懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

EstrellaDamm 發表於 22-5-17 19:52
食普通日常食材,唔係咩補身嘢、藥材(當然亦唔好成塊薑放落口食),唔會無端端食到大出血吧。根本湯水、 ...

X2
見啲所謂既月子餐都係好普通既菜、肉、湯
加埋一日2餐最少400起
呢個價錢我寧願叫外賣算
起碼可以揀下食乜野
唔洗日日食啲差唔多既野
我唔需要補咩
上胎食補既野食到我喉嚨痛
今胎有屋企人幫手
佢幫唔到餐餐煮我外賣算
唔會訂果啲月子餐
無興趣

禁止訪問

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

複式洋房

想了解係邊間☺️

別墅

我屋企有工人姐姐,第時會有老爺奶奶幫手湊B,但我都有訂月子餐(嚟緊8月生BB)

我覺得訂唔訂餐,最主要係睇屋企有無人幫手日日去買餸同煮啱嘅嘢比產婦食,事關諗食乜同買餸都係時間,同住屋企人又未必想日日一齊食得咁清淡,同埋工人姐姐都唔知煲乜嘢湯先啱產婦飲(我諗自己生完都唔會有時間教,有時間都用嚟休息喇~),所以月子餐係幫到我嘅

講到價錢方面,貴唔貴就見仁見智,坊間有平嘅亦有貴嘅月子餐,亦可以比少少錢試咗餐先決定訂唔訂。訂月子餐個價錢,我覺得係包埋幫妳諗食乜、買餸、煲湯煮餸、送餐嘅,對我嚟講,如果無請陪月嘅話,訂月子餐係值得嘅~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

CHOWCHOWWW 發表於 22-5-16 19:33
我上年係食月子餐,但真係勁難食,又唔平,平均每日$500但食垃圾。有得再簡我會請鐘點煮。。。
...

你叫左邊間

別墅

Taiko0_0 發表於 22-5-16 13:41
如果有家人/工人幫手煮飯,無陪月情況下,大家會選擇月子餐嗎?

今胎坐月有屋企人幫手,但我照訂月子餐, 又唔使日日諗煮乜嘢 專登出去買餸, 主力照顧bb同自己, 人哋送飯上門

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至