自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

大宅

回覆 bonbonlush 的帖子

首先我係香港人,亦都喺度做生意同而家住喺呢度。我只係啲客係大陸人。
我個小朋友都有上好多唔同興趣班,而STEM係有朋友嘅小朋友上過。咁我見我呢個屋苑場冇呢樣嘢所以探討吓啫。

男爵府

Jasmine-4711 發表於 22-9-16 21:09
疫情同經濟發展好難預測,

中英數係必考科, 上手尚且要執笠, 仲俾埋教育牌你, 你都唔敢接手啦

你分析得幾好!換個角度睇,係今時今日經濟差嘅環境下,有財力嘅家長就更加可以訓練到小朋友絕對贏在起跑線,因為普通家長覺得貴⋯⋯如果師資夠勁,唔排除樓主可以搵到呢批客囉。開呢一科興趣班,set 呢個價,樓主嘅目標客群好清晰

男爵府

下!Stem要甘貴?我見識少吧

大宅

回覆 opclk99 的帖子

其實你睇吓出面啲STEM課程就知$400-600係好CHEAP.
而喺出面當然唔多人上,呢個係up market , 唔係同一個普通補習市場。

大宅

回覆 RoseRosa 的帖子

係。我係有啲biz acumen 嘅人,但當然唔代表一定賺到錢。
呢度重好多人講我唔會比咁嘅錢啲小朋友上咁嘅堂係佢哋嘅消費模式,我唔係target佢哋呢啲客戶。相反,做生意最忌自high, 即我鍾意嘅嘢未必係呢個社會會接受,即未必有市場。我小朋友都冇上STEM, 佢有上其他課程但唔代表我會覺得佢上緊嘅課程係值得投資嘅生意。

珍珠宮

Hehehahayeah 發表於 22-9-16 21:46

其實你睇吓出面啲STEM課程就知$400-600係好CHEAP.

咁完成後獲得乜嘢?

邊間學校會睇?

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

Hehehahayeah 發表於 22-9-16 21:50

係。我係有啲biz acumen 嘅人,但當然唔代表一定賺到錢。

有資源其實可以試吓,有錢人唔想你收得平,只想你收得貴兼教得好,門檻高,令佢小朋友可以跑嬴人哋成條街

伯爵府

Hehehahayeah 發表於 22-9-16 20:30
小女不才,但有啲運,自己開公司,生意都唔錯,公司一開就賺錢,做咗2兩年,唔使交租冇請人 (疫情大陸人落 ...

呢幾年啲家長除咗主流科目及主要興趣班會繼續上,其他的可能會變得謹慎。
建議去睇下大型屋苑如康怡大樓,和富呢啲睇吓教育中心人流甚至問吓資料。
同埋師資最令人頭痛,就算有好老師,又怎樣可以令佢做得長久。一走就翹起你。真係成本大但利潤未必可觀,除非你有能有力自己做埋老師。

珍珠宮

2024年龍年勳章

其實樓主唔係target我哋bk媽媽呢類客,好難可以響呢度問到意見吧

應該去啲有更好財力的家庭/家長群度問

我都係寧願比錢補中英數,再有閒錢會學埋視藝音樂,都唔會用幾百蚊上STEM的家長
希望每天開心渡過 ;-)

侯爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

成本太貴, 博唔過
隨時一鋪清袋

珍珠宮

回覆樓主:

樓主即然咁熟行頭,講到咁有信心,連運都有,唔駛猶豫啦!坐言起行!

大宅

我之前喺呢個屋苑 “撞” 到兩婆孫,個孫囡先啱啱兩歲個呀婆話佢喺會所係搵教練一對一教游水……
我嘅目標係呢啲有錢又捨得洗嘅人,唔係話學 STEM 乜咁貴㗎嗰啲人。而學中英數必修科個市場已經比人做爛晒,同我唔係教嗰個更家冇競爭力。

問題就係我好難COVER租金同請老師支出,咁你覺得我要同業主傾吓,等個市再差啲,定係有咩平啲START UP COSTS? 謝謝妳。

男爵府

Hehehahayeah 發表於 22-9-16 21:50

$400-600/堂上stem 對中上流社會來說不貴, 但要睇下係邊到上, 係咪打得入中上流市場, 係咪有質素, 係咪全英文教學等。
認識一些住上跑馬地,陽明山莊,淺水灣的家長, 仔女學phonics $680/堂group class, stem class $500+ . 佢地已經有外國passport,讀國際學校/spcc/ 赤堤, 真的花得起錢。不過唔會去商場上興趣班、會車去cwb,中環商廈上。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

好,有眼光,你做啦!一定可以做得勁過現代教育的

大宅

冇錯,有錢人少咗但唔係冇
你睇吓Expedia CEO講咩:去旅行好HOT,好多酒店入住率前所未有新高

既然經濟咁差就搵業主埋手啦!

男爵府

強調要求樓主唔好答個啲非我族類概問題囉!

大宅

回覆 竇漪房 的帖子

多謝先,我哋客路係 Mercedes 同 Honda!

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

俾得起呢個價錢不如講人上門教,點會仲去啲補習社?

首頁
12345...7

尾頁

跳至