自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

41009022009 發表於 21-12-5 17:31
社交我知無得幫。而家係講緊影響左情緒。影響左讀書。

同佢傾下俾佢知道,為咗呢啲嘢影響學業唔值得。同埋有d嘢真係無得強求,人夾人緣。你越想埋堆人哋越抗拒

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

外來生就會有呢個問題,比時間仔去適應,多鼓勵佢慢慢識多啲同學仔

大宅

回覆樓主:

男仔上中學點識朋友❨同學❩都係一個成長過程, 記得我仔有講初中有人被排擠❨不是惡意❩原因當然同呢個人本身性格有關,有無了解下自己個位有無咩問題, 如果自己係內向既, 甘已經可以結案陳詞

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我仔都系中一都系差唔多,都系叫佢暫時未有好朋友就做好自己先,捻番我以前中一都系感,希望時間耐d 可以適應

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

41009022009 發表於 21-12-5 15:30
小朋友係學校讀得唔開心。因為班裏大半班都係同一間小學已經認識。佢哋產生左小圈子文化。小朋友時常覺得自 ...

我細仔中一,我仔得4個同學派來呢間學校,不過同個4個晤識。開頭都面對呢個問題,班上有一堆同學已經識,佢話頭一個星期個個都有fd,佢無,佢好晤開心。之後,我話你試下搵d同你一樣,無甘多朋友既同學識下。因為我仔鍾意打機,佢話甘樣作為個介入點,就越來越識左好多朋友,而家全班熟哂。

我大仔個時仲慘,小學得佢一個派入中學,佢開頭又係面對呢個問題,不過,佢又係鍾意打機同睇動漫,又係甘同人吹下水,就識左好多人。

或者可以先試下同小朋友傾下,有無大家話題,運動可以同人地打入圈子。如果晤得,先搵社工,老師幫手。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

41009022009 發表於 21-12-5 16:58
普通中學。主要情緒打哂结。返到學校開始唔想講野。有主動過。但同學仔反應好似唔歡迎外人。唔多理啋。
...

咁叫佢和同是“外人”的同學做朋友先,
不要強行加入“小學係自己人小圈子”,
捨難取易

子爵府

ganggang 發表於 21-12-5 17:51
我仔都系中一都系差唔多,都系叫佢暫時未有好朋友就做好自己先,捻番我以前中一都系感,希望時間耐d 可以適 ...

都有咁開解過。但佢成日覺得係班無存在感。有時老師叫佢答問題,老師唔記得佢咩名。就直接叫第二個同學答。

男爵府

回覆樓主:

我仔女都係讀有小學一條龍的外來生,佢哋開始都係同一兩個外來生玩先,之後慢慢就有埋其他人玩。總之冇人欺凌丶做project有人同組、食lunch有friend就ok啦,冇乜要求再講存在感,佢兩個寧願老師咪記得佢哋叫佢哋答問題

男爵府

回覆樓主:

讀好d書,做左學霸,自然多friend

水晶宮

只四個月,俾啲時間去適應

子爵府

插班嗰啲咪仲慘,單打獨鬥。
升中一 點都會有啲外來嘅,人生必經之路,還有鼓勵他慢慢適應,以後入一間新公司,都有啲咁嘅情況。

已刪除用户

回覆樓主:

複式洋房

回覆 41009022009 的帖子

你小朋友本身係文靜定活躍?  

子爵府

longyiuma 發表於 21-12-5 15:40
係一定有呢d問題,需要d時間適應,或者叫佢試下識住一個先,一齊玩,有咩都可以有一個朋友陪住,下年分左 ...

我仔都係偏向怕醜,當初上到中學,得佢自己,同班既差不多升晒去同一間中學,佢仲要勁怕醜,我頭3日迎新同陪佢返學,到學校參加家長會,請足3日假,每日見佢落黎都係自己一個,擔心到想喊,今年中3啦,佢都不知幾多朋友,唔好太擔心,慢慢黎,俾佢參加多d學校活動,識多d人,佢有咩專長就俾佢去報咩活動,佢會有多d信心

水晶宮

41009022009 發表於 21-12-5 15:30
小朋友係學校讀得唔開心。因為班裏大半班都係同一間小學已經認識。佢哋產生左小圈子文化。小朋友時常覺得自 ...

感覺情緒唔妥一定要搵社工,唔好睇小情緒問題
以防萬一!
我囡成日傻下傻下,我夠諗唔到佢揀科揀到想自殺,抑鬱症,好彩我立刻帶佢睇醫生
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

41009022009 發表於 21-12-5 17:35
都有。不過就好小事。明明放學有做值日生。佢有抹黑板。但另一個同學和另一個同學講佢一早走左。咩都唔做 ...

咁佢有冇問吓講佢是非嗰位同學點解要屈佢,如果係一場誤會,就解釋返。如果係俾人蝦,起碼要自辯吓

子爵府

mc_cch 發表於 21-12-5 18:44
回覆 41009022009 的帖子

你小朋友本身係文靜定活躍?  

靜既。女仔。唔喜歡講是非。唔八掛。

子爵府

kcpak 發表於 21-12-5 19:27
感覺情緒唔妥一定要搵社工,唔好睇小情緒問題
以防萬一!
我囡成日傻下傻下,我夠諗唔到佢揀科揀到想自殺 ...

係唔妥。日日放學返黎。唔願做功課温書。用瞓覺嚟逃避。一瞓唔肯起身。醒。和小學主動做功課温書。成個人唔同哂。

子爵府

我仔冇朋子 孤獨精一個

子爵府

轉去第二間學校睇吓有冇改善

首頁

尾頁

跳至