自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

最驚係有堆到時俾人揸乾晒,無利用價值拎唔到居留要返黎,就申請公屋綜援,咁咪即係間接用香港政府啲錢幫英國埋單 . 我身邊一大堆 30 歲咁上下嘅後生仔女,揸住嗰二三十萬過去,真係唔知捱得幾耐

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

janice_cat 發表於 22-7-12 08:07
最緊要買到牛油就得啦

1kg, 我食十年都年唔晒

子爵府

櫺囹桼 發表於 22-7-12 07:12
英國國家統計局公佈,5月通脹率升至9.1%,創40年新高。物價高漲,引發多個行業不滿現有薪資,造成罷工潮席 ...

嘩,好跨張,雖然都知佢哋無乜儲蓄習慣,但80%人户口存款不足500英磅,有真難以置信 !

侯爵府

rebeccalin 發表於 22-7-12 07:27
佢地好多人冇儲蓄習慣,所以一旦出現變故就連應急的錢都冇。政府財政可能都係冇積穀防饑,唔氹班人轉移資 ...

咁大鑊

公爵府

2024年龍年勳章

英國國家統計局公佈,5月通脹率升至9.1%,創40年新高。物價高漲,引發多個行業不滿現有薪資,造成罷工潮席 ...

BNOer 仲以為英國政府好照顧佢哋~

翡翠宮

janice_cat 發表於 22-7-12 08:07
最緊要買到牛油就得啦

仲有Viennetta雪糕減價後只賣1.25英鎊( HKD11.8)... 比香港70元平好多, 冇錢都可食雪糕飽
attach0/tmp/phpb855fr

象牙宮

可吸大量資金。
香港多有錢人。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

櫺囹桼 發表於 22-7-12 08:37
仲有Viennetta雪糕減價後只賣1.25英鎊( HKD11.8)... 比香港70元平好多, 冇錢都可食雪糕飽

...

其實不應跟香港比,香港是全球十大經濟城市,香港物品價格一定比很多地方高。

我想,食物是民生用品,應該跟當地消費物貴作比較就可以了,因為影響的是當地人,合理嗎?

但英國政府告訴你,通脹 9.1%,相信大部分市民都應該吃不消。

公爵府

2024勳章

BNOer賣樓過去個個有幾百萬, 變左肥羊

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

sunnymama2 發表於 22-7-12 07:55
YC: 理得佢銀行存款幾多,英國牛油平過香港的就得啦

有牛油、特價菜/肉得天下
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

bbyou 發表於 22-7-12 07:26
鄧他們辛苦,
降工資,
降社會地位,

幾好呀
英國咁多窮人,攞住幾百萬過英國,即刻變有錢人,分分鐘有錢過2000萬人

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

lawiskcyu 發表於 22-7-12 08:45
其實不應跟香港比,香港是全球十大經濟城市,香港物品價格一定比很多地方高。

我想,食物是民生用品,應 ...

香港係低稅制,資金喺市民手上,所以好多有錢嘅人鍾意將資金放香港。一方面貧富懸殊,一方面整體上好有錢。基層/低收入一樣生活困難。

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

有幾奇、美國民調有超過六成美國人手頭連一千元都没有、要借錢才拿得出一千元、同英國佬真係難兄難弟

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

櫺囹桼 發表於 22-7-12 08:37

...

食咁多雪糕,淨間食到三高就死

男爵府

假新聞

子爵府

Lopopo 發表於 22-7-12 08:53
幾好呀
英國咁多窮人,攞住幾百萬過英國,即刻變有錢人,分分鐘有錢過2000萬人

好快依班富豪唔再post特價肉/奶/雪糕去揶揄我哋架喇,要唔貴唔買添, 升呢做吖嘛

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

esmehouse 發表於 22-7-12 08:50
有牛油、特價菜/肉得天下

係呀,即使英國大裁員,減人工,高稅率,香港呢邊失业率低,加人工,低稅率,都係英國win

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

fayefa 發表於 22-7-12 09:07
好快依班富豪唔再post特價肉/奶/雪糕去揶揄我哋架喇,要唔貴唔買添, 升呢做吖嘛
...

點解你覺得人地嘅 post 揶揄緊你?

珍珠宮

回覆樓主:

所以在2年前我同人講要移民就唔好選擇英國,但是有人覺得係我眼紅佢哋有得去英國。

珍珠宮

Lopopo 發表於 22-7-12 08:53
幾好呀

但是遲早自己都會愈來愈無錢

首頁

尾頁

跳至