自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

lammabel2588 發表於 22-3-18 03:32
佩服樓主喺度開post嘅勇氣,出發點就係想啲人將注意力放返喺重要嘅事到,不過呢度咁多人嘅立場係香港醫護係 ...

其實你應該都唔係完全明白樓主嘅意思,本身世界就冇咩非黑即白,你咁講變成要將佢拉去某個陣營,呢個應該恰恰係樓主唔想見到嘅。香港同內地本身就唔應該變成背對背,而係肩並肩~各有所長,各有其短,要做嘅係取長補短,唔係互桃短處,甚至放大對方短處,而係學識欣賞對方長處,放下偏見,去實地感受下。同是記者,貝兒係值得欣賞嘅記者,而Now記者係有失專業嘅記者,區別在哪,就係有人用心,有人用口~~

珍珠宮

熱血金章

longlokma 發表於 22-3-18 02:59
我們不是醫護人員無資格評論工作分配,亦不該以小我角度去衡量輕重。
支持及尊重每一名緊守岡位的醫護人員 ...

支持你話,支持及尊重每一位緊守岡位的人員。
咁!你地又咬住警察唔放?!
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

男爵府

Happy_hk 發表於 22-3-18 03:51

其實你應該都唔係完全明白樓主嘅意思,本身世界就冇咩非黑 ...

十分認同,所以我見到隔離高志森個post,雖然我知佢係寸now記者,但同時傷害咗本地醫護,不過大部分人就take side,其實冇咁嘅必要,大家都努力救人,付出好多,同樣值得支持

別墅

大陆媒体对香港公平咩

侯爵府

上善若水 發表於 22-3-18 02:53
曱甴你講緊你自己,分化香港,制造香港社會分化對立,你咪就係名副其實曱甴囖......
...

呢個做法你強項和
kckammy

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

longlokma 發表於 22-3-18 02:27
記者會上的一條問題,病館內的一頁分工纸,都有人要看到天般大,山般重。。
各位,可不可以嘗試一下放過別 ...

「胸襟廣闊一點、目光放遠一點」,唔止係執著個記者條問題嘅人,唔止為一個工作分工紙出聲嘅人,而係所有人,包括嗰d仲成日話國內醫護英文唔得,又話d工作最後可能又係香港班醫護執手尾,又話有問題點投訴,一味只諗呢d野嘅人都一樣應該要有胸襟同目光。我見你冇提埋,所以我多事補充一下。

capricornbb    發表於 22-3-18 07:00

子爵府

回覆樓主:

做人胸襟要放遠D,不要為一條問題而無限放大,就要細心睇睇日常記者會既問題有幾高質素,真係要感謝醫生嘅耐心回答。
當然職業無分貴賤,但工種亦有分輕重。香港/內地醫護既專業智識,應不會有極大差異,工作表內分配項目,分工非常清楚,大部分高度厭恶工作就俾內地醫護負賣,這是否编配上沒有問題? 如護工真的稀缺,無分俾此的話,就應該一齊負責。

capricornbb    發表於 22-3-18 07:00
莫為閒人動氣.

垃圾可以循環再用, 廢物只會污染環境

伯爵府

回覆樓主:

同now嗰件妓者講吓感化吓佢

伯爵府

longlokma 發表於 22-3-18 02:27
記者會上的一條問題,病館內的一頁分工纸,都有人要看到天般大,山般重。。
各位,可不可以嘗試一下放過別 ...

正常人見到個記者問啲咁既問題,心生憤怒好正常,你不是內地醫護,又點知佢地唔在乎?其實樓主正批評緊其他人表達一啲自己既感覺,引起更多爭辨, 何嘗唔係添煩添亂!

子爵府

上善若水 發表於 22-3-18 02:53
曱甴你講緊你自己,分化香港,制造香港社會分化對立,你咪就係名副其實曱甴囖......
...

分化香港就係靠哂你哋。

人人為我,我為人人,只係虚有一句。

滿口話為公義,其實為自身利益,煽動他人, 損人利己既人和事屢見不鮮。

香港做不到上下一心,係教育/傳媒一早種下既根,所以有今日既結果。

capricornbb    發表於 22-3-18 07:40

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

Happy_hk 發表於 22-3-18 03:51

其實你應該都唔係完全明白樓主嘅意思,本身世界就冇咩非黑 ...

貝兒?佢主要做娛樂節目主持和娛樂採訪

樓主和果位下線吃藥水,係歪黑思出晒名反中亂港!佢出文嘅用意係咩,佢自己心知肚明

大宅

回覆樓主:

分工紙我認同你,但記者嗰句提問,好明顯係針對內地醫護而發問的,你竟然覺得冇問題?
睇完大家嘅分析,個now記者唔單單針對內地醫護,而佢主要目的係分化香港人……其實yc口口聲聲話好,我真係好x鍾意香港,原來所謂嘅鍾意係要令香港不得好死

大宅

toffeetong 發表於 22-3-18 03:56
支持你話,支持及尊重每一位緊守岡位的人員。
咁!你地又咬住警察唔放?!
...

子爵府

2024年龍年勳章

capricornbb 發表於 22-3-18 06:58
貝兒?佢做主要做娛樂節目主持和娛樂採訪

貝兒嘅《無窮之路》的確做得好好,身體力行,用個心去感受內地嘅變化。
呢度樓主我唔瞭解,但嗰尚膳我係有見過平日發言,所以會忽略~
不過,上面JM提得好,的確樓主文中唔能夠只以道德標準要求在意記者問題嘅同認為分工有問題嘅人,而忽略其它人,的確提都冇提一下。我係理智嘅,唔一桿打死一船人,分化係唔應該,但確實想分化嘅唔係提出記者發問有問題嘅人,而係制造問題嘅人,比如針對前來幫手嘅內地醫護大放厥詞呢類人,樓主文章更適用。

capricornbb    發表於 22-3-18 07:34

子爵府

2024年龍年勳章

Protea 發表於 22-3-18 05:39
「胸襟廣闊一點、目光放遠一點」,唔止係執著個記者條問題嘅人,唔止為一個工作分工紙出聲嘅人,而係所有 ...

我顧住自我批評,都未留意到添。。
你講得好中肯。

水晶宮

Happy_hk 發表於 22-3-18 07:25
貝兒嘅《無窮之路》的確做得好好,身體力行,用個心去感受內地嘅變化。
呢度樓主我唔瞭解,但嗰尚膳我係有 ...

其實我一直知道你係真心持平及理性評論,不過有批昆蟲如樓主及其同類,死心不熄,借題發揮,虛偽禍港,雙標得令人汗顏

大宅

tutik 發表於 22-3-18 03:46
關鍵時刻,任何尖酸言論影響香港醫護士氣簡直幫倒忙,我身邊好多支援同事,所見護士都克盡己任,不分職級 ...

同意,香港及內地醫護又點會計較呢啲嘢,將心比心,如果我哋去幫人,去支援人,又點會計較所做的嘢高低貴賤職業級別呢?

水晶宮

twobirds 發表於 22-3-18 07:39
同意,香港及內地醫護又點會計較呢啲嘢,將心比心,如果我哋去幫人,去支援人,又點會計較所做的嘢高低貴 ...

人哋品格高尚不計較,唔代表歪黑思嘅反中、心存敵意、抹黑國內醫護嘅思維係正確

伯爵府

2024年龍年勳章

張分工紙真係睇到,分晒下欄野比國內醫護,香港醫護:分藥、打針。講到咁偉大,點解唔分擔下餵飯換片?屎屎尿尿全部分晒比人?

伯爵府

2024年龍年勳章

twchung 發表於 22-3-18 06:32
做人胸襟要放遠D,不要為一條問題而無限放大,就要細心睇睇日常記者會既問題有幾高質素,真係要感謝醫生嘅 ...

同意

首頁

尾頁

跳至