自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

象牙宮

selinako^^ 發表於 22-2-14 11:03
我知 仲搵左4,5個鐘添..., 橫垮2個區
搵到我懷疑人生, 政府其實係唔係唔想人打科興
...
北江新都佢話日日都有人排。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Mimi_Ma 發表於 22-2-14 11:08
科興應是留給小朋友。
點解? 其他人唔使打?

男爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

點解唔去診所打科既?診所有D即日拎籌,不過係即日排隊辛苦D,但總算打到

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mercurycc 發表於 22-2-14 11:09
北江新都佢話日日都有人排。

尋日揸車經過, 門口塞滿人.. 入都難

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

回覆樓主:

24/2疫苗護照只要求打一針,而成個疫苗計劃已經推出一年多

男爵府

好耐之前政府已知會市民24/2 要咗打針才可進入指定處所. 都唔係今日先通知, 有心預約的, 其實一早都預約咗.

近來打針需求大增, 好明顯同近年疫情變差有關. 正所謂, 唔殺到埋身都唔去預約. 約唔到又走去鬧政府.

珍珠宮

chiling009 發表於 22-2-14 11:11
點解唔去診所打科既?診所有D即日拎籌,不過係即日排隊辛苦D,但總算打到
...
問咗幾間屋企附近診所,都無小朋友針可打...診所只可打大人針??

男爵府

mandy952 發表於 22-2-14 10:40

要人24號行疫苗通行症,但又冇預計突然間社會對 ...

其實疫苗通行症未爆前已經講,政府日日賣廣告叫人打針,個個等last minute 咪會咁囉!

珍珠宮

減齡達人勳章

wongchingching 發表於 22-2-14 11:13
好耐之前政府已知會市民24/2 要咗打針才可進入指定處所. 都唔係今日先通知, 有心預約的, 其實一早都預約咗. ...

比咗成年時間,晤打
一月林鄭話2月24 開始,比咗一個多月時間,又唔打
而家見有老人,小孩死,就話約唔到,又鬧政府

公爵府

Applepay 發表於 22-2-14 10:39
等十分鐘。

一早0900即刻入吾多人 。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

chiling009 發表於 22-2-14 11:11
...

係,如果係我,搵日攞埋櫈仔,一早去排隊,排幾個鐘,督下手機,時間好快過,成日有人放位出來,應該去私家打先放位,快快趣,辛苦一日。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

wongchingching 發表於 22-2-14 11:13
好耐之前政府已知會市民24/2 要咗打針才可進入指定處所. 都唔係今日先通知, 有心預約的, 其實一早都預約咗. ...

同意, 同埋我睇到既係因應復必泰要超低溫儲存, 好多私家診所未必有 ultra low freezer, 所以為呢2種疫苗作注射分流: 科興分比各地醫院診所同全港私營診所, 鼓勵市民搵返自己既家庭醫師或睇開既診所打; 而復主要由政府負責, 唔存在故意唔放多D科興比人打.

珍珠宮

2024年龍年勳章 熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Applepay 發表於 22-2-14 10:39
等十分鐘。

我等19分鐘先入到
我的生命由我主宰.

琥珀宮

sukkiu 發表於 22-2-14 11:23
係,如果係我,搵日攞埋櫈仔,一早去排隊,排幾個鐘,督下手機,時間好快過,成日有人放位出來,應該去私 ...

昨日去打針,見有walkin 位,但似係上午冇人去,下午先放出黎咁,有個阿婆問,職員叫佢下午2點幾再黎問

男爵府

florapang0426 發表於 22-2-14 11:07
唔係話怪,但我都覺得政府推得呢啲政策,都預左有大量未打針嘅會湧去打啦,點解唔準備多啲配套呢?依家就 ...

問題係,政府一早已經公佈,啲人係唔打等到而家同人爭,爭唔到又鬧返人,講唔通囉!而且,政府已經係咁加疫苗中心啦!

珍珠宮

mandy952 發表於 22-2-14 11:27
昨日去打針,見有walkin 位,但似係上午冇人去,下午先放出黎咁,有個阿婆問,職員叫佢下午2點幾再黎問
...

咁要問清楚先去,免得浪費時間。

琥珀宮

FennieMan 發表於 22-2-14 11:23
比咗成年時間,晤打
一月林鄭話2月24 開始,比咗一個多月時間,又唔打
而家見有老人,小孩死,就話約唔到 ...

大部分人都係咁,唔迫唔做,人嘅惰性
但我自己就好怕同人迫同排隊,所以全家一早打左,唔想等亦唔想排隊,更唔想心驚驚最怕係家中老弱

珍珠宮

yyh08 發表於 22-2-14 11:27
問題係,政府一早已經公佈,啲人係唔打等到而家同人爭,爭唔到又鬧返人,講唔通囉!而且,政府已經係咁加 ...

係有加中心,同埋有d人係唔肯跨區。

大宅

今日太無聊,數數疫苗接種中心數量:
科興 3個疫苗接種中心 + 14個疹所
伏必泰 18個疫苗接種中心 + 12個疹所

另外仲要加開多3個疫苗中心比伏必泰, 真喺陰濕到出晒面, 迫人打伏必泰。。。。

社會內太多西奴思想的人,政府裏裏外外都是,真怕中央會放棄香港,但願這只是黎明前的黑暗,大家頂住!

男爵府

mercurycc 發表於 22-2-14 10:53
其實上個月已講,
當時好多位,不過人係咁唔殺到埋身就唔做。

不用上個月,即使農曆新年公眾假期後,我幫小朋友book, 都揀到最近自己家好的時間就我工作,星期六都book 到!我家附近個疫苗中心都唔易book㗎!肯早啲留意抗疫措施,有心點會book唔到?

首頁
12345...15

尾頁

跳至