自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Yitungkaneka 發表於 22-6-13 19:32
我個女戴咗OK鏡over 7年,屬於眼睛敏感嘅小朋友,細個嗰陣好難忍住唔捽眼, 去視光師檢查時揭開眼皮會見到 ...

我女都係咁情況,請問咩叫低敏既ok鏡solutions?同埋可以pm你個視光師資料嗎?

琥珀宮

VRbaby 發表於 22-6-13 20:40
我係覺得好矛盾,唔想佢已深近視,如果角膜有乜事既,仲幫唔到佢,同埋身邊到已家都無人戴過
...

我當年也有concern ,所以比仔女戴之前,自己先去配黎戴,親身試過,清楚知道係咩一回事,才放心幫個女配

我覺得風險同戴普通contact lens相若,最緊要做好清潔,留意佢狀況,有唔舒服即停,有需要就睇醫生。Touch wood身邊咁多人(大人細路),未聽過要睇醫生

琥珀宮

VRbaby 發表於 22-6-13 20:43
我女都係咁情況,請問咩叫低敏既ok鏡solutions?同埋可以pm你個視光師資料嗎?
...

佢應該係講ok lens既清潔液

子爵府

木土土 發表於 22-6-13 18:56

4年前唔做,而家過600度先做,真係遲咗。根本果時就應該試, ...

請問有有江醫生全名呀?我怕搵錯

琥珀宮

ttcat 發表於 22-6-13 20:58
請問有有江醫生全名呀?我怕搵錯

江係視光師,不是醫生。ok lens算出名,在太子,一search就有。
好多人不喜歡他,恕不介紹了

子爵府

木土土 發表於 22-6-13 21:02
江係視光師,不是醫生。ok lens算出名,在太子,一search就有。
好多人不喜歡他,恕不介紹了
...

明白,謝謝你先

大宅

木土土 發表於 22-6-13 20:51

我當年也有concern ,所以比仔女戴之前,自己先去配黎戴,親 ...

勁呀你,我又真係無唸過喎,其實我近視仲少過女,真係可以唸唸。咁你已家都有戴?

琥珀宮

VRbaby 發表於 22-6-13 22:07
勁呀你,我又真係無唸過喎,其實我近視仲少過女,真係可以唸唸。咁你已家都有戴?
...

我只係未夠二百度近視,平日慣咗唔帶眼鏡,日日要戴除ok lens 都麻煩,所以陪仔女戴咗半年就無戴了。
但我有成年fd戴咗近十年(代替原本載開普通con ,眼太乾常發炎戴唔到普通con),話好方便,佢兩公婆加兩女一齊戴

大宅

木土土 發表於 22-6-13 22:27
我只係未夠二百度近視,平日慣咗唔帶眼鏡,日日要戴除ok lens 都麻煩,所以陪仔女戴咗半年就無戴了。
但我 ...

係呀,我就係覺得日頭唔使怕戴con眼乾都唔錯,可惜無可能減近視。

大宅

木土土 發表於 22-6-13 22:27
但我 ...

你有無試過戴住副鏡伏係到瞓或郁下副鏡?會唔會好痛? 我啲小朋友有時會伏係到瞓,怕郁左副鏡。。。。

琥珀宮

VRbaby 發表於 22-6-13 22:49
你有無試過戴住副鏡伏係到瞓或郁下副鏡?會唔會好痛? 我啲小朋友有時會伏係到瞓,怕郁左副鏡。。。。
...

應該唔會痛,但唔啱位,咁lens壓唔到眼球,影響控制近視效果,也可能會容易一起身跌咗lens落張床到。

男爵府

VRbaby 發表於 22-6-13 17:48
小朋友現12歲,由7歲125度到現在625,675度近視,用左hoya既鏡片4年,仍每年多50~75。最近滴阿托品有10個 ...

我都係呢個煩惱 小朋友而家8.5歲 200度
佢又係眼敏感鼻敏感 皮膚氣管全部都敏感
我一直唔敢比佢帶ok 鏡就係因為呢個原因
我比佢試帶過 佢都話比較頂眼 不過重點係佢成日率眼 我真係驚傷眼角膜
平時巳經成日率到又紅又腫要眼醫生滴消炎眼藥水
所以而家用dims 同阿托品 希望幫到佢控制住

水晶宮

600度,好似已經效果會冇咁好了。

你太多concerns, 只要注意清潔,冇乜大問題。當年我女得5歲已250度,比佢嚇親幾時到大?所以立即同佢戴ok lens, 到而家19歲了,冇深過。

如果我係你,立即捉佢去試戴ok lens, 你search 荃灣健視,比$600 定$800 可以試戴。

大宅

wcandtt 發表於 22-6-14 08:47
600度,好似已經效果會冇咁好了。

你太多concerns, 只要注意清潔,冇乜大問題。當年我女得5歲已250度,比 ...

你講得啱,太多顧慮,不過已家會試下,首先要再同佢去評估檢查下。你女十幾年都無加度數,真係好好,以前我第一次去搵ok鏡時,以為有機會成年後會減低左原本既度數或變0,已家睇黎,大部分都要一直戴,點都好,謝謝你既意見。

大宅

followgod 發表於 22-6-13 23:29
我都係呢個煩惱 小朋友而家8.5歲 200度
佢又係眼敏感鼻敏感 皮膚氣管全部都敏感
我一直唔敢比佢帶ok 鏡就 ...

我完全明白,可惜我女戴dims加眼藥水都仲有每年加起碼50,咁樣落去我仲擔心,所以我會帶佢再檢查。
你小朋友啱啱戴dims?過左半年就可以再驗下有無增加喇。其實我第二個小朋友,視光師都話有家姐既例子,佢都可以滴埋眼藥水,但我又想睇下就咁dims對佢有無用,可能我咁唸都係唔啱,真係好難決定。

男爵府

VRbaby 發表於 22-6-14 09:21
我完全明白,可惜我女戴dims加眼藥水都仲有每年加起碼50,咁樣落去我仲擔心,所以我會帶佢再檢查。
你小朋 ...

我小朋友本身滴阿托品0.05先
但敏感 睇唔到近野
所以轉滴0.01 但又話功效唔得 所以二月頭加多副dims 而家暫時還可以

大宅

followgod 發表於 22-6-14 11:33
我小朋友本身滴阿托品0.05先
但敏感 睇唔到近野
所以轉滴0.01 但又話功效唔得 所以二月頭加多副dims 而家 ...

我女啱啱5月攞新眼鏡,開頭都話睇近野濛,但轉頭就適應左。本身係dims加早晚滴藥水。

首頁

尾頁

跳至