自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

人人都有偏食,問題嚴唔嚴重啫。
正如我唔食西芹,我老公唔食雞。
我自己覺得如果唔中意呢樣菜,咪食果樣菜囉,但又唔好乜菜都唔食,有幾樣討厭既野,絕對可接受。做乜要迫佢食。當然有幾十樣討厭就唔得啦。
不過根據我見過既小朋友經驗(以前做幼教),大多係唔中意食肉,好少係唔中意菜,原因係難咬。

珍珠宮

EstrellaDamm 發表於 22-7-6 13:44
係。。。可以好極端。其他家長唔會明。 BB時加固 咩都食。兩歲開始就好煩,超級頑固,軟硬都唔 ...

守得雲開

珍珠宮

BB時,只采用簡單嘅蒸及烚,冇鹽,冇油,所以本身自帶甜味及有口感嘅蔬果,會比肉會更吸引。到小朋友大,開始加入各種調味料,加上不同嘅煮法,煎炸炒焗⋯⋯肉類只會越來越吸引。

我自己嘅做法係將食菜變成「任務」,由細開始養成習慣,每餐一定最少要一個青菜,覺得某啲菜唔好味可以提出,可以唔再買或改變煮法,但當前這餐一樣要食曬。因為「食曬啲菜」已經係一種習慣,所以吾會覺得被迫而吾開心。

珍珠宮

小菜豆 發表於 22-7-6 10:11
小學更加唔食菜, 聽小學老師講, 見好多學生LUNCH只有白飯係食曬

小學生飯盒啲菜係0吸引,永遠係白烚椰菜/大白菜+粟米/紅蘿蔔粒

男爵府

spikenard 發表於 22-7-6 12:47
我隻bb時咩都食,大大吓肉又唔食,菜又唔食

同我囡一樣,
只係食飯同麵

水晶宮

kavenzou 發表於 22-7-7 01:37
小學生飯盒啲菜係0吸引,永遠係白烚椰菜/大白菜+粟米/紅蘿蔔粒

我b學校的食盒超難食,連我都食唔落口,d扁食細路更加唔食

侯爵府

2024年龍年勳章

kavenzou 發表於 22-7-7 01:37

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

spikenard 發表於 22-7-6 12:47
我隻bb時咩都食,大大吓肉又唔食,菜又唔食

有得揀咪吾食
個問題係…屋企煮嘜都要食
什麼食物都要試
吾中意都要食小小
可以吾喜歡丶但吾可以完全一啲都吾食

灌輸飲食習慣丶我兩仔從來吾會揀食

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

ckmammy 發表於 22-7-6 10:10
好多小朋友都食菜,不過我嗰個唔食。 到而家十幾歲都唔肯食, 但係肯飲蔬果汁
...
飲汁吾好,無纖維吸收。 煮下瓜,好多都甜。 西蘭花,生菜,呢 d應該易接受。 逐 d 迫下食都要。多菜少肉都要養成習慣。

水晶宮

maymay220hk 發表於 22-7-7 07:39
有得揀咪吾食
個問題係…屋企煮嘜都要食
什麼食物都要試

你講的野我有做,佢真係唔食可以點,食到嘔可以點,我由佢bb時咩都煮,只係大大吓點駡都唔肯食,我本身唔點有零食比佢,屋企唔買,你餓佢,佢1樣唔食。

有d野我明,但好多時唔係你控制到

首頁

尾頁

跳至