自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

JoslynPeonies 發表於 22-6-15 10:17
大家覺唔覺得有些人對事件一知半解就入晒政府,林鄭數。(冇話政府一定啱晒)對英國,旅行都未去過,當地報 ...
首先你控制唔到人地點諗..由得佢地啦...
我成日話"控制唔到唔好去諗"..
道不同不相為謀.......

水晶宮

blackberry 發表於 22-6-15 10:35
支持你,如果去x登講呢啲,一定俾人問候媽媽

唔係,應該話五毛,blocked

水晶宮

2024勳章

有幾多人真係可以同時看到一個地方好同唔好的一面呢?
如果一個普通人日日所接收資訊係負面嘅,難免唔受影響,對某個地方、某個人有固定和偏激想法

水晶宮

華妹妹 發表於 22-6-15 11:24
客觀d咁睇,點解d人唔歡喜中國貨,因為以前真係好多單野係好離譜,而d產品用料比人感覺比較劣質。亦有d係 ...

我對中國印象以前係深圳都唔敢去,又話會俾人係厠所 劏咗你個腎出嚟賣畀人, 非常危險 另外有好多黑心食物啲人為咗賺錢不擇手段 可能太多窮人
冇言論自由唔可以講政府衰嘢 阿爺好多嘢都管而家都係
政治黑暗,好多人畀人軟禁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

JoslynPeonies 發表於 22-6-15 10:17
大家覺唔覺得有些人對事件一知半解就入晒政府,林鄭數。(冇話政府一定啱晒)對英國,旅行都未去過,當地報 ...

條路自己揀,我會祝福佢哋過去揾到理想中烏托邽,總之就咪再搞亂香港

子爵府

czl115 發表於 22-6-15 12:03
有幾多人真係可以同時看到一個地方好同唔好的一面呢?
如果一個普通人日日所接收資訊係負面嘅,難免唔受影 ...

對某地方或某種人某種事
有負面甚至偏激既想實屬正常
就好似印度既風化案咁,睇多兩三段有關新聞都會對印度有負面睇法

子爵府

she007 發表於 22-6-15 12:08
我對中國印象以前係深圳都唔敢去,又話會俾人係厠所 劏咗你個腎出嚟賣畀人, 非常危險 另外有好多黑心食物 ...

我以前都聽過。但天下鳥鴉一樣黑。政治去到邊度都係醜惡。Human trafficking 世界各地直到今日都發生緊。 黑心食品亦都係,只係中國俾人放大來講,當然我希望中國有進步⋯⋯多有良心製造,嚴懲黑心只顧金錢利益嘅人。我哋而家喺香港仲可以暢所欲言⋯⋯如果唔係好多Discussion Forums 封鎖左啦。

珍珠宮

兩邊都遇過,一邊係一講中國就嘈,一邊一講外地又彈,太極端都唔係好事,不過好多人就係咁,我都唔會理佢地點諗

水晶宮

JoslynPeonies 發表於 22-6-15 12:35
我以前都聽過。但天下鳥鴉一樣黑。政治去到邊度都係醜惡。Human trafficking 世界各地直到今日都發生緊。 ...

其實我都有諗過例如網上講一些話,一陣俾人話煽動人哋點點點, 跟住畀警察拉, 唔知佢個定義之前就係有啲人因為咁樣而俾人拉。

象牙宮

JoslynPeonies 發表於 22-6-15 11:02
我都相信每個地方都有佢可取之處。但係有人真係一提起中國就來料。冷言冷語。真係百思不得其解。
...

係,每個地方都有好同唔好!呢度都有人盲撐中國喎,下下老尾咁叫美國,聽見英國野就叫人走!

公爵府

牛年勳章

趙元嵩 發表於 22-6-15 10:37
Um............
只發覺敵國其實一早己佈署好浸入教育各層面去"教導"我們的年青人 ...

唔只年青人!
我身邊有啲五、六十歲,都同啲學生講,西方生活水準好高好美好!最窮嘅人都住大屋同埋可以揸車!因為佢哋有民主 !

侯爵府

she007 發表於 22-6-15 12:08
我對中國印象以前係深圳都唔敢去,又話會俾人係厠所 劏咗你個腎出嚟賣畀人, 非常危險 另外有好多黑心食物 ...

而家都係唔講得
始終人口咁多,要管唔係咁易,嚴d都係無可厚非,要比時間進步,但要去到好似西方咁,又真係難d啦,始終根深蒂固,唯有自己規行舉步咪亂講野啦。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

學歷唔高嘅人就會係咁

首頁

尾頁

跳至