自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小艾美 發表於 22-7-9 13:11
其實我好鐘意食,但唔食得。一食完就會好似尿道炎咁,好痛不停好急,真係行都行唔到。知道食鹼水加醋可中和 ...

係鹼水麵,我記得細個睇過醫生,醫生係咁講。
講咗會出賣我年紀,以前細個食東東雲吞麵次次都中,食雅香園冇事。

現在食沾仔記/麥奀都冇事

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

笫一次聽咋, 增長見識了

不過生完體質不同係真嘅, 我未生之前係唔食得海鮮的(出疹), 生完后, 食几多都無問題
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

伯爵府

回覆樓主:

我都係第一次聽

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

第一次聽
唯有食少樣食物
尿道炎好辛苦的

子爵府

長知識。以前未聽過會咁

伯爵府

回覆樓主:

第一次聽食雲吞麵會急到賴尿

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

Locherry1215 發表於 22-7-9 13:44
我是。鹼水麵個胃會痛,知道嘔左會舒服d, 但嘔又好辛苦~
真係唔常食,一食就會痛~怕怕~
...

原來同我情況一樣。我以為只是自己才有這樣反應。

男爵府

第一次聽咋

男爵府

其實我好鐘意食,但唔食得。一食完就會好似尿道炎咁,好痛不停好急,真係行都行唔到。知道食鹼水加醋可中和 ...

我,次次出事
穎穎係2006年3月5日入侵咗屋企喇! :-)

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我第一次聽咋,原來咁多人唔食得鹼水

伯爵府

我都係第一次聽

子爵府

試下飲呢隻,唔駛溝水
attach1/tmp/phpVgmClw

珍珠宮

BK Milk勳章

食河粉係咪會冇事?如果係,改食河粉

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

以前有位bk媽講過,當時係第一次知道呢樣野!我唔食鹼水麵(接受唔到陣味),所以唔知有冇事發生!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

轉食淨雲吞

子爵府

回覆樓主:

我媽咪係!要落醋中和啲鹼水!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我都係食鹼水麵出事,當初唔知一年總有兩次復發,後來知道係鹼水出事,之後少食已好多年無復發了,所以出街一係食河粉一係食米粉。

子爵府

我本身唔鍾意食鹼水麵、可能細細個以為番皂水整,河粉以為係豬糕豬油整,好驚驚

侯爵府

有啲店係好有 heart, 我好多年前睇電視講的, 果陣訪問一間叫 "七喜" 的麵店 (唔使搵, 當年果間冇左了), 佢地啲麵送來之後, 會放十幾個鐘, 等啲鹼水揮發左先煮。我冇敏感但極怕鹼水味, 就係食過七喜啲麵, 好有驚喜, 後來睇左佢個訪問先知點解。

你可以試下樓上有 JM 講的沾仔記, 麥奀 (麥兆記), 佢地啲麵都好似七喜, 冇乜鹼水味, 第一次試少少先。

另外, 唔使倒到成碗麵紅晒, 食完麵直情斟兩大匙醋, 飲湯咁飲左佢, 睇下有冇用。以前的永華麵家, 枱面有一大樽酸蘿蔔任食, 相信都係有中和鹼水的作用, 但佢地啲竹升麵本身都係冇乜鹼水味, 衣家呢啲店真係買少見少。

首頁

尾頁

跳至