自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

你自己check唔得?

子爵府

阿豬媽@C 發表於 22-1-8 14:07
回覆 秋天與楓葉 的帖子

謝謝回覆。清單已經整咗好多年,都係一啲必須買嘅嘢。

佢又唔想填, 你又要 CHECK 又要嬲,咁仲唔複雜?

請問你一家幾口呢? 又唔係有貨倉又吾係住深山, 要用系統咁誇張

男爵府

從來都係就用完我姐姐就同我講,佢好少自己買嘢 自己屋企黎嫁嘛

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

工人係一個唔用腦既生物!

我都係40+頭......我一樣拉車去買10kg米/買3pack24罐咖啡+其他罐頭

珊瑚宮

回覆樓主:

米, 油, 有無,一眼就見到
其實叫姐姐去買
都唔明, 點解簡單複雜化

男爵府

阿豬媽@C 發表於 22-1-8 13:50
屋企個工人姐姐,已經工作左幾年。 依家屋企唔係電梯直到,要行一層樓梯。 喺體恤佢年紀比較大嘅情況之下 ( ...

你唔知自己屋企有乜野,無乜野?

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章

走一層樓梯,無乜大不了。行動不便就唔同

男爵府

回覆 whyyou 的帖子

多謝晒回覆,呢個都係一個好辦法

男爵府

回覆 birdbird 的帖子

謝謝回覆,可能我真係自己做會比較快。我將成件事諗得太理想化.

子爵府

屋企唔洗複雜到好似供應鍊ERP咁分類

我會上網買米、油、廁紙、沖涼液洗頭水呢d大大件或重嘅嘢,食物類就比工人姐姐自己買。

珍珠宮

其實4x歲唔算年紀大,你話d嘢好重,但又係必需品同食物唔買唔得,咁你咪定期分開入貨囉!例如:米就兩三星期一次,每次一包;麵呀罐頭呀果d咪一星期分兩次買囉!至於洗頭水、沖涼液、清潔用品…都係一兩個月一次啫!如果拎唔到咪分兩三次囉!至於屋企要買d咩食物,如果工人hea 做亂買,你咪每隔兩三日睇吓雪櫃有d咩要補充,直接寫個list 叫佢去買囉!

男爵府

回覆 vvevv 的帖子

知道係知道,但係想將權力下放. Empowerment.
實質上,就好似一個公司管理層,整一啲系統出嚟,去管理及執行。 用系統嘅好處,就係呢一個姐姐有一日唔做嘅時候,同樣嘅系統都可以用落另一個姐姐身上,減少咗好多 “冇佢唔得” 嘅情況。

等同, 大家樂咁,走咗一個廚師,食物品質都一樣。唔會冇咗邊一個員工唔掂.

公爵府

2024勳章

杜小田 發表於 22-1-8 13:59
我覺得係你簡單複雜化, 我係佢寧願推車仔, 分兩次買, 好過填 FORM 囉

起碼可以吸下新鮮空氣, 可以見下人, ...

你做多左啦, 照樣叫佢買啦
我覺得姐姐唔認為你咁做係幫左佢

伯爵府

想生BB熱投

屋企個工人姐姐,已經工作左幾年。 依家屋企唔係電梯直到,要行一層樓梯。 喺體恤佢年紀比較大嘅情況之下 ( ...

吓。我有電梯。都係網上訂嘢,唔洗工人抽的。我隨心買架咋,屋企得5個人,點消耗,心中有個底。買都係一次買1、2包。反正400蚊都送貨,個個星期買都唔過份。今星期無買咪下星期買翻,呢個星期唔好食囉。代helper網上買嘢真係唔係咩皇恩浩蕩嘅事。亦唔洗話個幾兩個鐘先搞得掂咁誇。如果你要咁花精神精力,不如你叫佢自己買啦。佢哋老家都無電梯,佢在自己家買東西都要託的。
I am Agent P

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

或者自己check 要買咩仲快,唔好要求姐姐check

男爵府

回覆 milkteabb 的帖子

謝謝回覆,而家就係完全咁樣。
只不過係我整咗一張清單出嚟,俾佢照住張單去tick. 我會跟着張單,再上網買。

侯爵府

有D人的腦係只能收一種command, 複雜D都唔得, 尤其工人最鍾意隨口up, 一係你自己直接網購D必須的又大型的(例如米油廁紙豉油之類), 剩低的冇咪叫佢去買, 唔使一次過買, 行一層都唔會太辛苦啫

大宅

杜小田 發表於 22-1-8 14:17
佢又唔想填, 你又要 CHECK 又要嬲,咁仲唔複雜?

請問你一家幾口呢? 又唔係有貨倉又吾係住深山, ...

凈自己order 重嘢就得啦!仲要叫人tick, tick完自己又要check….又話人check得唔好自己攞嚟煩!

男爵府

回覆 tszchungmama 的帖子

謝謝回覆。可能我真係做多咗

伯爵府

工人可能想自己去shopping,享受一下購物樂趣。
40+都不是老喔!上下樓梯好少事咋,出非她有投訴,不好理Lee的鎖碎野。

首頁
12345...9

尾頁

跳至