自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

回覆 Jane1983 的帖子

都明既,輸左會覺得好可惜。一係你自己都搵d興趣長期學下,參加下比賽,唔好眼中只有小朋友,你睇下咁會唔會好d。

男爵府

BB防敏心得分享勳章

所有遊戲都有贏有輸,唔係贏就輸,每次都係你贏晒,咁唔洗玩啦,個結果都定咗,咁樣有意思咩?試問有邊個人會成世順風順水,無試過失敗?輸又如何?我覺得輸都幾好,都係一個學習的過程,比小朋友知道,努力唔一定成功,仲有其他因素會影響結果,而最重要係俾每機會佢學識輸。呢代的小朋友好多都淨係識贏,輸一次就覺得世界未日咁,接受唔到自己失敗,咁樣好咩?將來出來社會,遇到唔順心的事,佢又點算?
樓主,你首先要調整下自己心態,你就係小朋友的一面鏡,你的態度佢係知道的,你自己都接受唔到,佢又點會接受到?自己問下自己,點解接受唔到先?

公爵府

Jane1983 發表於 22-8-26 22:03
我太在乎呢樣嘢好一段時間,佢輸波,我會好唔開心,當晚會訓唔着。

可以點做,令自己輕鬆d? ...

唔識點安慰你
或者試過搵其他野忙
分散注意力
做運動,做到累了
一覺訓天光

加油加油

Jane1983    發表於 22-8-26 23:15

珍珠宮

調整下自己期望

子爵府

Jane1983 發表於 22-8-26 22:59
我慘d,我老公都好在乎,佢當然唔會失眠,但佢會批評。我仲要疏導佢情緒,唔想佢影響小朋友。
...

我反而擔心你小朋友
希望你們別影響他,否則好影響他成長
不如見下專業輔導員
學習調整心態
你們給孩子的壓力太大了

子爵府

我太在乎呢樣嘢好一段時間,佢輸波,我會好唔開心,當晚會訓唔着。

我仔小學時係校隊,學校仲要係經常攞獎的男校,有次比賽輸了,回校時見到負責老師,傾開問老師有沒有失望,校長有沒有詐型等等,老師就答「比賽不一定贏,但輸都可以學到好多野,最重要是過程中的得著」,那時我才發現好多時最chur嘅係家長!自此之後當我仔再比賽時,我都係同佢講盡全力,修正上次的失誤,好好比賽!佢嘅失準我就當成睇戲果啲蝦碌片段,笑下就算!樓主,relax ,你太入戲喇!交番個波比個仔啦!

水晶宮

謝謝大家。

子爵府

你小朋友幾大?係咪好少參加比賽?

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

人生就係有輸有贏。

珍珠宮

Jane1983 發表於 22-8-26 22:32
回覆 三國1 的帖子

係好辛苦,所以上來講吓,聽吓意見。

你睇下醫生好喎

子爵府

回覆樓主:

小朋友咪當磨練,冇人一世都贏,輸得起係好重要

伯爵府

世事無常 發表於 22-8-26 22:33
我覺得個仔輸先好,人生一定有贏有輸,有起有跌,我唔想阿仔太順利,佢小一朗誦比賽輸咗唔開心,係條街度 ...

你講得好啱,小朋友太順利唔一定係好事。
真人真事一則。
親友的小孩對音樂有天份,親友亦落重本栽培,小學已經儲滿一屋獎杯獎牌,在校亦是風頸躉。。。。
可惜,上到中學(超級神校),發現人外有人,天外有天,有特異功能嘅神人比比皆是,小朋友上到中一成績追唔上不特止,唯一嘅成就感都無埋,結果係以後都唔再接觸音樂,表示討厭

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主:

會唔會有睇比賽反而好啲?
見到其他小朋友真係技高一籌,或者知道人地真係付出好多勁操勁練,會唔會就輸得心服口服減低hard feeling?

每個比賽我如果有份睇,我會教個女欣賞對手做得好既地方,然後汲收黎提升自己技術,就算做唔到咁叻,都學識「識英雄重英雄」。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

邊種球賽?如果一 team 人個d,輸贏就唔係個人控制到!索性唔好去睇!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

蕃薯仔媽媽 發表於 22-8-26 23:57
真人真事一則。
親友的小孩對音樂有天份,親友亦落重本栽培,小 ...
捧得太高,跌得越痛
凡事平常心就可以
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

大宅

回覆樓主:

今日的輸就係為之後嘅贏做準備, 雖然可能要等好耐 利申:我都等緊!

伯爵府

Jane1983 發表於 22-8-26 22:26
回覆 showman 的帖子

是大賽,但亦是一年幾次果種。

理解的,因為有付出,自然希望有收鑊。希望你可以快些渡過唔開心,加油。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

唔好要佢參加比賽囉。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

蕃薯仔媽媽 發表於 22-8-26 23:57
真人真事一則。
親友的小孩對音樂有天份,親友亦落重本栽培,小 ...

有少少似我小朋友,唔係興趣班,人要經歷失敗,俾人批評下絕對係好事。

首頁
12345...9

尾頁

跳至