自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Heathcliff 發表於 22-7-16 00:40
可睇吓呢度:

https://s100.hk/tc/topics/Health-and-care/Taking-care-of-a-mentally-incapacitated-per ...

Cap 136 下精神上無行為能力之定義,是
(a) mental disorder, or
(b) mental handicap

手腳肌肉不能正常運用但神智清醒之中風人士,可以被視為 mentally incapacitated 嗎

大宅

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

waterlilymonet 發表於 22-7-16 00:51
Cap 136 下精神上無行為能力之定義,是
(a) mental disorder, or
(b) mental handicap

當事人唔只係手腳唔郁得,係講唔到嘢喎。其實要證明一個人精神上無行為能力,要兩個醫生證明。不如直接問醫生佢肯唔肯證明會好啲

侯爵府

patpat234 發表於 22-7-15 18:36
問題係到戶啲錢都攞唔返出來,因為係到病人戶口。

唔係, 到時錢係會去到家人的戶口的. 老人家無自理能力, 錢唔會入佢戶口.

公爵府

2023年兔年勳章

波子 發表於 22-7-15 14:40
試下搵區議員幫手

依家嘅區議員唔搞呢啲嘢,又唔係五大掃求。

男爵府

patpat234 發表於 22-7-15 14:11
朋友屋企人因為中風入左醫院,右邊身唔郁得,講唔到野。
依家想係銀行戶口攞返啲錢出來交護老院,出院費用 ...

聽聞係要政府醫生評估寫紙確定,再向唔知邊個部門申請做監護人,每月只限提取有限度既金額去應付患者生活需要。
叫你朋友問醫院社工

珍珠宮

回覆樓主:

右邊唔郁得,咁左邊手指郁得嗎,如可以,可以俾部手機/計數機佢試下督個密碼嗎?

我爸爸走前幾年去過銀行做授權書,授權我動用佢戶口,可以問下銀行職員肯唔肯去護理院一次攪呢份嘢?的出的入?雖然未必肯,但問下無壞

別墅

回覆樓主:

銀行多唔多錢?提款卡每日可攞2萬。提款卡通密碼通常係6個号碼,你寫1-10個号碼比佢指出提款卡密碼嗰6個号碼。然後每日幫佢攞出嚟。政府申請資助唔知係唔係存款唔可以多過5萬蚊,你問問老人院啲經理,佢哋識教你點做

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

唔該晒大家,資料好有用,我會轉告朋友。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

首頁

尾頁

跳至