自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

333s 發表於 22-6-16 11:57
一旦申請死亡証 。全部 政府資助會自動 cut
政府入老人戶口銀行 : 最好月月取出/ 清數。移到連名/ ...

點會自動?要自動報生果金果d架
放下自在

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Abull 發表於 22-6-16 11:36
原來真是這樣的,謝謝解答

女子圖以假授權書動用亡父消費券 消費券計劃職員報警

https://news.mingpao.com/ins/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20211028/s00001/1635423500034/%E5%A5%B3%E5%AD%90%E5%9C%96%E4%BB%A5%E5%81%87%E6%8E%88%E6%AC%8A%E6%9B%B8%E5%8B%95%E7%94%A8%E4%BA%A1%E7%88%B6%E6%B6%88%E8%B2%BB%E5%88%B8-%E6%B6%88%E8%B2%BB%E5%88%B8%E8%A8%88%E5%8A%83%E8%81%B7%E5%93%A1%E5%A0%B1%E8%AD%A6

伯爵府

8. 若合資格人士在進行登記計劃前去世,其家人可否代為登記並收取消費券?
合資格人士必須就計劃進行登記才能獲發消費券。市民如在登記前去世,將不會獲發消費券,其家人不能在其去世後代為登記及收取消費券。

9. 若合資格人士在成功登記計劃後去世,其家人可否代為收取消費券?已收取的消費券是否需退還?
如合資格人士在成功登記後去世,將不會獲發消費券,其家人亦不能代為收取消費券。如合資格人士在獲發消費券後去世,已收取或使用的消費券無須退還,惟將不會獲發餘下未發放的消費券。若發現合資格人士在獲發消費券前已去世,已發放的消費券會被註銷。

珍珠宮

mom06 發表於 22-6-16 11:47
Yes! 都唔畀後人用消費券去買下壽衣之類物品

咁搞笑,後人唔可以用自己消費券買壽衣咩

公爵府

333s 發表於 22-6-16 11:57
一旦申請死亡証 。全部 政府資助會自動 cut
政府入老人戶口銀行 : 最好月月取出/ 清數。移到連名/ ...

拎咗都要嘔番出嚟架

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Abull 發表於 22-6-16 11:20
是否人一離世,消費券即是沒有得取?

人都走左
其他人唔好用佢錢

因住
不要從別人的嘴裡去認識我

珊瑚宮

yanyan-mummy 發表於 22-6-16 11:44

會收回如果在世時用八達通收未用哂,會收 ...

已經入咗銀行戶口嘅錢唔係當遺產咩??
點可以話取回就取回呀?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

政府呢方面好快手嘅,出咗死亡證,生果金會停,消費券會停,去醫院嘅複診都會停。

子爵府

Fishqqma 發表於 22-6-16 12:13
已經入咗銀行戶口嘅錢唔係當遺產咩??
點可以話取回就取回呀?

#23,第9點

如合資格人士在獲發消費券後去世,已收取或使用的消費券無須退還

無理解錯既話,攞左消費券果刻就等如自己財產,因此無須退還;但未獲發既消費券就等如政府財產

伯爵府

熊熊老婆 發表於 22-6-16 11:54
有朋友的爸爸已移民多年,幾年前離世!他的媽媽曾要求朋友替爸爸申請政府派的錢(一萬蚊),因為香港政府不知道 ...

咁係詐騙,想坐監?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

麟媽媽 發表於 22-6-16 12:13
政府呢方面好快手嘅,出咗死亡證,生果金會停,消費券會停,去醫院嘅複診都會停。
...

係好快

我家長者經歷過
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

虎到金來勳章

cattz288 發表於 22-6-16 12:04
點會自動?要自動報生果金果d架

唔洗報,自動會取消

水晶宮

如果為左 $10000 冒險被人告, 自己衡量下啦!

最後唔好話比人告發又要走去自殺就得啦!

水晶宮

loloma 發表於 22-6-16 12:12
拎咗都要嘔番出嚟架
嘔突, 仲要被人告, 值得嗎?

水晶宮

crt1234 發表於 22-6-16 12:17
#23,第9點
呢個CASE 係可以, 因為已經攞左, 當係財產一部份

珍珠宮

減齡達人勳章

mom06 發表於 22-6-16 11:47
Yes! 都唔畀後人用消費券去買下壽衣之類物品

過身如無錢葬禮,政府有得申請津貼㗎喎,好似大約2萬左右,夠買壽衣

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

政府尼D野就做得好有效率架!其他部門就要學吓啦!

珊瑚宮

crt1234 發表於 22-6-16 12:17
#23,第9點

Exactly

男爵府

Horsebbj 發表於 22-6-16 12:10
8. 若合資格人士在進行登記計劃前去世,其家人可否代為登記並收取消費券?
合資格人士必須就計劃進行登記才 ...

謝謝妳解釋得清楚,我係因為唔知道想問清楚大家,并非貪圖金錢,我會好好keep住她的八達通留為紀念,家人離世後我已經非常傷心,崩潰,都唔知幾時先可以走出呢個困境,就算時間過左幾耐都好,我都會永遠永遠愛錫,記得妳的,至愛家姐。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

Abull 發表於 22-6-16 12:28
謝謝妳解釋得清楚,我係因為唔知道想問清楚大家,并非貪圖金錢,我會好好keep住她的八達通留為紀念,家人 ...
節哀

首頁

尾頁

跳至