自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

水晶宮

pauline_c 發表於 22-4-16 11:15
我自己取態同你一樣,畢業之後一直比家用,無論父母有無需要,因為我有能力比。
c6 呢方面同我好接近,即使 ...

識得有人二公婆月入六位數,沒子女,都可以零家用比四大長老。二人手上已有2-3個物業。我角度覺得過份。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Nbs 發表於 22-4-16 11:16
我應該會比人鬧

但我父母同我地兄弟姊妹都覺得責任同孝心唔係用錢計。我地全家每兩個星期一次聚會,食飯傾 ...

家庭成員都無經濟困難,生活比較充裕,你呢種模式好常見,亦好幸福。

珍珠宮

如果父母有正常供書教學,出嚟做嘢之後都會俾嘅,多少就睇自己能力同父母需要啦。
不過我開始都唔俾太多家用我父母儲蓄,寧願啲錢喺我戶口,我包佢住水電煤,有需要我直接俾,老人家年紀大怕佢哋失智時會俾人呃,又唔想佢哋百年時會俾咁多遺產稅。

象牙宮

Astra00 發表於 22-4-16 11:19
識咁說借口的人,又點會比不到。佢老公一人養幾口,係佢二公婆的選擇。用呢樣野去合理化逃避責任咁。
...
都識好多同學仔媽咪FTM,
老公要養一家無錢比,
好多父母補貼返佢地,
覺得佢地有工返,唔需要比家用,
好多時話個孫想買野想旅行。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Astra00 發表於 22-4-16 11:21
識得有人二公婆月入六位數,沒子女,都可以零家用比四大長老。二人手上已有2-3個物業。我角度覺得過份。
...

如果父母富裕,唔需要家用,係無問題嘅~

水晶宮

pauline_c 發表於 22-4-16 11:27
家庭成員都無經濟困難,生活比較充裕,你呢種模式好常見,亦好幸福。

其實我身邊熟嘅朋友大部份都係咁
有 d 長老仲會"贊助" d 孫嘅學費/debenture, 當禮物送比d 孫

珊瑚宮

回覆樓主:

由出來工作一直有俾, 父母有無工作都無關係或影響。
另外,佢地手機費, 換手機,護膚品,洗頭水之類日常用品,都會幫佢地搞掂晒, 唔需要佢地操心。

侯爵府

睛靈勳章

Ol0314 發表於 22-4-16 11:18
我反而唔明嗰班FTM
下下話老公一個養x 個就唔俾家用
變相要另一位兄弟姊妹貼埋佢嗰份

同意,
父母富裕另計啦

子爵府

回覆樓主:

一直有比家用, 兩年前請工人比佢連水電煤都係兩仔女平分, 有時餸都買埋比佢。上個月幫佢打簿, 發現佢很少用錢, 怪不知佢曾想放筆錢入我户口, 因佢話冇用。今月開始我決定不比家用, 改為節日/生日先比, 其實每月已為佢支付六千元, 我認為已足夠。

珍珠宮

畀面勳章

究竟FTM媽咪做錯咗乜?踩親邊個條尾?明明講緊自己點定義需唔需要畀家用父母,一下燒到FTM處。其實人哋畀唔畀關你乜事呢?就算係系兄弟姊妹唔畀 家用父母,只要父母唔要你畀多啲,你都系做自己本份。當然畀唔畀,畀幾多系你自己事。
其實你又唔系幫班FTM畀埋,畀唔畀又關你乜事呢?

日月水火    發表於 22-4-17 02:43

公爵府

Nbs 發表於 22-4-16 11:33
其實我身邊熟嘅朋友大部份都係咁
有 d 長老仲會"贊助" d 孫嘅學費/debenture, 當禮物送比d 孫
...

仲有長老送層樓比後生
年年比過六位數孫仔孫女做開學禮物都見唔少

但我覺得就算長老想唔想要
有無需要都好
有時候 俾家用都係種「孝心」
如第一份工,比少少叫孝敬父母
父母覺得小朋友長大了
真心高興

我小朋友細個時
佢自動會分d 利是錢比我
咁我當然唔會好「志在」嗰利是錢
但 我真心高興

公爵府

維仔媽媽 發表於 22-4-16 11:56
究竟FTM媽咪做錯咗乜?踩親邊個條尾?明明講緊自己點定義需唔需要畀家用父母,一下燒到FTM處。其實人哋畀唔 ...

如果FTM 一句話
我老公養我成家,無錢再比家用
甚至嗰啲我老公的錢,唔係我的錢
我唔可以用黎貼外家

繼而令其他兄弟姊妹要分擔埋養長老嗰份
本身兩兄弟姊妹 一人五千
而家有個唔俾 咪要另外嗰位俾多五千囉
(長老唔會因你做FTM 而食少用少左)
唔俾多五千都要俾多二三千吧?

點會無關係?

你有你的權利做FTM
但請計埋本身俾長老家用先好做
唔好一句FTM 就話無能力養長老

如果FTM 好似樓上嗰位Jm 咁
長老大把 完全唔洗收
(即有無返工都唔收)
但自己外家只係好一般家庭
長老退休無收入
因做FTM 而迫另外兄弟姊妹俾多啲
呢啲好明顯就係不負責任

anna59    發表於 22-4-16 23:14

水晶宮

chengcheung 發表於 22-4-16 10:34
自己覺得俾幾多就俾幾多,唔會理其他兄弟姊妹有無俾或俾幾多

水晶宮

Ol0314 發表於 22-4-16 11:56
仲有長老送層樓比後生
年年比過六位數孫仔孫女做開學禮物都見唔少

咁嗰份"家用", 同有時請下父母食飯,請下
父母去旅行,一樣道理啫,只係execute 嘅方法唔同。

同埋第一份工出糧比父母唔係算家用吧

子爵府

我同你做法一樣,餅係咁大,點分係你决定,你覺得重要嘅自然會分先

珍珠宮

畀面勳章

Ol0314 發表於 22-4-16 12:01
如果FTM 一句話
我老公養我成家,無錢再比多家用
甚至嗰啲我老公的錢,唔係我的錢

我咪講咗,除非父母問你要多啲,咁梗係關事啦,你要分擔佢嗰份嘛。
父母無要你畀多啲,你都係做你本份。
唔好因為你家事,燒埋成班FTM。
我父母唔會因為我做FTM,要多其他兄弟姊妹一毫子,我亦無比少一個仙。我好好彩,就算我一個仙唔畀父母,佢哋都可以生活,可以幫返我轉頭都得。

珍珠宮

Nbs 發表於 22-4-16 11:16
我應該會比人鬧

但我父母同我地兄弟姊妹都覺得責任同孝心唔係用錢計。我地全家每兩個星期一次聚會,食飯傾 ...

我同你情況一樣,無比家用4大,佢地都無經濟壓力,佢地有退休金有積蓄,反而我地後生有壓力,我要做FTM照顧兩個幼兒,老公1個養4個。如果Jm話FTM無錢比家用就唔好做FTM,唔通我無啦啦去打工就係為左比家用無經濟壓力ge長老咩?
我ge下一代邊個湊呢?請工人?其實咁係咪最好ge安排呢?長老可能都唔願意wor
每個家庭情況都唔同,不要將自己個情況套落別人到啦!

公爵府

哈利媽 發表於 22-4-16 09:43
在我覺度,唔理父母有冇需要,比家用係責任同心意,就算佢呢刻唔需要用你比嘅錢儲埋將來點處理係佢哋嘅事。 ...

我都係咁,有就比,妹妹佢地比唔比我管不了

子爵府

哈利媽 發表於 22-4-16 09:43
在我覺度,唔理父母有冇需要,比家用係責任同心意,就算佢呢刻唔需要用你比嘅錢儲埋將來點處理係佢哋嘅事。 ...

我見朋友好早結婚,只做過一兩年野之後做家庭主婦,佢無比過家用比屋企,因為佢無做野,想問你覺得應該點?如果佢老公都唔幫佢比外家。

我自己覺得最好讀完書都要做10年野儲啲私記錢先,有咩事都叫有啲錢。

水晶宮

mcs74 發表於 22-4-16 12:10
我同你情況一樣,無比家用4大,佢地都無經濟壓力,佢地有退休金有積蓄,反而我地後生有壓力,我要做FTM照 ...

agree
題目係"需要" 嘛,人人家庭唔同,所以家用唔係"一定需要" 囉

首頁
12345...9

尾頁

跳至