自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

唔一定。
不過屬姻親關係,禮貌上會送。
老實,帛金無人知,花牌比人望,中國人重關係同面子。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

99做帛金。

侯爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 22-5-7 04:26
如題。如果一定要送花圈,
係一個花圈寫咗全部男家上下啲名,
定係每個家庭一個花圈?

如果大家庭咪做一個花圈算啦,花圈放一陣又比人掉,唔駛放咁多啦,有心嘅人到同比帛金已夠,唔需要太執著。

子爵府

+5熱血勳章

回覆樓主:

其實冇規定一定要送花圈, 個個人做法唔同。好似帛金咁,有人覺得對方家境唔太好,會做多D, 但有D人係因為交情,亦都有人覺得只係一個禮貌, 其實心意最緊要

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/3237102/%E7%92%B0%E4%BF%9D%E8%91%AC%E7%A6%AE%20%EF%B8%B368%E6%AD%B2%E7%BF%81%E7%94%9F%E5%89%8D%E6%84%9F%E9%9D%88%E5%A0%82%E6%94%BE%E9%AE%AE%E8%8A%B1%E5%A4%AA%E6%B5%AA%E8%B2%BB%20%E5%AE%B6%E5%B1%AC%E9%81%B5%E9%81%BA%E9%A1%98%E7%94%A8500%E5%8C%85%E5%8D%B3%E9%A3%9F%E9%BA%B5%E5%B8%83%E7%BD%AE

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

有D姻親會做埋兩樣,真係做比男家睇,佢個女背後有外家人架,做兩樣係比足面個女,不過而家咩都簡,都冇咩所謂啦.
<br><br>

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

唔識的,又無經驗負擔, 2樣都做啦

不過, 呢D係心意。人地唔做,都唔可以計較的

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

話晒親家、一啲表示都無又幾離譜、預親戚朋友唱一世囉

伯爵府

回覆樓主:

當年奶奶過身,我父母到場,由頭坐到尾,無做花牌只做帛金,幫我地睇住岩岩讀幼稚園既小朋友。花牌我見老公兄弟姊妹既襯家無人做,都係到場,反而老公同佢兄弟姊妹既公司,有做花牌過黎。

子爵府

我媽媽白事,62、99 、大伯(未婚)帛金、花圈都有做,佢哋兩日都有嚟,英雄宴都有食,好有心

子爵府

rello 發表於 22-5-7 08:15
唔一定。

之前未做過唔知,自己親身試過就真係感受到,另一半嘅父母都比足面自己,唔淨止我,我兄弟姊妹嘅另一半父母都一樣,全部做足,好有心

翡翠宮

畀面勳章

我媽走時,男家全家做左一個花牌,亦有做帛金,但冇人到場
日日是好日

子爵府

定係每個家庭一個花圈?

老公兄弟姊妹夾份送咗個超大花圈,人數太多,寫x家衆兄弟姊妹;弟婦爸爸過身,亞媽媽同未嫁嘅妹一個,我同另一個妹兩pairs 人一個,全部寫名

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

定係每個家庭一個花圈?
親家要買親家被

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

試過每個兄弟姊妹每家一個花圈,亦試過做一個花圈寫全部人名,其實心意哩啲無硬性規定

男爵府

唔一定。

認同

伯爵府

chinatea 發表於 22-5-7 08:47
有D姻親會做埋兩樣,真係做比男家睇,佢個女背後有外家人架,做兩樣係比足面個女,不過而家咩都簡,都冇咩所謂啦 ...

係,兩樣做,話晒係姻親

男爵府

定係每個家庭一個花圈?

男家花牌,只寫雙親名字。

男爵府

定係每個家庭一個花圈?

我男家果邊對我好好,佢地帛金(最大份)花牌、人都到齊。
花牌就我老爺奶奶一個、其他男家親人都各自結哂婚,所以佢地係各自以一個家庭為單位咁送來

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

我奶奶走,我外家有送花+帛金,寫我爸我哥送嘅。
到我姑奶走,我幫外家送咗個花籃,都係寫我爸我哥名送。
到我媽走,我老公冇同佢d阿哥家姐講,乜都冇,但我唔介意,呢d外人平時又冇聯絡,我媽知道仔女好愛佢就夠

水晶宮

唔一定。

我之前有幾位朋友或一些遠親長輩,我係直接問對方家屬想收帛金定花圈。我暫時咁多個,十個有十個係要折現。生活係好現實。暫未遇到叫我比花圈。呢個年代,做比人看,人地都未必想看。比面派對咁。

首頁
12345...6

尾頁

跳至