自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

打左2針同朋友一針無打

大家都中左

我睇唔到個分別係邊
確診日接近
病徵接近
大家都差不多同時好返
兼變陰性日期都一樣
「之前日日一齊,所以係互相傳染機會極大」

第三針我都會睇定d先
唔會急住打

子爵府

A_U_OK 發表於 22-2-17 02:17
下聯係咪~
扣咗都死,扣黎托?我自己就一次都唔會扣安全帶!

食飯都會鯁死,食嚟托?我自己就一次都唔會食飯!

曲~只係回應某人膠論~純二次創作

公爵府

2023年兔年勳章

LedTV 發表於 22-2-17 02:39
打左2針同朋友一針無打

大家都中左

分別唔係會唔會中,係中左之後,身體免疫系統對抗病毒入侵嘅能力高低。

即係小朋友默書,温書兩次比ㄧ次,自然係兩次嘅熟啲。

温唔温書改變唔到要默書嘅事實,現實係病毒已經變左種,傳播能力強左。只有不斷加針去降低變重症嘅機會。

男爵府

新冠疫苗接種監測更新2022年2月2日 -

截至上月30日,衞生署過去一星期共接獲92宗涉及曾接種新冠疫苗人士的異常事件報告,其中沒有醫院管理局呈報涉及離世前14日內接種疫苗人士及與接種疫苗有潛在關聯的死亡個案。

截至同日晚上8時,市民共接種約1,112萬劑新冠疫苗。衞生署接獲6,885宗異常事件報告,佔疫苗接種總劑量0.06%,其中63宗為離世前14日內接種疫苗的死亡個案,佔疫苗接種總劑量0.0006%,沒有死亡個案顯示與接種疫苗有關。

新冠疫苗臨床事件評估專家委員會已總結38宗死亡個案與疫苗接種沒有因果關係,初步認為15宗個案與疫苗接種沒有關聯,十宗仍待取得更多資料作評估。委員會並認為至今未有不尋常現象。

根據醫管局資料,上月3日至30日,未有接種疫苗紀錄的死亡個案比率為每十萬人166宗,有接種疫苗紀錄的死亡個案比率為每十萬人10.3宗,整體死亡率與過去三年同期數字相若。

其中,未有接種疫苗紀錄的急性中風或急性心肌梗塞死亡個案比率為每十萬人8.2宗,有接種疫苗紀錄的同類死亡個案比率則為每十萬人0.9宗。

此外,未有接種疫苗紀錄的流產個案比率為每十萬人40宗,有接種疫苗紀錄後流產的個案比率為每十萬人11宗。

根據統計分析,未有證據顯示接種疫苗增加接種者的死亡或流產風險。

https://www.news.gov.hk/chi/2022 ... 202_171022_397.html

侯爵府

CCab123 發表於 22-2-17 01:35
任何嘢都有風險嘅
身邊都有朋友好驚打外來嘢入身體
出事嘅話真係唔輕鬆

其實唔打針嗰d係咪未打過流感針?
以往每年打流感針其實也有人打完死亡的
新聞也有報有些孕婦打完流產
其實我覺得打流感針風險一樣有

伯爵府

sa261830 發表於 22-2-17 00:55
打左都中,打黎托? 我自己就一針都唔會打

你似乎無了解過疫苗有咩作用,無睇新聞?

珍珠宮

好媽媽勳章

下聯係咪~

下聯可能係~

食完又痾,食嚟托?我自己就每次都直接食x

emilypyhui    發表於 22-2-17 15:30
Littlebaby    發表於 22-2-17 09:53
beebee67890    發表於 22-2-17 09:30
horsepant    發表於 22-2-17 09:17

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 LedTV 的帖子

可能因人而異,識人中左(佢剛打第一針),訓係佢隔離既太太打完兩針好耐,反而檢測係陰性。無打針既女,檢測就中咗,反應都大

伯爵府

janice_cat 發表於 22-2-17 02:58
食飯都會鯁死,食嚟托?我自己就一次都唔會食飯!

曲~只係回應某人膠論~純二次創作

我都即時諗起呢句
都係個句,打左都會中,但可預防重症,最重要係受感染後傳播其他人人的載菌量相對低好多,為己為人,除了身體狀況不能打,接種疫苗點都好處多過壞處

oasis18    發表於 22-2-17 08:34

珍珠宮

台灣老板方向報疫情一開始已抹黑d針,記得果時有 post講佢誇張抹黑,但大多數人企在佢地果邊話有長者針後死左都係唔好打住

伯爵府

所以更應該快快立例打擊假新聞

男爵府

LedTV 發表於 22-2-17 02:39
打左2針同朋友一針無打

大家都中左

謝謝你的個人分享,但科學不是用單一 Case 來辯證的。

科學家/醫療機構/政府,是用成千上萬的測試,組合不同年齡,身體狀況,人種,等等,加上不同機構,不同國家監察反复驗證,而得出來的建議。

在疫情非常時期,請大家相信科學,好過39547 的言論。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

mandy952 發表於 22-2-17 00:48
攪到d人唔去打針,而家又一窩蜂去,最慘係班幼童,家長仲要撲針打
以前要撲奶粉,之後要撲學校,而家要撲針 ...

毒媒都要有豬隊友神助攻, 幫忙轉發毒報導, 加上欠缺思維的人......

珍珠宮

畀面勳章

下聯係咪~

我又玩
食咗野都會肚餓, 食嚟做咩? 我自己就一次都唔會食野!

係咪好有大智慧

oasis18    發表於 22-2-17 08:35

侯爵府

小肥兔 發表於 22-2-17 08:16
我又玩
食咗野都會肚餓, 食嚟做咩? 我自己就一次都唔會食野!

你叻!

侯爵府

blackypurin 發表於 22-2-17 07:16
下聯可能係~

食完又痾,食嚟托?我自己就每次都直接食x

你叻

大宅

kfc7464 發表於 22-2-17 00:54
但係而家都仲有人係堅持唔打針呢,真係唔明唸緊咩

聽得最多嘅係,小朋友,怕影響發育成長。

當醫生或專家都話冇事,佢哋都係唔信,所以係無得講。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

venusbbpig 發表於 22-2-17 01:24
疫苗既嚴重副作用的確會死亡,唔通只報喜不報憂好咩,其實打疫苗好同壞都有報,隻疫苗咁新,有懷疑係好正常 ...

香港唔要得一把聲音,如果真係得一把聲音 就真係好恐怖,只有鐵幕國家:例如:北韓先會咁做
做人要自己分析,自己衡量,自己負責
下下公我贏,字你輸 將負責推比人...仲成世界既

男爵府

sa261830 發表於 22-2-17 00:55
打左都中,打黎托? 我自己就一針都唔會打

冇錯!到依家,我都聽到有人去打針,之後死咗!新聞冇講!

珍珠宮

mandy952 發表於 22-2-17 00:48
攪到d人唔去打針,而家又一窩蜂去,最慘係班幼童,家長仲要撲針打
以前要撲奶粉,之後要撲學校,而家要撲針 ...

宜家都有人反對打針,反對疫苗通行証,係疫情嚴重咗,先多人打啫

首頁
12345...10

尾頁

跳至