自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

MerryMe 發表於 22-5-9 16:49
我之前都有睇過呢兩個屋苑,Savannah 下面好多食肆、酒吧,我麻麻地!
另外,呢兩個屋苑都唔近地鐵站,無上 ...

現在Savannah 樓下只有兩間食店, 另一有一間HK TV mall 店, 再遠些有單車店,兽医和 宠物美容.

反而,近Donki 附近的店舖,大部份都是食店.

子爵府

PandaVV 發表於 22-5-9 19:53
現在Savannah 樓下只有兩間食店, 另一有一間HK TV mall 店, 再遠些有單車店,兽医和 宠物美容.

反而,近Do ...

執咗笠?
我麻麻地Savannah
我上次睇過帝景灣,我覺得景觀開揚啲,但有啲貴及盤少(我想要大單位)
然後又去咗睇日出康城,但只有一個商場,所以都未睇啱

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ASP2019 發表於 22-5-9 16:42
我試過星期日去寳琳、星期六去坑口,都係人山人海。

平日都好多人

男爵府

MerryMe 發表於 22-5-9 20:22
執咗笠?
我麻麻地Savannah
我上次睇過帝景灣,我覺得景觀開揚啲,但有啲貴及盤少(我想要大單位)

另外有親友搬入日出康城,好似都係話配套(主要商場)唔太足夠,有點後悔。
但有個鄰居上年9月搬入日出康城,就係話有新商場喎。
所以我有時聽完,都覺得唔容易理解。果真係各有所求。
你唔趕急,就繼續慢慢搵心頭好

子爵府

ASP2019 發表於 22-5-9 20:44
另外有親友搬入日出康城,好似都係話配套(主要商場)唔太足夠,有點後悔。
但有個鄰居上年9月搬入日出康 ...

我都有些親友考慮置業和想換樓
都係考慮將軍澳區
請問日出康城新樓好住嗎
還是邊個二手屋苑比較好呢
謝謝

子爵府

lovebobo 發表於 22-5-9 20:25
平日都好多人

我娘家果邊都係住將軍澳,人口已經超過四十萬,所以平時將隧經常塞車
不過將藍隧道今年通車,應該會好好多

男爵府

Beauty222 發表於 22-5-9 20:56
我都有些親友考慮置業和想換樓
都係考慮將軍澳區
請問日出康城新樓好住嗎

有兩個親友搬入日出康城LP6(2021年夏天)和Sea to Sky(未入伙),佢地都係一手業主,暫未聽過佢地投訴。
另一個就唔係呢兩期(忘記了邊一期),就係話商場配套唔夠。但舊鄰居就話ok,所以可以請親友去實地睇下鍾唔鍾意先。

二手屋苑各有不同賣點,你可以了解下親友budget和要求先,因為將軍澳現在呎價都唔平,新樓就更加貴。

仲有一樣嘢又係好詭異既,就係好多人嫌將軍澳區校網不夠吸引,但搬入既好多都是家庭客,所以這也是奇妙之處。

子爵府

我TKO番工
如果有濕疹真係唔好住
勁潮濕

子爵府

ASP2019 發表於 22-5-9 20:44
但有個鄰居上年9月搬入日出康 ...

康城的商場有基本的生活需要(超市/食店/日用品),但因為只有一個商場, 所以感覺上商場规模比不上其他站(將軍澳/坑口/宝琳, 调景岭嘅商场太细).

如果要求有大型商場的住客便覺得不足夠, 反之 只要求有基本生常生活需求的住宅, 就覺得可接受.

不過, 即使康城商場不足夠, 乘搭MTR到其他將軍澳線的商場也方便.

子爵府

MerryMe 發表於 22-5-9 16:49
我之前都有睇過呢兩個屋苑,Savannah 下面好多食肆、酒吧,我麻麻地!
另外,呢兩個屋苑都唔近地鐵站,無上 ...

天晉(地鐵樓上)最正, 其次君傲湾/将军澳中心/将军澳广场. 帝景湾有没有天桥接驳落雨麻烦

子爵府

PandaVV 發表於 22-5-9 21:27
天晉(地鐵樓上)最正, 其次君傲湾/将军澳中心/将军澳广场. 帝景湾有没有天桥接驳落雨麻烦
...

我哋依家都係住地鐵站上蓋,出入都唔使帶遮
但其實平時長期揸車出入,所以要換樓都唔係concern呢個point,反而係考慮景觀、格局

珍珠宮

fundfund 發表於 22-5-9 13:44
嘉悅? 唔近地鐵站,好天曬落雨淋!颱風山竹時,佢嗰邊浸得好緊要,仲爆埋屎渠,你最好自己search下資料
...
直頭浸到停電,離地鐵唔遠

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

MerryMe 發表於 22-5-9 21:34
我哋依家都係住地鐵站上蓋,出入都唔使帶遮
但其實平時長期揸車出入,所以要換樓都唔係concern呢個point, ...

如果想景觀靚,將南或康城望海單位好正

男爵府

三國1 發表於 22-5-9 21:42
直頭浸到停電,離地鐵唔遠

好似都停咗一段時間

男爵府

回覆樓主:

一定都唔會揀嘉悅,雖然佢平過附近其他盤,因為怕再浸過。10號風球個排佢地浸到停電幾日,住樓上個d返唔到屋企

男爵府

回覆樓主:

我住過一排 Parkside, 我覺得幾好,天晉2/ 3 有budget既都值得考慮。

男爵府

Savannah 向河景,山景嗰邊超正!我上過我朋友屋企,好開陽,好舒服。

翡翠宮

MerryMe 發表於 22-5-9 21:04
我娘家果邊都係住將軍澳,人口已經超過四十萬,所以平時將隧經常塞車
不過將藍隧道今年通車,應該會好好多 ...

返工返學要經將隧係勁塞車,7點前就好少少,好少塞車,過左7點就塞,所以搭地鐵好D

珍珠宮

ASP2019 發表於 22-5-9 21:57
好似都停咗一段時間
應該唔止一兩日,我放狗必經,見佢成幢黑蚊蚊,我原先幾中意依個盤的

珍珠宮

lovebobo 發表於 22-5-9 22:09
返工返學要經將隧係勁塞車,7點前就好少少,好少塞車,過左7點就塞,所以搭地鐵好D
...
返放工時間只會搭地鐵

首頁

尾頁

跳至