA都好明確話唔會年尾清spending ,應該 ...

咁好,我係新手係香港配,佢話年尾一定清spending (emoji)

首頁

尾頁

跳至