自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

spikenard 發表於 21-12-8 11:01
遲文職,轉洗碗和保安,還晒條數先

朋友唔鍾意洗碗。。。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

樓主不如幫朋友留意吓有無其他好d嘅工介紹朋友去做,倉務文員人工應該唔高,有機會要轉行

珍珠宮

Nancy20090615 發表於 21-12-8 11:03
是, 伤頸伤背伤腰伤韌帶醫藥費又金, 康復時間長, 唔值得為 6K 坯左身體.
只係看專科醫生,每一次都HK$1000以上啦...仲唔止睇一次...係我就是但一份無甘辛苦的工,之後破產...

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

二小姐 發表於 21-12-8 11:04
又唔算好無得休息,但係「公餘時間」要除咗食飯就要休息囉,快啲抓晒啖飯沖好涼就好瞓覺,日頭LUNCH TIME要 ...

我就公眾假期同佢一齊返保安,我自己覺得做保安唔會太傷身同體力勞動。唔太影響正職工作

伯爵府

ching070707 發表於 21-12-8 11:06
其實我想講,錢幫唔到佢 就出少句聲,朋友以家唔係要聽佢意見,係點樣收到支持
...

我都咁諗。不過唔敢講。

伯爵府

朋友幾歲?欠債好多?倒垃圾辛苦,搵第二份,送外賣?

珍珠宮

2024年龍年勳章

yipsiumee 發表於 21-12-8 11:00
有份正職不如申請債務重組,你朋友咁捱法不單止影響正職,連身體都會捱壞
...

債務重組其實係咪即是攤長還款期咁解?

子爵府

2024年龍年勳章

Valais 發表於 21-12-8 10:46
朋友因為自己問題,欠債。佢唔想申請破產,有正職。同時空閒時間會返下保安。
呢排佢好好彩,搵到份夜間倒 ...

我欣賞你朋友喎,起碼佢會為自己既行為負責(欠錢還錢)會想辦法解決問題,而唔係好似有d 人乜都唔理隨便就搞破產走數。佢仲肯捱辛苦工來換 6000 來找數証明佢有責任感。

佢住邊?佢肯捱夜既我有工搵緊返夜(8pm -2am) 但起碼不需體力勞動、夾到既收入都不錯架(8300)

伯爵府

Fiona_yy 發表於 21-12-8 11:05
每日只睡4小時, 遲早出事, 巳經唔係錢同正職問題, 係健康問題.
其實破產沒想像中咁差, 朋友過咗4年, 依然買 ...

係?勁喎。。。 身邊既已破產朋友,破完後都搵唔返未破前既人工,可以講好大轉變

伯爵府

ching070707 發表於 21-12-8 11:06
其實我想講,錢幫唔到佢 就出少句聲,朋友以家唔係要聽佢意見,係點樣收到支持
...

朋友佢知道我借唔到錢比佢。
飲飲食食,咪我3 餐,佢1餐。
互相尊重體諒,比借錢更實在。

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

伯爵府

彥彥媽咪 發表於 21-12-8 11:12
我欣賞你朋友喎,起碼佢會為自己既行為負責(欠錢還錢)會想辦法解決問題,而唔係好似有d 人乜都唔理隨便 ...

先多謝。搵工有時好過際遇,好時落唔到你手。份工到手時,又係另一個版本。

伯爵府

bivian_bivian 發表於 21-12-8 11:21
不如叫你朋友試下去見一見東華三院先,再申請做債務重做啦!

我幫佢問過幾間債務重組,朋友個息已好低,還款期已攞到 60 個月。債務重組後同依家還款都係一樣。所以做債務重組都冇用。

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

象牙宮

回覆樓主:

咁佢欠債唔想破產,唔想煩就唯有辛苦d還錢架啦!可能已經去到成日比人追數了!聽聞破產搵工唔易,要僱主配合出糧

伯爵府

無話可說 發表於 21-12-8 12:25
咁佢欠債唔想破產,唔想煩就唯有辛苦d還錢架啦!可能已經去到成日比人追數了!聽聞破產搵工唔易,要僱主配 ...

唔好意思,朋友未去到被追數。如果被追數,我會叫佢去破產。起碼,朋友屋企人唔會被人搞先。被追數既話,咁就要睇,自己錢面子重要定家人。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

佢肯努力搵錢去還責, 我會支持佢... 唔會講咁多野了...

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

呢D野只可以給出自己的意見和看法,都係要朋友自己決定,你唔係佢好難想像佢既情況。
It's not that I'm so smart, it's just that I stay with problems longer.

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

lojo11 發表於 21-12-8 12:29
佢肯努力搵錢去還責, 我會支持佢... 唔會講咁多野了...

總有離別的時候

公爵府

佢欠幾多錢?有無得同銀行傾下再攤長d?

首頁

尾頁

跳至