自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

seaheart88 發表於 21-12-15 11:07
我唔會話好嬲嘅。。。不過自己又衡量下呢個朋友囉。。

係冇錯 謝謝你

子爵府

lovemisha 發表於 21-12-15 11:02
即係闊佬自己親人,孤寒朋友類型 同可能本身唔太鍾意同小朋友交流吧,孝順得父母,品性都唔會差得 ...

係呀冇錯 真係闊佬自己親人 佢仲竟然會 大家都未食佢就會問下我哋先跟住夾起啲放落盒返去畀個仔食 咁當然大家都話好啦唔通話唔好咩

琥珀宮

bbhappy68 發表於 21-12-15 10:23
有一班朋友三女一男,每年都會上我屋企玩兩次 我會整嘢畀佢哋食 其中一個女次次上嚟都兩手空空 其實我真係 ...

基本上請人上黎屋企食嘅,都係好親或好熟,我會叫佢地咩都唔好買上黎

複式洋房

有一班朋友三女一男,每年都會上我屋企玩兩次 我會整嘢畀佢哋食 其中一個女次次上嚟都兩手空空 其實我真係 ...

如果上人屋企,真係好難2手空空,買條蕉都好呀~其實我會諗唔係價值問題,係心意。亦明白對方未必會諗到呢樣。不過如果你朋友係甘的人,你唯有接受佢呢樣野唔好太介意。但你有小朋友,又好難唔同小朋友玩下哦…

大宅

selinako^^ 發表於 21-12-15 11:03
下次出街食啦 再唔係去人地果度
就唔會有呢d 情況

X2

伯爵府

其實下次咪叫佢地幫手每人買d野囉啤酒汽水零食

子爵府

你唔開心唔係因為佢有無帶手信上嚟,係因為你覺得佢有啲老馮,不受尊重,唔開心係正常嘅。如果佢走前多謝你安排咁多嘢,你感覺就會唔同。可能朋友只係唔識呢啲人情世故,唔係唔appreciate你嘅付出。

水晶宮

回覆樓主:

嗯。。。。同左腦發達定右腦發達的性格有關,例如,約人食飯,左腦型的人比較務實,你鐘意食咩就直接講佢唔會估,都唔會比建議。

右腦人的會感情d, 會先諗下你身體狀況,喜好,會假設邊幾間你會喜歡的餐廳,你會唔會食得開唔開心。

所以你想要咩就直接講,因為佢唔知買左你喜唔喜歡。

你可以做下實驗,下次佢上嚟就講,我想食金紗買盒上嚟1齊啃。
如果佢真係買,以後佢次次都只會買金紗

複式洋房

明白你諗乜

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

唔係你小氣
係女仔唔識做

下次唔好叫佢
不要從別人的嘴裡去認識我

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

睇下交情同佢性格,同埋佢點解會上黎,係搭上搭,跟密友上黎,定係點

子爵府

星星彩虹 發表於 21-12-15 11:14
如果上人屋企,真係好難2手空空,買條蕉都好呀~其實我會諗唔係價值問題,係心意。亦明白對方未必會諗到呢 ...

我有啲friend好堅持要買嘢上嚟,我知佢哋會咁,就直接通知佢買咩。有次另一個frd就話要示範俾個女睇,又知我已買哂嘢,佢攞咗阿女包餅送俾我,我又要偷偷俾返個frd。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

佢唔識do, 而家唔係個個會諗多啲架

大宅

如果係好好朋友,我會問佢有冇嘢要買,佢話冇叫我唔洗買,我就唔買
如果普通朋友,我會買支酒或者靚生果上去

伯爵府

如果當佢係好好既朋友,我唔介意人地唔買野上嚟,反而唔想人買野來,因怕唔啱食唔知點處理。自己上人到,如果好friend, 都唔會買,普通朋友就會買。如果既然唔係貪人啲嘢,我覺得上人屋企要買野係生外既表現.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

叫得上黎屋企食飯,交情非一般!.有D人係唔識人情世故,唔代表佢人品唔好! 我通常叫上黎食飯係會叫佢哋咩都唔诜買! 但係,識做嘅點都一定會買D,酒,水果,甜品! 唔識做嗰D點都唔會買! 真係睇屋企點教! 小事一舂,但如果連人品都唔好,咁就少D來往囉!我上人屋企如果主人家有小朋友我會買份小禮物比佢,或者是自己整嘅小食,或精緻蛋糕,好少兩手空空!

子爵府

spikenard 發表於 21-12-15 11:20
嗯。。。。同左腦發達定右腦發達的性格有關,例如,約人食飯,左腦型的人比較務實,你鐘意食咩就直接講佢唔 ...

原來係咁同個腦有關 長知識了(emoji)

子爵府

星星彩虹 發表於 21-12-15 11:14
如果上人屋企,真係好難2手空空,買條蕉都好呀~其實我會諗唔係價值問題,係心意。亦明白對方未必會諗到呢 ...

我感覺佢應該唔鍾意小朋友 真係完全當佢哋透明

子爵府

Gorgor0612 發表於 21-12-15 11:42
叫得上黎屋企食飯,交情非一般!.有D人係唔識人情世故,唔代表佢人品唔好! 我通常叫上黎食飯係會叫佢哋咩都 ...

你好識做 其實我都係咁,可能真係有啲人唔識人情世故啦

翡翠宮

畀面勳章

一次半次我覺得冇所謂,但如果長期係咁,我都唔中意。唔好話係唔識做人,見到同場其他朋友會買下野,或者同你小朋友玩下,有心既點都會識做,我覺得佢根本係don't bother。
我有個朋友,每次聚會都話去我屋企,試過幾次,我出錢出力,朋友上黎唔會收錢,但我又要煮又要執屋,幾次後我覺得唔想太辛苦,話不如出街食,跟手個聚會就會不了了之,幾次都係咁。問心,我覺得有被搵笨feel。
日日是好日

首頁

尾頁

跳至