自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

mother904 發表於 22-5-25 09:30
我女最近搵實習,有NGO offer,但冇人工。我以前兩間舊公司請實習生,聽舊同事講又係冇人工。我記得以前多 ...

以我所知現在的實習生是有錢的,我識人在NGO做,每年都請實習生,都有錢收的,不如和你女兒一齊揾多些資料。當然,若她想學野,鍾情某些機構,求人比佢實習又另計

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

浪女 發表於 22-5-25 09:52
Nursing 重要俾錢去實習

學費包咗,要另外比錢?

侯爵府

浪女 發表於 22-5-25 09:57
HA所有醫院

當年最低工資,已經感到好差,HA仲要俾錢 咁要俾幾多錢?

珍珠宮

Fishqqma 發表於 22-5-25 09:38
以前公司有比$的。

我二十五年前做intern 都有人工啦,香港勞工法例搞乜,無最低工資,如果intern 受傷,係唔係唔使保障,原因係the law doesn’t assist volunteers?

水晶宮

naicha 發表於 22-5-25 10:01
NGO先mean, 以前做過印象非常之差

越大公司越度縮, 通常俾3000

差到無倫

公爵府

我個仔去醫院實習,連衫都要自費,醫院個啲唔俾用

翡翠宮

畀面勳章

S_family 發表於 22-5-25 09:46
4月時我見政府好多暑期位,可能遲左,見到有成萬,仲意為香港咁好tim, 我以前係外國intern真係冇錢但有學 ...

感謝呀

佢都有申請政府實習,不過咁荀一定多人爭,不抱希望了
日日是好日

伯爵府

水草 發表於 22-5-25 10:03
當年最低工資,已經感到好差,HA仲要俾錢 咁要俾幾多錢?

以前school training 的,姑娘落order,學生自己做,或師兄/姐帶

而家嗰啲温室小花,好多procedure是要下下睇住做,仲辛苦過自己做

翡翠宮

畀面勳章

phchan 發表於 22-5-25 10:02
以我所知現在的實習生是有錢的,我識人在NGO做,每年都請實習生,都有錢收的,不如和你女兒一齊揾多些資料 ...

我以前做過NGO,當時仲係有錢的,不過問番舊同事,近年已經連車馬費都唔俾了。

佢都搵左好多公司,希望陸續會有offer啦。
日日是好日

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我哋公司都有錢,最低工資(幾乎),但公司名夠響所以競爭依然大
我朋友做second tier firm ,名氣唔夠大,但都想請叻嘅學生,有錢都難請
識人做廉署,有請intern (個名唔叫intern唔記得叫咩),無錢,非常廉潔。朋友話唯有自己淘荷包請小朋友食嘢

翡翠宮

畀面勳章

goodsnooky 發表於 22-5-25 10:06
我二十五年前做intern 都有人工啦,香港勞工法例搞乜,無最低工資,如果intern 受傷,係唔係唔使保障,原 ...

好問題
日日是好日

男爵府

原來我公司俾8000都算係良心顧主

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我女今學期實習都係無錢,佢成日叫窮(因返唔到pt)

翡翠宮

畀面勳章

貓咪達人 發表於 22-5-25 10:11
我個仔去醫院實習,連衫都要自費,醫院個啲唔俾用

HA係咪衰到咁呀,政府咁有錢,真係唔需要對年青人咁mean
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 22-5-25 10:16
我女今學期實習都係無錢,佢成日叫窮(因返唔到pt)

學期實習我當係課程一部份,冇錢可以理解,summer intern我覺得係暑期工,又未必係讀嗰科相關行業,其實唔應該少少錢都唔俾。
日日是好日

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

NGO 請正職都好Mean,我以前經Agent揾工,佢地有份NGO工介紹比我,我見到D人工福利直情覺得去見工浪費時間,請都唔會做,所以拒絕Agent去見工。

王國長老

mother904 發表於 22-5-25 10:17
HA係咪衰到咁呀,政府咁有錢,真係唔需要對年青人咁mean

聽我朋友講(好多年前了當時讀政府護士學校)
實習果年係無錢,但之後會一年出兩年錢
我好記得因為HA有出信解釋果年俾多咗,朋友無一齊交去報稅(因免稅額不變,要交十幾萬稅),俾佢阿媽狂鬧,打嚟喊住同我呻

而家仲係咪咁就唔知了

珍珠宮

goodsnooky 發表於 22-5-25 10:06
我二十五年前做intern 都有人工啦,香港勞工法例搞乜,無最低工資,如果intern 受傷,係唔係唔使保障,原 ...

朋友開律師樓,一個中型,一個細間,佢哋請summer intern, 都有人工呀!雖然低不過我知道就算無人工,都會有人爭住做

子爵府

浪女 發表於 22-5-25 09:52
Nursing 重要俾錢去實習

唔止nursing, 醫護實習都系無錢

王國長老

mother904 發表於 22-5-25 10:20
學期實習我當係課程一部份,冇錢可以理解,summer intern我覺得係暑期工,又未必係讀嗰科相關行業,其實唔 ...

如果summer intern,即自願搵
咁無人工都做,一定有個理由(為reference ,為將來有機會轉perm)
值唔值,揀唔揀,個人決定了 (無原因唔會take offer啦,無人迫佢又唔係必須)

首頁
12345...11

尾頁

跳至