自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

aidan08 發表於 22-2-27 15:45
真係全民強檢的話,數字一定非常驚人。政府有冇能力處理呢個數量嘅人?
...

樓主你自己已經講出重點

伯爵府

aidan08 發表於 22-2-27 15:16
各位,我們的政府官員們「高高在上」,「堅離地」式抗疫,未必知道大家正面對的問題和擔心的事情。在這裏發 ...

絕對係、一係就分區、一係就唔好檢

伯爵府

Mooskha 發表於 22-2-27 15:52
成日怪共存的人係自私。有辦法清零的話,無人想共存,要怪就怪當初誰令病毒出現。另一方面睇,做人應該感 ...

堅持清零同有效清零係兩件事!

堅持清零就唔會望月樓初爆時乜都唔做吧?堅持清零所以明明已經爆到七彩,仲係咁要市民在街上排幾個鐘強檢?

呢D措施究竟係堅持清零定係暗行共存?

我仲要感恩?

我絕對係良好市民,無違反過任何抗疫條例,聽聽話話唔出街,無聚會,打齊三針。我身邊好多朋友係咁,係咪政府應該感恩有我D咁嘅市民先呢?香港搞到咁,當然有部分市民唔自律,但政府完全責無旁貸!我絕對有資格去批評!

如果佢有心清零,我而家咪提出意見,可能會引起的後果囉!明見到佢有機會再錯,唔將D擔憂講出嚟,一味硬食同感恩,又對個社會有用?

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 22-2-27 15:19
我唔明, 既然已承認快速檢測盒, 全民强檢仲有咩意義?

有,總會有人唔做,或者中咗招唔講。 全民強制檢測可以確定中招人數,制定醫療,隔離政策

子爵府

啲人唔係驚病毒,啲人係驚佢強檢隔離同不知所謂嘅政策。

成日都話要training,首先你搞清楚乜嘢人中咗快檢仍然出街返工搵食,究竟係講共存嘅人定係低下階層,而嗰D人究竟係盲目支持政府多定點?

依家喺度口號講三減,抗疫, training,究竟有咩實際方法達到呢個目標。今日淨係新田圍其中一座大廈,秀茂坪其中一座大廈,再加沙田禾輋邨其中一座大廈,已經講緊八百個陽性。

現實啲睇吓點處理啦。

利申我支持封城。

珍珠宮

對於政府計劃按市民的身份證號碼安排分批預約檢測,曾祈殷表示,若不是按家庭或住戶劃分安排檢測,做法很危險。他舉例,不少確診情侶同居但填報父母住址,個案追蹤時看似無關連,其實是密切接觸者,容易「走漏」;而現時不少確診者不滿檢疫以個人為單位,一家人被安排到不同地方隔離,政府應吸取經驗,全民檢測時以住戶或家庭為單位,把同住確診者集中隔離,以節省地方。

對於以身份證號碼預約檢測,林哲玄認為,應人性化允許市民可以一家人一起檢測,既可加快效率,亦減少同住者被感染的情況。他表示,最有效是配合禁足措施,再把「安心出行」應用程式提升追蹤功能及推行實名制,以分辨已完成及通過檢測的市民,才有機會在醫學追蹤及檢測情報上打贏仗。
https://www.wenweipo.com/a/202202/25/AP62181fd1e4b036dce996e39c.html

男爵府

青青河邊草 發表於 22-2-27 15:25
唔明點解呢啲帖子loop嚟loop去, 講啲嘢三幅被.

好多人好憂慮

伯爵府

daijuju 發表於 22-2-27 16:06
對於政府計劃按市民的身份證號碼安排分批預約檢測,曾祈殷表示,若不是按家庭或住戶劃分安排檢測,做法很危 ...

講得非常好!

政府真係要聽吓。唔好再為方便行政無視實際效用同風險!抗疫唔懶得,擾民勞民又無用嘅嘢,唔可以再做!

珍珠宮

各位,我們的政府官員們「高高在上」,「堅離地」式抗疫,未必知道大家正面對的問題和擔心的事情。在這裏發 ...

不禁足,多多醫護/隔離單位也不夠,要斷絕人員流動,而家好多人也迫住要上班,沒辦法不外出,香港必須維持禁足一斷時間,維持有限服務,及物資送貨及每週限制購買食糧,要禁足中央必然會協助。現在已好多人確診不能上班,好多商店也人手不足關門,香港行共存不切實際。

珍珠宮

.

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

Gmama 發表於 22-2-27 15:54
我也好希望政府取消全民三次外出強制檢測,真係會增加大家傳染的風險,仲要係三次!何必難為很多老弱殘疾, ...

我想問:你知唔知,你屋企大廈有冇確診者?
依家好多大廈都有啲自行檢測,或者政府化驗確診嘅人士,如果你同佢住埋同一座大廈,你擔心嗎?
我住嘅地方,已經有超過五宗呢啲確診者,我日日都要好小心保護自己,留意家中空氣嘅流動,
唔好因為空氣傳播而中招!
我留喺屋企,我真係覺得安全嗎?

我好希望可以有全民檢測,起碼我會知道,香港仲有幾多,明知自己有病徵,只要一日檢查唔到,
就當冇事,繼續日常返工,買嘢。住佢隔離嘅鄰居,如果好彩,冇因為病毒空氣傳過嚟中招,可能到佢好返都唔知佢曾經確診咗。

子爵府

呢個時勢,全民檢測如果唔配合禁足根本就係多餘,而且仲會增加所有人嘅感染風險!

珍珠宮

愚見係,既然中央肯全力幫忙,在香港起方艙要時間,而且有硬件(設施)也欠軟件(人手)。我都同意禁足,前設真係要麻煩廣東省幫幫忙。
1. 家人同意下,將有需要長者撤回國內短暫照顧,不用國內護理人員來港,反正香港地方太小,環境難容納分隔。
2. 撇除/減少老人家在外感染擴散風險,in take少左,醫院可主力救小孩,及其他長期病患。

珍珠宮

LokYauYau 發表於 22-2-27 16:12
愚見係,既然中央肯全力幫忙,在香港起方艙要時間,而且有硬件(設施)也欠軟件(人手)。我都同意禁足,前設 ...

3. 廣東省地大人手足夠,從其他省份調配人手到當地也相對較易,少了甚麽過境香港醫療法制那些于腐制肘。。。市民分區禁足檢測。確診後,同意的可安排到國內特定地區閉環隔離或治療。

此情況才是真真正正有效可借助國家力量及資源,快速抗擊疫情。一味叫國家派人來,自己地方又有限,又管到亂七八糟,得物無所用,只會浪費資源!!

珍珠宮

回覆樓主:

青衣方艙明啟用 提供近4000床位
https://www.wenweipo.com/a/202202/27/AP621ac97ee4b036dce9979669.html

速建方艙
https://www.wenweipo.com/a/202202/27/AP621a8f31e4b036dce9978d92.html

中建:計劃30天完成一期應急醫院建設
https://www.wenweipo.com/a/202202/25/AP6218eb0fe4b036dce9972982.html

內地醫護來港應主要是協助方艙的隔離和新醫院的支援,舒緩公立壓力

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Sumyeema1 發表於 22-2-27 15:19
我唔明, 既然已承認快速檢測盒, 全民强檢仲有咩意義?

完全同意

大宅

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

長痛不如短痛,我贊同全民強檢+禁足

珍珠宮

已經好多人提議分區檢測,以及需要同時禁足,仲要好好安排檢測後大量需要隔離的設施,林鄭收吾收到呀?

公爵府

全民強檢仲危險

水晶宮

回覆樓主:

樓主得閒可聽聽冼師傅,佢建議分區強檢,分幾類較為安全,因社區已有一大堆高危人士,堆埋一齊強檢無事都變有事
我支持禁足配強檢,安心出行更應該加追蹤碼去控制疫情!另一方面擔心確診人士極多,隔離設施不足,冼師傅亦有建議方案!建議真是比廢政府有用太多!林鄭靠得住 ,豬乸會上樹

首頁
12345...6

尾頁

跳至