自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

公爵府

牛年勳章

Ru如 發表於 22-3-16 16:34
唔知走果陣我哋可唔可以去送佢哋呢

希望可以啦。真係好想當面多謝佢地離鄉別井逆行來支援

禁止訪問

大宅

rebeccalin 發表於 22-3-16 16:36
希望可以啦。真係好想當面多謝佢地離鄉別井逆行來支援

係阿

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

睇到眼濕濕好感動非常感激各醫護支援香港

公爵府

牛年勳章

daijuju 發表於 22-3-16 16:36
投稿大公文匯商報?或寄心意卡去酒店?

唔知佢地住邊間酒店呢?聽講有警察保護佢地,怕有人去搗亂,唔可以隨便接觸到佢地的。不過知道住邊度都冇好講,因為都會擔心佢地安全。

侯爵府

畀面勳章

yeemeif 發表於 22-3-16 16:27
我都好感動
不過好奇一問,香港醫護主流用英文,排版都係寫英文,佢地英文水平能應付到嗎?
...

國內好多人嘅英語能力好過好多香港人,我曾經做過一間 global公司,內地同事語文係超有水準

珍珠宮

yeemeif 發表於 22-3-16 16:27
我都好感動
不過好奇一問,香港醫護主流用英文,排版都係寫英文,佢地英文水平能應付到嗎?
...

80,90後會好啲,特別係90後英文理解能力好好多,係聽同講會差啲。

不過現在大陸又話英文不再當係授課課程,連考試都無

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Lyrica 發表於 22-3-16 16:37
你講緊係某幾間、國內頂級國際醫科學院,例如暨南大學係其中一間最知名,西醫都有分英文部及中文,國內唔 ...

一定篩選過

禁止訪問

公爵府

sharon26788 發表於 22-3-16 16:17
一路睇一路喊,好感動又有大批內地醫護援港抗疫
大家都齊心抗疫,減少傳播,出街可免則免:bashf ...

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

sharon26788 發表於 22-3-16 16:40
一定篩選過

內地75醫護團隊抵港 領隊餘濤:屬精兵強將 參與多地防控工作

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/746848/%E5%85%A7%E5%9C%B075%E9%86%AB%E8%AD%B7%E5%9C%98%E9%9A%8A%E6%8A%B5%E6%B8%AF-%E9%A0%98%E9%9A%8A%E9%A4%98%E6%BF%A4-%E5%B1%AC%E7%B2%BE%E5%85%B5%E5%BC%B7%E5%B0%87-%E5%8F%83%E8%88%87%E5%A4%9A%E5%9C%B0%E9%98%B2%E6%8E%A7%E5%B7%A5%E4%BD%9C

這是昨天的資料

大宅

好心林鄭唔好又走去舉牌喇,佢應該好多嘢要去做

水晶宮

好多謝佢哋,唔知點樣可以寄到感謝咭比佢哋?

珍珠宮

rebeccalin 發表於 22-3-16 16:38
唔知佢地住邊間酒店呢?聽講有警察保護佢地,怕有人去搗亂,唔可以隨便接觸到佢地的。不過知道住邊度都冇 ...

不知道
可投稿大公文匯商報
之前見過佢哋刊登市民的感謝信,小朋友的心意卡
寄去酒店可能未必收

子爵府

回覆樓主:

我都認眼淺,真心的謝謝他們

子爵府

daijuju 發表於 22-3-16 16:45
不知道
可投稿大公文匯商報
之前見過佢哋刊登市民的感謝信,小朋友的心意卡

珍珠宮

回覆樓主:

https://news.tvb.com/local/623198b2c652e91431cf22a9/%E7%8F%BE%E5%A0%B4%E6%9C%80%E6%96%B0%E4%B8%80%E6%89%B9%E5%85%A7%E5%9C%B0%E9%86%AB%E8%AD%B7%E6%8A%B5%E9%A6%99%E5%9C%92%E5%9C%8D%E5%8F%A3%E5%B2%B8-%E6%9E%97%E9%84%AD%E6%9C%88%E5%A8%A5%E5%8F%8A%E8%8C%83%E9%B4%BB%E9%BD%A1%E7%AD%89%E8%BF%8E%E6%8E%A5

條片見到有人對醫護敬禮

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

我一路睇一路覺得好心酸, 內地同胞二話不說支援香港, 但有刁民仲要抹黑他們

首頁
12345...11

尾頁

跳至