自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

依然係 發表於 22-7-23 22:47
2 既然收購,就咪咁老土,人地2房東都掉左錢落去裝修,賠償比人都應該,就算識點樣解約都唔會教你,因為非 ...

基本上,套房內的裝修已完成,現狀況出租是無問題,但估計二房東想令套房有增值, 會自己再加添些裝潢,以求收取更高的租金。

所以,問題中是問,「怎樣賠償」二房東。

別墅

ApplePad 發表於 22-7-23 23:27
有無識人用過這種一條龍服務?經驗如何?

如果這種服務有跟進有交帶,搵客又積極,都可以是一個合適的選 ...

老實講,若果你層樓唔係唐樓,租比國內學生做學生宿舍仲好做

我做租務管理,都開始唔租比香港人,租比來港讀書既外地學生,仲冇咁煩,交租準時,係要包埋寬頻比佢地既啫

別墅

ApplePad 發表於 22-7-23 23:38
基本上,套房內的裝修已完成,現狀況出租是無問題,但估計二房東想令套房有增值, 會自己再加添些裝潢,以 ...

睇你市建收定私人發展商囉

市建收咪扣你1/3比2房東 2房東點賠比租客唔關你事

發展商收,好狗賊,坤你簽既係收購協議,比個細訂你,收唔成你要嘔返出黎,真係成事你份約都睇怕真完啦

別墅

依然係 發表於 22-7-23 23:37
最麻煩係個可加可減機制,因為強制,而且係水電收費呢方面亦都好麻煩,唔可以收超過賬單,係計數方面亦都係 ...

平市價幾成,甚至乎只是市價的一半出租俾二房東,就已經預咗了。但問題是沒有時間處理的租客事務,佢又無相熟的地產代理可以代勞。

別墅

ApplePad 發表於 22-7-23 23:48
平市價幾成,甚至乎只是市價的一半出租俾二房東,就已經預咗了。但問題是沒有時間處理的租客事務,佢又無 ...

其實我最想講既係,咁既環境其實幾難搵2房東,因為條劏房租管幾辣下

租務問題相反唔係問題,有租務管理公司

別墅

依然係 發表於 22-7-23 23:43
睇你市建收定私人發展商囉

市建收咪扣你1/3比2房東 2房東點賠比租客唔關你事

私人發展商洽購,一般都要幾年,才成事。
真有可能到時租約差不多已完了。

這都是為萬一剛續簽新租約後,出現洽購成功的可能性做後備,準備就這種情況下,需要如何向二房東作出賠償。

別墅

依然係 發表於 22-7-23 23:40
老實講,若果你層樓唔係唐樓,租比國內學生做學生宿舍仲好做

我做租務管理,都開始唔租比香港人,租比來 ...

租俾內地學生,還可以提早收足一年的租金,但一般來講,他們是會選擇數人合組新樓的一個單位,即使每人付出的金額與租套房差不多(或付出比套房更高的租金,都仍然選擇新樓)。

別墅

依然係 發表於 22-7-23 23:51
其實我最想講既係,咁既環境其實幾難搵2房東,因為條劏房租管幾辣下

租務問題相反唔係問題,有租務管理公 ...

租務管理公司,收費貴嗎?

別墅

ApplePad 發表於 22-7-24 00:28
租務管理公司,收費貴嗎?

你預租金3-5%

別墅

ApplePad 發表於 22-7-24 00:06
租俾內地學生,還可以提早收足一年的租金,但一般來講,他們是會選擇數人合組新樓的一個單位,即使每人付 ...

相見好,同住難,亦都有學生揀自己一個住套房既,我租唔少,特別係港漂家執左之後

別墅

依然係 發表於 22-7-24 00:40
相見好,同住難,亦都有學生揀自己一個住套房既,我租唔少,特別係港漂家執左之後
...

不過,有關單位是唐樓,好難吸引內地學生租住。
(雖然地點都是交通方便,市區位置)

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

ApplePad 發表於 22-7-23 20:08
想幫朋友問一個租務問題。
朋友(業主)想找人(二房東)承包唐樓分租套房出去給第三者(房客)。

好大機會對方會用來做劏房,我朋友都曾經租用大唐樓單位間咗做劏房,講緊都差不多廿年前,我朋友已經好有品只係一劏五間

別墅

Anpanmama 發表於 22-7-24 01:03
好大機會對方會用來做劏房,我朋友都曾經租用大唐樓單位間咗做劏房,講緊都差不多廿年前,我朋友已經好有 ...

現在的室內間隔,已經是套房,並附有基本配套。

(但不知二房東會否拆了原有裝修,重新規劃間隔,再間多間房出來。又或者,簡直單一點,在原有的裝修上再加些裝修設計,慕求可以提高出租的金額。)

侯爵府

ApplePad 發表於 22-7-23 20:08
想幫朋友問一個租務問題。
朋友(業主)想找人(二房東)承包唐樓分租套房出去給第三者(房客)。

我識人做2房東,如果冇入則,現在政府取態不同,比較危險

侯爵府

ApplePad 發表於 22-7-23 23:53
私人發展商洽購,一般都要幾年,才成事。
真有可能到時租約差不多已完了。

不用賠

別墅

ifcsir 發表於 22-7-24 04:17

我識人做2房東,如果冇入則,現在政府取態不同,比較危險

據知,雖然沒有申請入則,但該住宅單位在完成裝修間隔套房後,已有屋宇署人員上門視察過及進行量呎,(已經有很多年了,一直都沒有表示有問題),署方亦已記錄了住宅的間隔改動。

別墅

ifcsir 發表於 22-7-24 04:18
不用賠

如果當期時業主與二房東的租約已差不多完了,可能未必需要向二房東作補償;但如果到時租約還有頗長的時間才完租約,恐怕不可以不作賠償作為解約條件。(這種租約一簽可能最少要5年。)

子爵府

ApplePad 發表於 22-7-23 20:48
希望大家幫忙,給予寶貴意見。

香港可以咁樣租上租咩?
你叫朋友出錢裝好晒劏房,然後叫地產出租,再比錢地產叫佢幫手每月收租個d,不過可能細地產鋪先肯,大個d就唔肯定

別墅

sisilee321 發表於 22-7-25 09:01
香港可以咁樣租上租咩?
你叫朋友出錢裝好晒劏房,然後叫地產出租,再比錢地產叫佢幫手每月收租個d,不過可 ...

香港容許二房東的。

如果有信得過的地產代理,交俾地產代理幫手搵租客,兼每月負責收租及維修等事務,這個安排估計都應該係幾好的選項,但佢就係無相熟的地產代理做套房租務。

別墅

ApplePad 發表於 22-7-25 20:39
香港容許二房東的。

如果有信得過的地產代理,交俾地產代理幫手搵租客,兼每月負責收租及維修等事務,這 ...

其實只要改動下,用iot技術去管理租務,唔會太煩

而家最主要係水電計法麻煩,唔可以死數set價,所有房所收總數唔可以超過水電費單,否則就可以比人告,睇下面既新聞就知

黎緊肯定會多呢d糾紛,但iot其實做到網上實時或搵返當月幾號所用水電度數

不過改裝就肯定要洗錢換錶囉

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220724/mobile/bkn-20220724123613952-0724_00822_001.html

首頁

尾頁

跳至