自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

2歲的真是很難有抗體媽媽就算打咗針都可能已經斷奶冇母乳比小朋友。反而有幾個月大bb的媽媽可能懷孕時已打或者bb出世後比母乳小孩,咁bb都有啲抗體頂住先。

子爵府

kuhs 發表於 22-8-2 08:33
之前又話3歲以下免疫系統未成熟 為左谷針,乜都做得出
咪係, 其實唔係介意打唔打針, 亦無質疑過枝針有冇效, 但係政府成日轉口風, 比人感覺好唔專業, 明明枝針係一樣, 但一時老人家唔打得, 一時小朋友唔打得, 轉頭12歲就要打, 連老人家都要打........今次連BB都唔放過......究竟有冇臨床實驗證明BB係打得? 唔係佢一句話要打就打架, 成人去打都有風險, 更何況小朋友?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

有個死左,咪做野囉
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ddkaka 發表於 22-8-2 09:08
冇錯最緊要有得揀,22個月bb中咗過身嗰個bb媽咪,如果反轉頭比佢揀我相信佢會揀同佢bb打疫苗
...

佢一家都有打,係妹妹無得打,咁就走左

放下自在

珍珠宮

愛美的媽媽 發表於 22-8-2 09:32
咪係, 其實唔係介意打唔打針, 亦無質疑過枝針有冇效, 但係政府成日轉口風, 比人感覺好唔專業, 明明枝針係一 ...

科興外國都有打6個月嘅,孕婦都有打

南非、智利等數個國家,有就六個月大至三歲幼童接種科興疫苗展開研究,並有初步免疫調節數據,可有效預防重症及死亡

https://www.singtaousa.com/2022-06-21/%e6%b8%af%e7%a0%94%e5%8d%8a%e6%ad%b2%e8%87%b33%e6%ad%b2%e7%ab%a5%e6%8e%a5%e7%a8%ae%e7%a7%91%e8%88%88%e6%95%b8%e6%93%9a/4134170

珍珠宮

cattz288 發表於 22-8-2 09:34
有個死左,咪做野囉

其實好驚啲專家阻撓,尋日睇到話要申請輝瑞兒童版,又話要等藥廠申請,咁如果佢哋又唔申請咁點,係咪又要好似3-11咁「等埋」輝瑞搞到科興遲咗開打?再之前有又個專家話輝瑞已經FDA批准,所以希望科興提供多啲數據云云.....

象牙宮

daijuju 發表於 22-8-2 09:41
其實好驚啲專家阻撓,尋日睇到話要申請輝瑞兒童版,又話要等藥廠申請,咁如果佢哋又唔申請咁點,係咪又要 ...

之前話葯廠唔so佢地,所以先搞到要自己溝葯,唉!十分一好難溝,希望唔好阻撓想打針既b, 聽到兩三歲要入icu真係好心痛
放下自在

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

等多d數據先
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

cattz288 發表於 22-8-2 09:35
佢一家都有打,係妹妹無得打,咁就走左

我都係一家都有打,妹妹又係兩歲冇得,好擔心

子爵府

重點係科興官方或國家藥監局有冇認可比bb打

珍珠宮

cattz288 發表於 22-8-2 09:56
之前話葯廠唔so佢地,所以先搞到要自己溝葯,唉!十分一好難溝,希望唔好阻撓想打針既b, 聽到兩三歲要入ic ...

佢地咪慢慢申請輝瑞兒童針囉!科興幼兒就係打成人針嘅,唔使溝唔使買,開咗先比我呢啲想打嘅家長有得去打,啲專家都係驚啲人科興開先的話啲人唔揀輝瑞咋嗎!12-17&3-11已經領教過佢哋啲手段啦!我自己就唔擔心,我懷孕時都打咗第3針科興,最驚係bb冇抗體!但我仲有個2歲幾,最擔心係佢!

珍珠宮

gallygally 發表於 22-8-2 08:49
國產, 成份存疑

喺得香港廣泛使用嘅疫苗,成份唔會存疑嘅

象牙宮

daijuju 發表於 22-8-2 10:06
佢地咪慢慢申請輝瑞兒童針囉!科興幼兒就係打成人針嘅,唔使溝唔使買,開咗先比我呢啲想打嘅家長有得去打 ...

係囉!見到新聞真係一單都嫌多
放下自在

子爵府

yeemeif 發表於 22-8-2 10:15
喺得香港廣泛使用嘅疫苗,成份唔會存疑嘅

真係睇家長接受與否。 呢代bb好慘, 出街又驚, 一出世又要戴口罩, 枝針咁新, 打又驚有心机炎, 太細又唔識講, 國產針又唔夠信心, 唔打又驚。做家長一定好擔心。

珍珠宮

佢地咪慢慢申請輝瑞兒童針囉!科興幼兒就係打成人針嘅,唔使溝唔使買,開咗先比我呢啲想打嘅家長有得去打 ...

就係!好心班專家做番個人,吾好為 sell伏件 die, 罔顧幼兒人命,內地幼兒都好多打左。香港一個已死,又一個入左 icu, 仲有染過既兒童有幾十個有後遺症,做父母好擔心。開放俾幼兒打,起碼父母可以選擇打吾打。希望劉教授可為幼兒爭取到開放科興先。

珍珠宮

nancy29 發表於 22-8-2 10:01
我都係一家都有打,妹妹又係兩歲冇得,好擔心

我細仔2歲又係 都係好擔心

琥珀宮

russia_2018_wc 發表於 22-8-2 00:27
聯合科學委員會終於有決定

因為死左人嘛

已刪除用户

回覆樓主:

琥珀宮

因為專家驚個個幼兒去打科興,原來真係有效果又冇事,以後搵鬼打復咩
咁未唔付合代言人身分囉

珍珠宮

mandy952 發表於 22-8-2 10:22
因為專家驚個個幼兒去打科興,原來真係有效果又冇事,以後搵鬼打復咩
咁未唔付合代言人身分囉
...

大把人揀輝瑞啦!各有市場姐!收佣想賺到盡果啲,等天收!

首頁
12345...9

尾頁

跳至