自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

小艾美 發表於 22-2-4 11:56
我找范醫生。
養和做小朋友應該多數找謝道欣or范舒屏。
因為要全麻,我覺得再大個d先做好d⋯⋯

我地睇謝道欣
佢有經驗,但有時問多兩句好似嫌你煩咁
請問范醫生好嗎?我諗緊轉唔轉睇范醫生好

我地政府私家2邊睇,都諗住下年才做手術,雖然政府私家都話依家做都得,但始終要全新麻醉又好似大個少少做好似好d…..

侯爵府

ss_1012 發表於 22-2-4 12:27
我地睇謝道欣
佢有經驗,但有時問多兩句好似嫌你煩咁
請問范醫生好嗎?我諗緊轉唔轉睇范醫生好

我就係睇謝道欣之後轉范舒屏。
睇了3次謝道欣就轉了,佢態度差到爆,同我見佢手好震。不過佢係好有經驗。
之後轉范舒屏,舒服好多。

大宅

小艾美 發表於 22-2-4 11:13
我女都係養和做。你找邊個?

最出名果個...謝道欣
可能已退休

大宅

flora-book 發表於 22-2-4 10:47
回覆 亂噏24 的帖子

說2次會更疼,醫生說要一直堅持眼部運動

係,一定痛

大宅

回覆 ss_1012 的帖子

我一直都係2邊睇,但見做了1年多的眼球運動都冇改善,時好時差,索性就做了。全身麻醉可能就是我們家長擔心的,怕影響大腦,但touchwood,我小朋友做了2次全麻,智力記憶都沒有影響.手術的風險我反而更擔心,雖然不涉及眼睛內部結構,但始終是動刀。小朋友開始大,會開始在意人地問只眼點解咁。

大宅

回覆 亂噏24 的帖子

妳地做完後有冇一直keep 住眼部運動?當年做完只眼對稱如何?我總覺得兩只眼唔係好對稱,不知道是不是做得麻麻地!

複式洋房

flora-book 發表於 22-2-4 00:40
小朋友4歲多,做完斜視手術一個多月,剛回醫院複查說眼位正沒有問題,但最近小朋友一時有重影,一時沒有重 ...

我小朋友10歲上年7月做,做完都有重影,到依家都仲有小小重影情况,依家用緊菱鏡幫助,依家重影情况小左。

大宅

回覆 lemontea2010 的帖子

本身除了重影還有其他眼科問題嗎?我見佢重影情況一直未消,已經一個多月。現在是每天間歇性重影

複式洋房

flora-book 發表於 22-2-4 15:27

本身除了重影還有其他眼科問題嗎?我見佢重影情況一直未消,已經一個多月。現在 ...

無其他問題,只係間中會重影我都好驚,希望慢慢會適應

大宅

同感,希望佢地眼仔精靈

男爵府

我後生做過,養和做,我揀咗先監察麻醉,再醒做多一次,確保2隻對秤,開眼做果次係望住謝醫生打返死結,手勢好好。不過都十幾年了,老了就可能會有手震
同埋我好記得果陣嘅佢教左我好多野,又無話好趕客,可能佢經驗太多,所以嫌人煩啩
范舒屏醫生我都識佢,因為人地阿娘做白內障手術搵佢做,我在旁邊等,她亦教識我點分白內障同視網膜穿左,仲會比個顯微鏡我睇
如果你問我,我覺得謝道欣手勢係勁d,但對病人就范醫生好啲
如出現重影,可以同小朋友講,試吓用大腦諗,訓醒要2眼一齊望同一個影像
謝醫生講,有啲人控制唔到大腦,重影會跟一世。所以要個小朋友不停比信息自己。

大宅

回覆 yoko_hau 的帖子

好多謝妳分享經驗,我仔只眼仲控制得比較弱,我都擔心佢是否控制到,始終閉眼做,對稱性係爭啲啲。其實我都唔明點樣教佢點控制好只眼。可否分享妳大概幾大做只眼,是否一直要練習鬥雞訓練?

男爵府

flora-book 發表於 22-2-5 11:27

好多謝妳分享經驗,我仔只眼仲控制得比較弱,我都擔心佢是否控制到,始終閉眼做,對 ...

我做2隻眼,其實如果要訓練,你試下比返鏡佢,叫佢自己望住塊鏡。
練習下係鏡只望一個自己,比信息大腦去控制眼部肌肉。
舉例:好似舉起手呢個動作,係你諗再傳遞信息比大腦,大腦發出指令,令你舉起隻手。
同樣道理用起眼部肌肉上面。
我無特別去練習,因為我做完第二日訓醒就無左重影。

大宅

嗯嗯,我比塊鏡佢試下,始終比較小,耐性比較低,當時決定幫佢做了就是想佢冇重影,比佢一個真實明亮的世界,有重影真的挺影響生活,而且也怕佢冇自信唔敢同人對視,所以你們任何的方法我會借鑑,再次感激妳分享的經驗。

男爵府

lemontea2010 發表於 22-2-4 13:39
我小朋友10歲上年7月做,做完都有重影,到依家都仲有小小重影情况,依家用緊菱鏡幫助,依家重影情况小左。 ...

我小朋友同齡又係差唔多時間做, 側望一直有重影, 醫生話要時間適應,亦有人永遠都係咁, 年紀越大越長時間適應, 請問咩叫菱鏡? 點樣做? 醫生乜都無叫做

子爵府

ss_1012 發表於 22-2-4 11:53
我仔同你囡一樣
請問你養和搵邊個醫生做?
我仔剛4歲都考慮緊做唔做手術好

如果輕微平時唔覺或集中唔倒先有,可以觀察先!我仔2歲就有間竭性外斜,一日都出現10次左右,平時都冇做眼運動,到了小學打機對眼就好對稱,有得佢,當做運動!
到中一時開始覺得佢間竭性外斜少咗出現!現在中六了!完全唔覺有出現!但可能間中都有我唔知,但係唔使去到做手術嘅地步已經好感恩!

複式洋房

bb716 發表於 22-2-5 17:51
我小朋友同齡又係差唔多時間做, 側望一直有重影, 醫生話要時間適應,亦有人永遠都係咁, 年紀越大越長時間適 ...

醫生話用菱鏡幫助到重影,用左係有改善,因為係暫時性係眼鏡片貼上膠膜,係一條條直紋,依家用緊最底度數希望可以改善,仔都係話一時時有重影!

大宅

除了用菱鏡,醫生有冇叫遮眼練習之類?戴菱鏡每天需要戴多久?妳小朋友術後是雙眼斜視還是單眼?抱歉,問題有點多。

男爵府

我小朋友而家5歲,上星期見咗麻醉科醫生,會喺威爾斯做,不過因為疫情,仲未有期,希望一切順利。

大宅

回覆 csc1016 的帖子

希望好運伴隨你們。知道父母下決心做手術是非常艱難的決定,但任何手術都可能存在意料之外,如果不急切真的可以大點做!因我兒子與你小孩年紀相近!

首頁

尾頁

跳至