自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

鍾太2009 發表於 22-3-1 14:58
老公中左。。到我幾日後有啲鼻水倒流同埋喉嚨痕咳(係好輕微嘅), 曾經有兩日一瞬間發微燒100.2度,好快又 ...

我同你類似,老公中但無燒,我同仔測左3日都係陰性,但仔今日開始有幾聲咳,喉嚨好乾涸,我開始有d發冷,攰,打左幾次乞次,無乜鼻水,又係喉嚨好乾涸,但測極都係陰性喎

大宅

回覆樓主:

Wondfo有效性係88%/0/0,YHLO係90%/30%/0,兩隻檢測CT25-30嘅病毒有效性都比較低,所以即使測到1條綫,都唔代表真係陰性。CT25-30仲係有傳染性咖。

大宅

mymarigold 發表於 22-3-1 15:20
樓主,你嗰兩隻測試棒,低病毒率時效果check得唔係咁好

請問那裡有這些資料查閱?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Gniw 發表於 22-3-1 15:53
請問那裡有這些資料查閱?

https://www.pei.de/SharedDocs/Downloads/EN/newsroom-en/dossiers/evaluation-sars-cov2-antigen-tests-overview.pdf

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

鍾太2009 發表於 22-3-1 14:58
老公中左。。到我幾日後有啲鼻水倒流同埋喉嚨痕咳(係好輕微嘅), 曾經有兩日一瞬間發微燒100.2度,好快又 ...

因為病毒量低檢測唔到。
我有哂病徵用便利妥check,病毒量低都check到,因為條線好淺色,足15分鐘先浮出嚟。

隔幾個鐘用YHLO都係陰性

所以有機會係中咗未係高病毒量

子爵府

鍾太2009 發表於 22-3-1 15:34
我先生喺政府染咗到+ ve,返屋企用咗兩次快測係陰性,直到病到死死下第三第四日用快測才有條明顯陰影線( ...

中左

子爵府

熱血金章

mintcream 發表於 22-3-1 15:29
yhlo呢隻唔夠敏感 ,我親人發燒喉嚨痛,用佢check係陰性,佢再用便利妥,好快出兩條線!
...

呢個係政府派俾㗎

子爵府

熱血金章

Gniw 發表於 22-3-1 15:41
咁坊間咪好多假陰性?

我覺得會。但我同小朋友自己隔離緊

子爵府

熱血金章

nervousmichelle 發表於 22-3-1 15:51
Wondfo有效性係88%/0/0,YHLO係90%/30%/0,兩隻檢測CT25-30嘅病毒有效性都比較低,所以即使測到1條綫,都唔 ...

咁其實係咪政府核酸檢測先係最準確?因為坊間嗰啲測試棒太多牌子….

公爵府

鍾太2009 發表於 22-3-1 16:07
咁其實係咪政府核酸檢測先係最準確?因為坊間嗰啲測試棒太多牌子….

試下買呢隻,Longsee,之前有jm話見到莎莎有,佢無論低病毒量高病毒量,測出嚟都係100%, 有線新聞報道過

子爵府

熱血金章

mymarigold 發表於 22-3-1 16:11
試下買呢隻,Longsee,之前有jm話見到莎莎有,佢無論低病毒量高病毒量,測出嚟都係100%, 有線新聞報道過
...

Thank you

大宅

政府個幾隻嘅有效性都唔高,根據PEI個List做佐篩選,下面綠色List嘅快測質素就比較高,香港有賣嘅Glallergen,Longsee,Lifecosm, CAS-Envision, GreenSpring呢幾隻就比較好。藍色List嘅係search到香港有賣又入佐PEI個List嘅其他有效性低啲嘅牌子。一樣價錢,肯定買黃色List裡面嘅比較好。

象牙宮

同意我都覺得係!大牌子好啲例如便利妥嗰啲.

子爵府

1. 你撩得唔夠入
所以唔中
2. 你CT value唔夠

我撩咗無限個病人
最多只見過兩種
一種完全無病徵
一種係一定高燒

珍珠宮

karenlyk 發表於 22-3-1 15:58
因為病毒量低檢測唔到。
我有哂病徵用便利妥check,病毒量低都check到,因為條線好淺色,足15分鐘先浮出嚟 ...

請問便利妥幾錢,可在邊度買到,謝謝

水晶宮

鍾太2009 發表於 22-3-1 15:23
我啲病徵同你一樣,不過試過兩日快閃既低燒。因為我係密切接觸者,所以覺得係中招,雖然快測棒用過幾隻牌 ...

我覺得你係中咗,只係病毒量低測唔到
因為你有病徵+緊密接觸者

大宅

traeh 發表於 22-3-1 15:55
https://www.pei.de/SharedDocs/Downloads/EN/newsroom-en/dossiers/evaluation-sars-cov2-antigen-tests- ...

Thanks

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mymarigold 發表於 22-3-1 16:11
...

高過30都陽,咪有排都未好返?
放下自在

大宅

cattz288 發表於 22-3-1 17:14
高過30都陽,咪有排都未好返?

我覺得高過30都陽嘅快測其實應該早期病發時用,就黎好返就可以用檢測唔到CT>30嘅快測比較好,咁樣快啲陰性就可以解除隔離,亦符合而家嘅policy。但屋企有體弱長者小童嘅,就肯定用嚴格啲個款穩陣啲。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

nervousmichelle 發表於 22-3-1 17:19
我覺得高過30都陽嘅快測其實應該早期病發時用,就黎好返就可以用檢測唔到CT>30嘅快測比較好,咁樣快啲陰性 ...
咁又啱
放下自在

首頁

尾頁

跳至