自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

姬絲汀汀 發表於 22-3-19 15:39
1半同事康復,佢地話office安全左好多,叫冇中既同事唔駛驚,佢地就算係出面堂食行街接觸到病毒都唔會再傳 ...

其實條街, 中招既人, 同埋中招好返既人, 隨時多過從未中既人.

咁驚, 應該唔好出街了...
新聞/研究已經講哂到轉陰其實已好難再傳染俾人, 你咁驚其實係歧視緊康復者.

男爵府

乜你覺得BK 嘅「專家」又解答到你咩

子爵府

回覆 姬絲汀汀 的帖子

佢地中過就話有抗體 對佢地冇影響啫 但冇中過既接觸到有病毒物件咪會有機會感染到

子爵府

同事都中左又好返, 大家都要返工搵食, 你想佢點做先岩?

男爵府

1半同事康復,佢地話office安全左好多,叫冇中既同事唔駛驚,佢地就算係出面堂食行街接觸到病毒都唔會再傳 ...

你講得啱,未中嘅人風險會高咗好多

男爵府

回覆樓主:

我都出咗post講我中咗嗰朋友約我去吃飯

已刪除用户

男爵府

回覆樓主:

絕對絕對唔係岐視康復者,同意7日陰性可復工,亦都明白稍後1,2個月內可以放鬆少少,但千祈唔好覺得無敵,病毒經過你身體就已經冇法傳開去,其實身上沾到既病毒仍然會傳比身體冇中過既家人同事朋友。
未中既人,其實亦都唔好因為身邊人中左中晒就減少防疫措施,自己一樣要堅持,因為接觸到病毒既機會根本冇少過

子爵府

長遠來計,人類的免疫力應該一次比一次好,上次你打敗我三日今次打敗我一日,這病毒就可以完結。全什麼疫苗也不用

(大前提是 有抵抗力,未死得)

全港7百萬人中有百零萬人中過,群體免疫力有d 成效

男爵府

gunpowder 發表於 22-3-19 17:44
我唔知自己咁諗岩唔岩,我覺得病毒短期內未必入侵到佢地身體內,但佢地既衫褲仍然可以帶到病毒,如果你未中 ...

我就係咁既意思,所以想問下事實真係咁定我諗錯左?我絕無岐視康復者意思

水晶宮

魔怪媽媽 發表於 22-3-19 16:19
其實周街都有康復者啦,自己小心D咪得囉,唔通叫人唔同返工咩

男爵府

jazmine 發表於 22-3-19 17:49
長遠來計,人類的免疫力應該一次比一次好,上次你打敗我三日今次打敗我一日,這病毒就可以完結。全什麼疫苗 ...

明白,多謝JM解釋,的確有啲領悟

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

你自己睇下去澳門個幾個中完咪又再中,你估病毒真係有識別咩!你身體弱再中機會好大或者再變種都唔奇。

男爵府

如果好番既同事繼續做好防禦不要鬆懈,無人會歧視佢。樓主講緊既應該係恥住自己已有抗體而唔理身邊人既自私精,係依度都祝福病癒的jm唔好鬆懈,繼續做好防禦,保護自己保護身邊人

大宅

d病毒都可以由你帶回返公司,唔一定係康復者帶回去。

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

應該甘講,佢之前有冇中都好,佢都有機會將外面的病毒帶返公司,例如:痴左落佢D衣服,手腳等等;只不過唔係經佢D口水體液傳比其他人~

我覺得感染左嘅人自己唔驚再感染(短期內),但仍然未中嘅都要繼續小心保護自己~

大宅

魔怪媽媽 發表於 22-3-19 16:19
其實周街都有康復者啦,自己小心D咪得囉,唔通叫人唔同返工咩

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

身體係自己嘅!今時今日,無人會理會惹唔惹到人!自己健康自己盡力保護!無得怪人,各有各難處!亦有自私嘅人懶理人C活,總之自求多福

珍珠宮

auhiyo 發表於 22-3-19 17:54
你自己睇下去澳門個幾個中完咪又再中,你估病毒真係有識別咩!你身體弱再中機會好大或者再變種都 ...

你講呢單?復陽case喎

https://std.stheadline.com/realtime/article/amp/1816313/即時-港聞-疫情消息-4名經香港回澳門學生檢測弱陽性-列復陽個案

大宅

其實都應該啱,病完會有一個月到唔會再中,即係你公司有一半人唔會傳染其他人,但一個月好短,如果放鬆左抗疫,好快又中過,我識既朋友已經有中過2次,最短係個半月再中,唔係香港,而且好多第二次病到好辛苦

首頁

尾頁

跳至