自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

DICSIK 發表於 22-5-9 15:31
OK 鏡已戴到十六歲,視光師話近視應不會顯著加深,提議停戴ok鏡,轉日間戴隱形眼鏡,待十八歲後再考慮做激 ...

我個女帶到14歲就即轉隱型眼鏡。
佢雖然由?8歲開始帶ok鏡,但佢真心唔鍾意帶ok鏡,我都覺得好麻煩,又試過搞好耐都除唔到,都不知幾驚,而且夜晚瞓覺真係唔舒服 ,對手又驚會掂到對眼,其實係好影響睡眠質素

到呀女14歲,佢立馬轉隱型眼鏡,都不知幾舒服,然後呀女講,佢夜晚終於可以瞓得好啦
:-?

大宅

angiehouse 發表於 22-5-9 17:56
我女會用ok鏡戴得幾耐得幾耐,如果轉日間con, 只可戴十幾年否則眼乾,做激光如果太早做又會反彈,好彩亞女 ...

帶咗隱型眼鏡三十幾年,無眼乾喎

公爵府

親子王國15週年勳章

mariyar 發表於 22-5-9 19:53
可唔可以寄過去?
定個邊都有得買架

去冷門國家,怕貴,兼未必有得買,寄又好煩

水晶宮

我仔女已過18歲,仍然堅持戴ok lens

大宅

BBG1 發表於 22-5-9 18:12
女將於16歲去外國讀書,仲諗緊戴到時唔戴ok鏡。ok 鏡要帶多好多浸鏡葯水,好煩。 ...

外國都有嗰啲浸硬式隱型眼鏡藥水,一般藥房都有,無需要香港帶過去。不過ok鏡點都有容易發炎、角膜損傷嘅情況,又要定期 check,反而要唸去到外國讀書,成個生活模式已經唔同,當然帶普通隱型眼鏡嘛!

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

阿女廿二歲仲戴緊,準備遲下做 smile

侯爵府

加菲貓3 發表於 22-5-9 15:47
帶咁多年,之后又激光,咁同吾帶有咩分別?

同感 不過近視ㄧ定冇咁深嘅

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

我女大學畢業都仲戴緊,佢習慣咗覺得ok鏡好方便

大宅

眼科醫生常提醒ok lens主要用途係控制近視加深的速度,而唔係令小朋友唔使帶眼鏡(這個只是附帶的好處)。所以同普通隱形眼鏡的功能是不同的。

子爵府

我個女都帶緊,佢依家都係250度左右,如果佢第日唔戴ok 鏡,要做lasik,但係佢呢個度數好似又唔可以做手術,因為我聽人講要近視深先至可以做,請問係咪真嘅呢?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

咁多小朋友帶 其實幾度或幾歲要開始戴?
放下自在

男爵府

加菲貓3 發表於 22-5-9 15:47
帶咁多年,之后又激光,咁同吾帶有咩分別?

戴ok lens係控制近視,如果唔戴,一路深到超過1000度就做唔到矯視,點會冇分別?
加上ok lens一年一萬蚊,做矯視就二萬蚊左右就唔使再配con,分別好大喎

公爵府

ilovefat 發表於 22-5-10 04:15
戴ok lens係控制近視,如果唔戴,一路深到超過1000度就做唔到矯視,點會冇分別?
加上ok lens一年一萬蚊, ...

我見好多人帶眼鏡都無點加深

大宅

請問戴到20歲以上既仔女,係咪都一樣有keep住每年有返去檢查同換過副新鏡呀?

男爵府

加菲貓3 發表於 22-5-10 07:14

冇加深家長就唔會選擇ok lens俾小朋友啦,貪貴咩

公爵府

ilovefat 發表於 22-5-10 09:16
冇加深家長就唔會選擇ok lens俾小朋友啦,貪貴咩

我意思係話,好多人加到3.4百度都吾會再上,比錢ok鏡既應該係買個保險

男爵府

加菲貓3 發表於 22-5-10 09:21
我意思係話,好多人加到3.4百度都吾會再上,比錢ok鏡既應該係買個保險

我唔知你指嘅好多人係幾多啦,但我識有近視嘅人,都500以上,加上我仔同埋佢嘅同學,喺小學至初中階段,如果冇控制,都係不斷加,唔會3, 400自己停,我仔未戴控制鏡片前,喺小三已經500度

子爵府

加菲貓3 發表於 22-5-10 07:14
發育期嘅近視可以加深得好快,我個女小一時視力仍正常,小二再驗已經一百五十度,之後每年加一百度,加上父母都有深近視,她屬高危一族,我本身七百度近視,覺得好唔方便,唔想她越來越深變弱視,甚至增加視網膜脫落風險,所以選擇ok鏡

男爵府

回覆 Ethan/mama 的帖子

咁你地有無後悔戴OK鏡?之後系未戴普通隱形眼鏡?怕唔怕加深?系未因系硬鏡唔舒服所以訓得唔好?謝謝你先。

男爵府

JNFW 發表於 22-7-24 00:45
回覆 Ethan/mama 的帖子

咁你地有無後悔戴OK鏡?之後系未戴普通隱形眼鏡?怕唔怕加深?系未因系硬鏡唔舒服 ...

我小朋友8.5歲 剛帶左四日 暫時都好滿意 但都會擔心易發炎傷眼 所以我都會mon得緊啲 清潔得足啲

首頁

尾頁

跳至