自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

JoanC 發表於 22-2-12 20:58
咁醫生確實好難證明佢真係唔打得,咁好難會有人開證明俾佢。唯有大部分地方都唔去,等到疫症完結。
...

不知何年何月,先得嘗所望

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

熊囡 發表於 22-2-12 21:15
佢睇左睇開嗰個醫生,唔寫。我有親戚長期病患,同埋要定時定候洗腎,醫生都唔肯寫,只叫佢自己考慮清楚先 ...

我屋企有3個人有cancer都打咗,醫生話無問題

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

身邊都識最少3家人話會堅持到最後

琥珀宮

熊囡 發表於 22-2-12 21:12
因為佢效法政府policy

佢係你妹公司?政府無policy要私人公司炒無打針員工。

大宅

karenlyk 發表於 22-2-12 21:18

反而有個朋友一向都好健康,但打完,對眼有重影,揸唔到車了

tong831    發表於 22-2-12 23:47

男爵府

熊囡 發表於 22-2-12 21:17
佢又好「幸運地」搵到份新工,但要打左第一針先可以返工,所以佢rejected offer......
...

有吉士,冇腦C

大宅

木土土 發表於 22-2-12 21:19
佢係你妹公司?政府無policy要私人公司炒無打針員工。

唔知,只聽到阿妹話佢間公司跟政府做法,要打針先返得工(不過佢公司係私人公司囉)

亦有朋友話佢地公司冇逼員工打,所以真係睇你撞唔撞岩

男爵府

回覆樓主:

我有同事嚴重藥物敏感;已取到豁免證明書。另一個洗腎洗左幾個月;佢上月尾打左第一針。

男爵府

karenlyk 發表於 22-2-12 21:18

更加要打;免疫力低較容易中招。

大宅

natnatbaby 發表於 22-2-12 21:22
我有同事嚴重藥物敏感;已取到豁免證明書。另一個洗腎洗左幾個月;佢上月尾打左第一針。
...

我兩個同事,係打完第一針,有問題,先攞到醫生紙,但豁免係有限期的

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

香蕉煎餅 發表於 22-2-12 20:32
媽媽谷大把啦,無病無痛,只係同政府鬥氣

攞條命仔來鬥氣

水晶宮

laukkk 發表於 22-2-12 20:40
我個髮型師,疫情下唔想成日keep住去剪,我諗住留長算,咪幾個月冇搵佢囉,佢冇啦啦whatsapp我,傾左幾句, ...

嘥氣

象牙宮

熊囡 發表於 22-2-12 21:15
佢睇左睇開嗰個醫生,唔寫。我有親戚長期病患,同埋要定時定候洗腎,醫生都唔肯寫,只叫佢自己考慮清楚先 ...

聽私家醫生講,衛生處指引,只接受政府醫生寫豁免證明。

珍珠宮

asd06 發表於 22-2-12 21:03
有人話用槍指住都吾打

幸福肥師奶

水晶宮

natnatbaby 發表於 22-2-12 21:24

唔想打就聽極都唔會明

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

natnatbaby 發表於 22-2-12 21:24

已經打咗

伯爵府

正面d睇,呢度門閂咗,會有第二道門開返,或者有d私人公司唔使員工打針,你妹再試下搵工

可能初初有啲地方去唔到,但係時間耐左習慣咗就冇嘢,又或者會搵到第二啲舖頭,可以代替去唔到嘅地方,最緊要唔好勉強自己身體

伯爵府

natnatbaby 發表於 22-2-12 21:22
...

豁免證明書好似有限期,最多6個月,6個月後再睇醫生寫豁免證明書,係唔係呢?嚴重藥物敏感要乜証明先有豁免證明書?

男爵府

木土土 發表於 22-2-12 21:05
唔打點解會無咗份工,佢公司要求一定要打?
好多上市的大公司講明要員工接種新冠疫苗。

近呢幾個月,有大公司終於炒咗那些不肯打針的員工。
如果補請也只會請已經打咗疫苗的人,但在聘請廣告中並無提出這項要求,因為怕俾人話係歧視。

男爵府

RoseRose1980 發表於 22-2-12 21:32
豁免證明書好似有限期,最多6個月,6個月後再睇醫生寫豁免證明書,係唔係呢?嚴重藥物敏感要乜証明先有豁免證 ...
可以參考看1月27日的報導=

在「疫苗通行證」安排下,因健康原因而不適合接種者須持有醫生簽發的「豁免證明書」。

為標準化及統一安排,衞生署已制定「豁免證明書」範本供醫生使用。因健康原因而不適合接種疫苗的市民可諮詢醫生是否不適合接種疫苗,並相應向醫生申領「豁免證明書」,預設有效期為90天,最長為180天,實際有效期由醫生根據臨床情況決定。

政府發言人表示,醫管局醫生和私家醫生會分別透過醫管局的臨床醫療管理系統和政府的醫健通系統,為市民以電子方式簽發「豁免證明書」。政府資訊科技總監辦公室已在「安心出行」流動應用程式加入儲存及展示「豁免證明書」的新功能。

根據防疫規例下的現行指明及指示,相關處所負責人讓顧客進入其處所時,須使用政府提供的「驗證二維碼掃瞄器」流動應用程式掃描顧客載有新冠疫苗接種記錄的二維碼,以盡職檢查有關顧客是否已符合相關處所就接種新冠疫苗的要求。

特首林鄭月娥今日公布,會由行政會議討論修改防疫規例第599F章,擴大表列處所,同時將「疫苗氣泡」更名為「疫苗通行證」。

https://www.wenweipo.com/a/202201/27/AP61f29f63e4b03103e0c6b0b2.html

首頁
12345...10

尾頁

跳至